Трав'яні чаї

Ось і настало літо - найгарячіша пора «битви за врожай». Спробуй, заговори з садівником-аматором про відпочинок і здоров'я - замахає руками: «Ніколи!» З одного боку, воно й добре забути в городньої штовханині про болячки, а з іншого ... Не приведи Боже, візьме та й вилізе якась, пропадай тоді трав'яні чаїурожай! Так ось, щоб такого в нашій «присадибної»
житті не сталося, давайте дні вільну всього одну годину та побалуємо і поніжитися для профілактики свої душу і тіло, звичайно ж, за допомогою наших незмінних друзів-рослин. І в першу чергу заваримо чайок: ароматний, приємний на смак, цілющий і, що важливо, дешевий. Заварка, знову ж таки, під рукою - на ділянці або де-небудь поблизу. Ви, до-
нечно, здогадалися, що мова я йде про трав'яні чаї.
Для їх приготування можна взяти будь-яке і одну рослину, а можна і цілий букет. У другому випадку напій наш буде більш до дієвим як лікарський засіб і до того ж набагато ароматні, приємніше на смак. А на кожен випадок є свій рецепт заварки.
Повсякденні вітамінні чаї роблять з рослин з високим вмістом вітамінів: шипшини, калини, горобини, обліпихи, смородини ... Вони регулюють обмін речовин, активізують імунну систему, стимулюють кровотворення - словом, зберігають і зміцнюють наше здоров'я. Для прикладу кілька найбільш простих зборів (цифри позначають вагове співвідношення рослинних компонентів, свіжих або сухих).
Листя і молоді гілочки шипшини - 3;
листя і молоді гілочки чорної смородини або обліпихи - 1.
Плоди шипшини - 3;
листя чорної смородини - 1 - 2.
Плоди або листя шипшини - 3;
листя кропиви дводомної - 2;
листя і квітки комірника вязолістного - 1;
трава материнки - 1.
Плоди шипшини - 3;
листя обліпихи - 2;
листя костяниці і ежевікі- по 1;
листя чорної смородини - 1.
Плоди горобини - 2;
листя костяниці, іван-чаю, малини - по 1;
листя смородини або трави материнки - по 1.
Чаї, що регулюють і стимулюють обмін речовин, крім свого прямого дії покращують загальне самопочуття, підвищують тонус без всяких шкідливих побічних дій. До їх складу можуть входити суниця, ожина, костяниця, лохина, чорниця, горець пташиний, пирій, снить, подорожник великий, цикорій, хвощ польовий, глуха кропива біла та інші рослини.
Свіже листя і молоді гілочки шипшини - 3; трава сниті і листя з гілочками лохини - по 2; листя і гілочки чорної смородини - 2. трава сниті - 4; трава череди - 3; ожини - по 2; листя і гілочки чорної смородини - 2, листя іван-чаю. Хаменерій (іван-чай) сам по собі має властивість відновлювати мікрофлору кишечника, надає заспокійливу, протизапальну, болезаспокійливу, що обволікає і протисудомну дію. А в рецептах народної медицини настій із сухого листя зніту брали від запорів і головного болю.
Коріння солодки - 1; кореневища оману високого - 2; кореневища пирію повзучого - 5; коріння кульбаби - 3; облиствені гілочки шипшини і мірної смородини - по 2 (цей збір має високу біологічну активність).
Листя суниці, ожини, костяниці, яглиці і трава материнки - порівну (благотворно діє на залози знутренней секреції, підшлункову залозу, печінку і нирки).
Гілочки і листя лохини, чорниці, шипшини і ожини - по 2; листя чорної смородини - 3 (стимулює діяльність шлунка і кишечника).
тонізуючі чаї - це ті ж полівітамінні та обмінні чаї з додаванням до них рослин, що збуджують центральну нервову систему. Вони підвищують життєвий тонус організму, допомагають йому бути бадьорим і сильним.
Тайговий чай «Букет Алтаю». Чорні (старі, засохлі) листя бадану - 2; кореневища золотого кореня - 2; кореневища копеечника забутого - 1; листя ожини, іван-чаю, чорної смородини - по 1; трава чебрецю повзучого (чебрецю) - 0,5.
Кореневища золотого кореня - 1; кореневища солодки - 0,5; кореневища оману високого - 1; плоди шипшини - 2; листя ожини, костяниці, чорної смородини і трава чебрецю - по 1.
Плоди лимонника - 2; листя ожини, комірника вязолістного - по 2; квітки липи - 3; плоди шипшини - 3.
Сюди ж можна віднести і різні комбінації зі звичайним чаєм, наприклад грузинським: чай - 2; листя суниці, ожини, меліси - по 1 або чай - 2; плоди шипшини - 3; трава материнки - 1.

Чаї заспокійливі і чаї серцево-судинної дії завдяки помірному заспокійливу дію на центральну нервову систему і сприятливому впливу на діяльність серця можуть вживатися як повсякденні профілактичні напої при підвищеній нервовій збудливості у дітей і невротичних розладах у дорослих. Заспокійливі чаї краще приймати у другій половині дня.
Трава материнки - 2;
листя чорної смородини і костяниці - по 1.
Трава меліси - 8; листя суниці і костяниці - по 1.
Трава меліси - 3; плоди шипшини - 2; квітки липи - 2.
І ще два збори з більш сильнодіючих рослин.
Кореневища валеріани - 3;
листя чорної смородини, суниці та ожини - по 1.
Орієнтуючись на ці рецепти, ви зможете урізноманітнити свої чаї, надаючи їм потрібні властивості і улюблені аромати. А в слідують щих номерах ми познайомимо вас з використанням рослин у водних процедурах і дамо деякі рецепти для прекрасних дам.