До винограду небайдужі багато садівників, проте нерідко його бояться заводити на ділянці через відому примхливість культури. Всім відомо, що виноградна лоза часто хворіє, чи не морозостійка і потребує постійного догляду. Рідко хто може дозволити собі такого примхливого вихованця, проте саме завдяки такій картині амурський виноград заслуговує на особливу увагу. Він на відміну від класичних вибагливих сортів добре витримує студені зими, потребує мінімального догляду і при цьому приносить рясний урожай. У цій статті ми детально розглянемо сорт винограду амурський і розповімо про особливості його вирощування.
Особливості сорту Амурський виноград
Амурський виноград є одним з найдавніших сортів, і до сих пір ніхто з точністю не зміг з'ясувати, як і коли конкретно він з'явився в Приамур'ї. За свою довгу історію цей сорт практично не змінився і завжди демонстрував відмінні здатності до адаптації до нескінченно мінливих кліматичних умов. Він прекрасно приживається і плодоносить в будь-яких регіонах Росії, та й в дикій природі його можна зустріти буквально де завгодно. При цьому дикий амурський виноград може виростати до 30 м в довжину, що говорить про його витривалості. Крім того, сорт дуже врожайний, а тому послужив відмінним матеріалом для селекції і став прабатьком багатьох популярних гібридів, наприклад, «Тріумф», «Скіф» і «Талісман».
Що ж стосується морфологічних особливостей рослини, то форма його грона циліндрична або трохи конічна з нещільно розташованими ягодами. У довжину вона може досягати 15 см. Невеликі ягоди чорного кольору з синюватим відливом покриті досить щільною шкіркою, завдяки чому виноград відмінно переносить транспортування. Під міцною шкіркою виявляється світла м'якоть солодкуватого або кислуватого смаку - в залежності від умов, при яких дозрівав виноград. Цей сорт можна вживати у свіжому вигляді, робити з нього соки, вина, компоти, сухофрукти, оцет і винну кислоту. Проте цю культуру не вирощують в промислових масштабах, віддаючи перевагу більш врожайним селекційним формам.
Амурський виноград належить середньостиглих сортів. Кущі дуже рясно цвітуть, оскільки близько 80% з усіх його пагонів плодоносні, причому на кожному з них може утворитися до 3 грон. За середніми підрахунками 1 га виноградних насаджень дасть 60-80 ц врожаю, збирати який можна починати на початку осені. Якщо ж ви плануєте посадку амурського винограду в скромніших масштабах і будете правильно і своєчасно проводити обрізання і формування куща, дозрівання буде наступати раніше, оскільки гронам буде діставатися більше сонця, а значить і збір врожаю можна перенести на середину-кінець серпня.
Переваги амурського винограду:
- Висока морозостійкість - сорту практично не страшні морози до-40С. Саме ця якість послужило причиною того, що його активно використовують для селекції. Більш того, навіть дозріває врожаю не страшні перші осінні заморозки, і його смакові якості від них тільки підвищуються - ягоди стають солодший.
- Сорт стійкий до ураження поширених хвороб і шкідників винограду.
- Швидке дозрівання врожаю (швидше, ніж у багатьох сортів), тому вдається покінчити зі збором ще до заморозків.
- Товста шкірка на ягодах робить виноград придатним до транспортування.
- Різнобічне застосування: і для їжі, і для приготування похідних.
- Високий приріст кущів в порівнянні з іншими гібридними формами - до 2,5 м в рік.
- Рослина добре переносить обрізку, швидко приживається в будь-яких кліматичних умовах.
- Підходить для озеленення території та формування живоплотів.
До найочевиднішим недоліків сорту можна віднести надзвичайну Сильнорослий куща, що викликає масу труднощів при зборі врожаю і багато грона так і залишаються неприбраними - до них ніяк не дістати. Щоб збільшитися в розмірах і підвищити врожайність, куща потрібна постійна сильна підрізка. Однак жодне з цих нарікань не становить особливих проблем, якщо поглянути на численні переваги.
Сортові форми амурського винограду
Селекціонери обожнюють амурском винограді і захоплюються його витривалістю, а тому всіляко його гібрідізіруют, схрещуючи з європейськими сортами. Гурманів навряд чи можна вразити смаковими якостями невеликих шкірястих ягідок класичного сорту, але вченим вдалося вивести такі форми, які були б настільки ж морозостійкі, як оригінал, але при цьому давали більші і смачні плоди.
Короткий опис форм амурського винограду:
- Амурський прорив - одна з найперших форм, виведених генетичним шляхом з «чистого» амурського винограду. Рослина плодоносить не гірше європейських побратимів, ягоди набагато більші, ніж у прародителя, але зміна в розмірах спричинило за собою ослаблення темної пігментації. Грунтуючись на цьому, можна висунути припущення, що в найближчому майбутньому може бути виведений білий амурський виноград. Амурський прорив можна вирощувати для їжі, виготовлення натуральних соків і виноробства. Останні виходять дуже якісними, і винороби дуже цінують їх за запашний аромат і тонкий солодкуватий смак. Саджанець швидко виростає в потужний багато плодоносний кущ і розмножується не тільки вегетативним, а й насіннєвим способом.
- Амурський тріумф - інша форма, яка не поступається за плодоношення попередньої. Відрізняється нетривалим вегетаційним періодом і раннім дозріванням.
- Аметистовий, агат і Неретінскій є технічними сортами і вирощуються для виноробства і соковаренія.
- Вікторія - столовий ранньостиглий сорт. Відрізняється стійкістю до типових «виноградним» захворювань. Ягоди насиченого малинового кольору довгастої форми формують великі грона.
- Ліепаяс Дзінтарс - дуже ранній столовий сорт із смачними великими ягодами бурштинового кольору і характерним мускатним ароматом. Також відрізняється стійкістю до захворювань.
Також не слід забувати, що завдяки швидкому зростанню і густий декоративної листі з різьбленими краями виноград можна вдало вписати в ландшафт, зробивши з нього живопліт.
Інструкція по вирощуванню амурського винограду
За великим рахунком, виноград приживеться практично в будь-якому місці (за винятком сильно затінених ділянок), однак якщо ви маєте намір отримувати багатий і смачний урожай, потрібно правильно підібрати місце для ПМЖ і регулярно доглядати за рослиною. Можна сказати навіть більше - якщо грамотно підібрати місце і своєчасно вносити деякі добрива, можна збирати урожай при мінімальних силових і тимчасових витратах на догляд.
Саджанці амурського винограду швидко приживуться і розвинуться в крупні лози на сонячному і безвітряному ділянці, розташованій на південній стороні саду. Найкраще висаджувати рослини у стіни житлового будинку, гаража або забору. Земля повинна бути легкою і добре дренованим. Якщо на ділянці спостерігається мінімальний ухил, висаджуйте амурський виноград на пологом південному або південно-західному схилі, вибудовуючи ряди в напрямку з півдня на північ. Якщо ж майданчик рівна, а у південних стін зовсім немає вільного місця, можна створити спеціальне місце для зростання винограду у вигляді суцільного паркану заввишки в 2 м, орієнтованого зі сходу на захід. Також якщо ви завжди мріяли про альтанці, оповитої виноградом, але все руки не доходили, ось вам чудова можливість обзавестися такої. В якості альтернативи можна створити ширму або щільну живопліт з очерету або лози.
Посадка амурського винограду
Від характеристик грунту буде прямо залежати спосіб посадки амурського винограду. Існує кілька варіантів, наприклад, на піщаних грунтах саджанці рекомендується заглиблювати в траншеї. Для цього треба вирити укривние канавку в 30-50 см шириною і 20-30 см завглибшки. Щоб стінки не обсипалися, зміцните їх шифером, дошками або камінням. Такі траншеї прослужать вірою і правдою не один рік, заощаджуючи ваші сили і час при поливах і підготовці рослин до зимівлі. На зиму виноградні лози просто укладають в ці траншеї і присипають грунтом. Такий спосіб підійде менш морозостійким гібридним формам амурського винограду.
Якщо ділянка коштує на погано прогрівається суглинку або глині, та до того ж підземні води пролягають близько до поверхні, рекомендується висаджувати амурський виноград на гряди. Для кожного саджанця віком 1-2 роки потрібно викопати яму 50-60 см глибиною і таким же діаметром, укласти на дно 20-25 см керамзиту або цегляної крихти, щоб сформувати хороший дренаж і відвести зайву вологу від коренів. Однак якщо ви вибрали піднятий ділянку, з дренажем можна не возиться, оскільки води там просто не зможуть застоюватися. Далі поверх дренажної подушки потрібно насипати земляну суміш, взявши в рівних частинах грунт, великий річковий пісок, перегній і верхової торф. Після висипати в кожне поглиблення по 2 ст. л. комплексної підгодівлі і по 2-3 лопати золи, щоб знизити кислотність грунту. Перед посадкою саджанець треба гарненько полити, вийняти з тимчасового горщика і, не ламаючи земляний кому, помістити в политу лунку в ямі. Залишається присипати коріння землею, ще раз як слід полити і сформувати навколо кореневої шийки невеликий горбок. Кожен саджанець обов'язково треба прив'язати до кілка, щоб його не перекинув вітер до вкорінення.
Корисна порада: Щоб спростити собі життя, для поливу та добрива встановіть між саджанцями пластикові 2 л пляшки з обрізаними піддонами. Якщо ви вирощуєте столову форму, у міру дорослішання пляшки можна замінити обрізками азбестоцементних труб, якщо технічну (винну) - пляшки можна і зовсім прибрати через 2-3 роки, щоб коренева система розвивалася самостійно і йшла глибше в землю (чим глибше коріння, тим смачніше вино).
Деякі досвідчені садівники-сіверяни не рекомендують висаджувати молоді саджанці на ПМЖ у відкритий грунт в перший рік. Навесні вони наполовину закопують юний виноград у тимчасових ємкостях в землю, а восени викопують і переносять в приміщення. По-справжньому висаджують їх лише пізньою весною наступного року, і такі рослини раніше починають плодоносити. Не варто висаджувати лози стихійно. Якщо вирощуєте кілька сортових форм, гуртуйте їх, оскільки у кожної буде різний інтервал посадки і час дозрівання. Між саджанцями технічного винограду слід залишати близько 80-100 см, між столовими - не менш 150 см, а між рядами витримувати 2-2,5 м.
Догляд за амурским виноградом
Рослині властива вертикальна полярність, тому слід горизонтально підв'язувати плодоносить стрілку на кілочках - за такої умови всі пагони-однолітки будуть розвиватися в рівній мірі. Вертикальна підв'язка забезпечує прискорений ріст пагонів тільки з верхніх вічок, в той час як з нижніх вони ростуть дуже повільно або не розвиваються зовсім.
Не захоплюйтеся з поливами. Перші пару років поливати молодий виноград обов'язково незалежно від сорту, але за тиждень до цвітіння полив слід припинити, оскільки надлишок вологи призведе до осипання квіток і значно сповільнить дозрівання врожаю. Якщо не хочете спровокувати появу хвороб, поливайте кущі під корінь, а не дощуванням. Найкраще буде влаштувати дренажні канали або поставити пляшки, як описано вище. Виноград не любить вологої землі або мокрого листя, тому якщо є можливість, зробіть над кущами козирок.
У перші 2-3 роки виноград слід розпушувати й удобрювати, щоб потім він приносив вам багатий урожай. Що стосується обрізки, то про неї слід забути на рік після посадки. А ось в подальшому кущ потрібно своєчасно обламувати, прищипувати, видаляти молоді пагони і заважають листя. Такі прийоми дозволять забезпечити плодоносним стрільцям максимальне харчування і сформувати кущ. Обламуванням називають видалення кволих пагонів, і робити це потрібно після виростання вусиків і суцвіть, проте до здерев'яніння їх біля основи. Обламувати потрібно з нижньої частини куща, переходячи для здеревілі сучки і пагони. Кілька потужних здорових пагонів треба залишити для поновлення куща в майбутньому.
Щоб виноград сильно не ріс в довжину, потрібно періодично прищипувати його верхівку. Так життєва енергія і поживні речовини будуть спрямовані не на зростання, а на формування врожаю. Прищипувати амурський виноград потрібно за 2-3 дня до початку цвітіння.
Зростаючий виноград неминуче буде загущувальну пагонами 2 і 3 порядку (пасинки), що може привести до зниження врожайності. Пасинки потрібно видаляти, але робити це не радикально, оскільки під час формування куща вони потрібні для підтримки нормального обміну речовин. Видаляти потрібно тільки наймолодші пагони, які не встигли одревеснеть. Решта ж потрібно лише обрізати по верхівках, залишивши на кожному не більш 4 листя. За пару-трійку тижнів до дозрівання ягід потрібно видалити листя, які заступають грона від сонячного світла, тоді вони швидше наллються солодким соком. Але і тут захоплюватися не варто - відщипувати не більш як 5 штук біля кожного грона, щоб не порушити харчування.
Проводьте обрізку щороку після опадання листя, інакше лоза буде сильно розростатися, а ягоди стануть дрібними і кислими. Підгодовувати також рекомендується перед перекопування. Найкраще вносити добрива так: викопати в метрі від посадки траншею в 60 см глибиною і покласти туди перебродивший гній з розрахунку 7 кг / 1 м² посадок і деревну золу 100 г / 1 м². Далі засипати все землею і трохи утрамбувати. Так добрива максимально швидко досягнуто коренів рослин.
У жовтні-листопаді лозу потрібно укласти на землю, щоб уникнути випадкових ушкоджень, накрити агрополотном і закидати хвойними гілками. Однак морозостійкі форми амурського винограду утеплювати необов'язково, вони цілком комфортно почуватимуться просто під снігом. Навесні укриття потрібно знімати не відразу, щоб яскраве сонечко не обпекло лозу. Дочекайтеся стабільно теплої погоди і розкрийте рослина після заходу сонця, а ще краще в похмурий день.
Для запобігання можливих грибних захворювань, які найчастіше проявляються після зимівлі, обробіть лозу «Оксіхомом» або «Хомом». Робити це необов'язково, особливо для витривалого амурського винограду, але іноді краще перестрахуватися.
Догляд за амурским виноградом повинен бути регулярним, але якщо зробити з цього звичку, він не доставить особливих турбот, а всі ваші зусилля будуть винагороджені восени багатим і смачним урожаєм.