» » » Щеплення живців яблуні: особливості, способи, правила

Щеплення живців яблуні: особливості, способи, правила

Щеплення живців яблуні: особливості, способи, правила

Яблука багатьом відомі ще з раннього дитинства. І це не дивно. Адже користь цих плодів величезна. На сьогоднішній день існує просто величезна кількість різних сортів яблук. Зокрема, є осінні, зимові та літні види даної садової культури. При цьому в залежності від сорту забарвлення плодів може бути зеленою, яскраво-жовтою, блідо-жовтою, світло-червоного, яскраво-червоною і бурою. Ще різні види яблук можуть мати різний смак і аромат. Корисний складу плодів може бути теж різним. У деяких з них міститься більше заліза або цукрів, в інших - багато вітаміну C. З цього можна зробити висновок, що вибір сорту культури для висадки може стати непростим завданням. У цій статті розповімо, як спростити її. Далі мова піде про розмноження і прищепленні яблунь для поліпшення якості культури і корисних властивостей плодів.

Характеристики та сорти культури

Щеплення живців яблуні: особливості, способи, правила

Яблука приблизно на 75% складаються з води, на 13% з вуглеводів, на 9% з органічних кислот, а на 1,5% з жирів і білків. При цьому на 100 гр плодів припадає приблизно 44-46 кілокалорій. До речі, через низький вміст жирів і невисокою калорійності яблука присутні як основний інгредієнт у багатьох дієтах. Крім того велика кількість клітковини, що міститься в плодах, сприяє активному насиченню, і при цьому допомагають очистити кишечник від шкідливих речовин.

Дієтологи вважають, що потрібно з'їдати в рік як мінімум 55 кг яблук. Завдяки цьому людина отримує всі необхідні, корисні речовини. До речі, вважається, що чим більше яблук людина з'їсть, тим краще організм буде засвоювати корисні речовини, наприклад, такі як білки.

Яблуня є однією з найбільш урожайних культур, які відомі людині. Крім того, вона невибаглива до клімату, що дозволяє вирощувати її практично де завгодно. Багато існуючі сорти яблук можуть зберігатися всю зиму і навіть весну. Тому саме плоди цього дерева можуть стати тим джерелом вітамінів, яких так не вистачає в цей час. Правда, не всі сорти можуть стільки зберігатися. Взагалі, потрібно знати, що кожен вид яблук має свої особливості, це, зокрема, впливає на їх якісні характеристики. Захист від зовнішніх впливів забезпечує восковий наліт, який є на деяких типах плодів.

На сьогоднішній день налічується близько 6,5 тис. Сортів яблук. Тому не можна сказати, які з них найкраще висаджувати на дачній ділянці. Рекомендується вибирати сорт розсади для висадки на свій смак. У кожного виду є свій набір корисних властивостей. Так, наприклад, в Антонівці та Білому наливу міститься багато пектину, а ось зелені сорти, наприклад, Гренні Смітт корисні вітаміном С і кислотами.

Щеплення живців яблуні: особливості, способи, правила

Сорти яблук прийнято розділяти за ступенем їх скороплодности, тобто часу, коли дерево вступає в період плодоношення з моменту його посадки. Так, від скоростиглих сортів перший урожай можна вже отримати на 4-6 рік, від яблук середніх сортів - на 6-7 рік після посадки, а пізньостиглі принесуть перші плоди тільки на 8-11 рік.

За часом дозрівання культуру прийнято розділяти на літні, осінні і зимові сорти. Перші з них зазвичай дозрівають в середині липня або в кінці серпня. Ці сорти культури вимагають до себе дбайливого ставлення. При цьому вони дуже ніжні і соковиті. Осінні види яблук зазвичай дозрівають з початку серпня до середини вересня. Після збору вони ще протягом 14-20 днів тижнів дозрівають. З цих яблук готуються хороші десерти. Крім того, з них може вийти гарне сировину для домашніх заготовок. З них варять варення, мармелад, соки, пюре. Що стосується зимових сортів культури, то вони зазвичай дозрівають тільки в кінці вересня і на початку жовтня. Ці яблука найкраще зберігаються в свіжому вигляді. Взагалі, смакові характеристики плодів і врожайність дерев залежать значною мірою від того, як людина доглядав за яблунею.

Щеплення живців яблуні

Щеплення живців яблуні: особливості, способи, правила

Щеплення, по суті, є одним із способів вегетативного розмноження. Як професіонали, так і садівники-любителі використовують його для штучного зрощування частини однієї рослини з втечею іншого. При цьому дані живці можуть бути не тільки від іншого сорту культури, але навіть і від іншого виду рослини. Щеплення яблунь дозволяє зростити з нею, наприклад, гілку груші. В результаті вийде яблуня з гілкою, що приносить плоди грушоподібної форми. За смаком вони практично нічим не будуть відрізнятися від груші. Таким чином, всього з одного дерева можна отримати кілька видів плодів. Ще щепу проводять для того, щоб прищепити до дерева один або кілька інших сортів яблук, а також для отримання декоративних дерев.

Щоб правильно прищепити яблуню, слід пам'ятати про декілька важливих правилах:

  • Так, прищеплювати вийде тільки родинні дерева. Наприклад, сьогодні вдається схрестити живці яблунь культурних сортів з дикими культурами. Частини культурних сортів можна прищеплювати на дикі яблуні і вегетативні подои. На дорослі дерева без особливих зусиль вдається прищепити живці від яблунь інших сортів.
  • Крім того, пам'ятайте, що для того, щоб підщепу прижився, шари підщепи та прищепи повинні один з одним стикатися. Досвід показує, що щеплення дозволяє омолодити яблуні, що значно подовжує термін життя дерева. Крім того, щепа дозволить отримати плоди на дереві, мають інший, покращений смак.

Слід зазначити плюси, які дає щеплення яблунь навесні:

  1. Так, наприклад, вона допомагає скоротити період, протягом якого можна отримати перші плоди.
  2. Крім того, вона дозволяє отримувати плоди нового сорту.
  3. Завдяки щепленню можна змінити зовнішній вигляд самої яблуні, підвищивши при цьому міцність її крони.
  4. Якщо сорт погано вкорінюється, то можна прищепити до такої яблуні частина кореня. До того ж це підвищить міцність живців.

На яблуні, як і на багатьох інших плодових деревах, нерідко виникають механічні пошкодження через дії гризунів або палючих променів сонця. При наявності таких дефектів, для стимуляції загоєння можна прищепити яблуню. У цьому випадку щеплення спрямована на посилення діяльності пошкодженого камбію (освітньої тканини). При цьому загоєнню допомагають поживні речовини, які містяться в привої. Найкраще прищеплювати яблуні, як і інші дерева, навесні. Оптимальним періодом вважається квітень-травень.

Неушкоджені гілки дорослих яблунь перещеплювати до тих пір, поки їх вік не досягне 24 років. Більш молоді дерева у віці старше 10 років прищеплюють поступово протягом 1-3 років. Так, в перший рік перещеплення робиться тільки для половини гілок, друга половина перещеплювати тільки на наступний рік. Яблуні молодше 10 років можна перещеплювати один раз на рік.

Підготовка до щеплення

Щеплення живців яблуні: особливості, способи, правила

Перше, що потрібно зробити, це підібрати відповідний для щепи яблуні держак. Він повинен бути приготований ще з початку зими. Найкраще його зрізати, коли гілки знаходяться в стані спокою, тобто приблизно після настання перших серйозних заморозків. Підщепа допускається приготувати на початку весни, але тоді це доведеться зробити до тих пір, поки не набрякли нирки. Крім того, потрібно підготувати добре заточений ніж і гостру садову пилку. Ще під час роботи вам знадобиться садові мастило. Як неї можна використовувати фарбу (тільки масляну) або вар на базі оліфи. Для виконання обв'язки знадобиться поліетиленова плівка.

В якості підщепи краще всього вибирати паростки зі здорових гілок, яким не більше одного року. Втеча в довжину повинен бути не більше 350 мм. Верхній його край залишається «на нирку», а нижній зрізається під гострим кутом по косій. У зимовий час заготовлені живці найкраще зберігати в підвалі, засипавши вологою тирсою або піском. Якщо підвального приміщення немає, то можна їх загорнути в мокру ганчірку і покласти на зберігання в холодильник.

З льоху або холодильника пагони слід дістати за пару діб до щеплення живців яблуні. Після чого вони повинні прогрітися якийсь час при кімнатній температурі. Поки живці прогріваються, можна підготувати необхідні інструменти, які потрібно обов'язково як слід почистити і продезинфікувати. Якісна щеплення неможлива без гладких і рівних зрізів. Тому знадобиться гострий ніж для нарізки. Крім того, буде потрібно чиста ганчірка, якою потрібно буде протерти робочі інструменти.

Якщо прищеплюються відразу кілька сортів яблунь, то корисно буде підготувати для них бирки з написами. Розумно буде зібрати всі інструменти в ящику або контейнері. Так ви швидше будете знаходити потрібний. Перш ніж починати щеплення, необхідно як слід вимити руки. Інструмент, який використовується при роботі, повинен бути чистим. Це допоможе уникнути занесення інфекції при здійсненні щеплення. Під час щеплення ні в якому разі не можна торкатися до зрізів. Якщо все буде зроблено правильно, то щеплення пройде успішно.

Способи щеплення

На сьогоднішній день активно використовується кілька методик щеплення яблунь живцями:

  • Метод простий копулировки. Його використання виправдовує себе при збігу діаметра прищепи та підщепи. З цього можна зробити простий висновок - найкраще його використовувати для щепи молодих гілок віком не більше півтора року. При цьому робляться однакові збігаються косі зрізи. Пагони один до одного слід докласти якомога швидше, щоб встигнути до тих пір, поки вони не висохли і не окислилися. Якщо забаритися, то живці можуть гірше зростатися.

Щеплення живців яблуні: особливості, способи, правила

  • Існує метод поліпшеної копулировки. За допомогою нього вдається міцніше зафіксувати підщепу і щепу. Для цього робиться поздовжній зріз у вигляді «язичка». На підщепі і підщепі зріз надрізається уздовж осі приблизно на третину. Після цього щепу акуратно вводиться в підщепу. Щоб уникнути загнивання, не потрібно вводити занадто глибоко. Якщо гілки мають різний діаметр, то освітню тканину (камбій) рекомендується з одного боку щільно поєднати так, щоб не залишилося просвіту.

Щеплення живців яблуні: особливості, способи, правила

  • Для пагонів різного діаметру нерідко використовують метод щеплення в розщепів. Він полягає в тому, що робиться розщеплення підщепи хрест-навхрест або поперек. Після в підщепу вставляється пара живців з косими зрізами достатньої довжини. Варто відзначити, що при цьому з камбієм стикається тільки одна частина прищепи. Тому таке щеплення потрібно робити особливо уважно.

Щеплення живців яблуні: особливості, способи, правила

  • Якщо потрібно прищепити гілки великих і середніх розмірів, то можна використовувати метод «за кору». Найкраще він показує себе в період руху соку. Він робиться наступним чином: гілка акуратно спиливается в потрібному місці, після чого зріз гладко зачищається за допомогою гострого ножа. На підщепі має бути дві або три нирки, а в нижній частині косий зріз. Від заснування відступають приблизно 45 мм. Після чого кора на торці держака акуратно, за допомогою гострого ножа розрізається і відсувається. Держак вставляється в кору таким чином, щоб косий зріз дивився в бік підщепи. Цей спосіб щеплення не вимагає особливих навичок і приживлюваність гілок після нього вище. Тому підходить для використання початківцями садівниками.

Щеплення живців яблуні: особливості, способи, правила

  • Якщо щеплення «за кору» виконати з якихось причин неможливо, то використовується спосіб щеплення «в бічній заріз». Це робиться досить просто: на підщепі виконується пара зрізів уздовж, потім вони з'єднуються один з одним, в підщепі робиться косий зріз. Далі щепу вводиться в щілину на гілці яблуні. Причому це потрібно зробити так, щоб камбій і обидві частини збігалися. Після цього потрібно почекати, поки почнеться зростання прищепи. Коли це станеться, верхня частина підщепи за допомогою ножа зрізається.

Щеплення живців яблуні: особливості, способи, правила

Вищеописані методи щеплення далеко не всі. Існує кілька менш прийнятних способів. Одним з них є щеплення яблунь пагонами. Цей спосіб зазвичай використовується при необхідності прищепити переріс підщепу і в тому випадку, якщо потрібно виростити карликове дерево. Іноді він сприяє загоєнню ушкоджень на яблуні. Важливо, щоб використовувалися молоді однорічні живці. При цьому вони повинні мати не більше чотирьох нирок. Діаметр втечі і основи повинні бути однаковими. На підщепі виконується довгий косий зріз. Потім держак слід обрізати з одного боку за допомогою секатора, з іншої частини роблять такий же зріз, як на підщепі. Після чого щепу і підщепу з'єднуються.

З рідкісних методів також слід виділити щеплення «сплячим вічком». Це один з найпростіших способів прищепи. Тому їм можуть користуватися початківці садівники і любителі. Слід відзначити велику ймовірність приживлюваності нирок. Цим способом можна навіть прищеплювати дикі яблуні. Рідко використовується метод щеплення в формі Т-образного надрізу. У цьому випадку на основі робиться Т-подібний надріз, в який вставляється щепу.

Догляд за щепленим деревом

  • Місце прищепи не можна залишати без нагляду. За ним необхідний правильний догляд. Щоб захистити зону змикання живців від шкідників і просихання, потрібно акуратно обв'язати цю область поліетиленовою плівкою.
  • Також місце прищепи потрібно захищати від проникнення вологи. Для тієї мети зазвичай його обробляють садовим варом. Крім цього, даний розчин зазвичай наноситься також на поверхню плівки.
  • Деякі садівники для підв'язки беруть просту ізоляційну стрічку, що не можна назвати правильним. Адже вона буде заважати зрощенню прищепи та підщепи. Крім того, вона завадить нормальному розвитку каллуса.
  • Місце щеплення не можна обертати в поліетиленовий пакет, який буде створювати ефект теплиці, що прискорить розпускання бруньок, а це може привести до загибелі прищепи.
  • Щоб забезпечити прищепити надійну опору, рекомендується його вставляти на верхню частину гілки. Це дозволить уникнути пошкодження щепи при дозріванні плодів.
  • Щоб пташки не сідали на недавно привиту гілку і тим самим не зламали її, повісьте на неї яскраву стрічку, яка буде відлякувати непроханих літаючих гостей.

Чому варто вирощувати яблука

Щеплення живців яблуні: особливості, способи, правила

Яблуня незамінна на будь-якому дачній ділянці. Все завдяки тому, що плоди, які виростають на цьому дереві, дуже корисні. У соковитих яблуках є практично всі вітаміни групи B. Крім того, в них міститься вітаміну A, C, Е, Н, К і РР. Ще є в плодах залізо, яке просто необхідно для кровоносної системи. Калій, що міститься в яблуках, робить їх корисними для серцевого м'яза. Крім того, плоди багаті кальцієм, який потрібен для здоров'я кісток і зубів. Для нормального засвоєння кальцію необхідний фосфор, який також є в складі яблук. У яблуках також є магній, натрій, цинк, фтор і йод. Примітно, що навіть при тривалому зберіганні плодів, в них зберігаються корисні речовини. Втрати, звичайно, є, але вони дуже незначні.

У плодах яблуні в достатній кількості містяться важливі кислоти - лимонна, яблучна і винна. Спільно з дубильними речовинами вони можуть допомогти зупинити процеси бродіння і гниття в кишечнику. В якості профілактики різних порушень роботи шлунково-кишкового тракту рекомендується з'їдати щодня вранці по 1-2 плоди. Завдяки тому, що в яблуках містяться флавоноїди і поліфеноли, цей продукт є сильним природним антиоксидантом. Крім того, ці речовини допомагають зміцнити імунітет і є засобом профілактики передчасного старіння організму. Яблука - просто незамінний продукт для хворих і ослаблених людей. Вони надають дезінфікуючий дію, ефективно очищають організм від шлаків і токсинів.

Незважаючи на всю користь, у яблук, природно, існують свої протипоказання. Причому вони зазвичай індивідуальні для кожної людини. Зокрема, з обережністю потрібно використовувати дані плоди людям, які мають схильність до алергії і тим, хто страждає на цукровий діабет. Крім того, часте вживання свіжих яблук може позначитися негативно на стані зубної емалі.

Щеплення яблуні: відео