Виноград - досить популярна сільськогосподарська культура, плоди якої застосовуються як в виноробних, так і в їдальнях цілях. Правильно вирощена і доглянута лоза здатна давати відмінний урожай солодких і соковитих ягід. Грона у нормально вирощеного винограду здатні досягати ваги більше 1 кілограма, а ягоди можуть бути розміром з черешню.
Характеристики культури і необхідність обрізки винограду навесні
Вважається, що виноград - це одна з перших культур, які став вирощувати людина. Він культивувався ще в Єгипті в 5 тисячолітті до н. е. Згодом дана культура поширилася по всьому світу і плантації винограду сьогодні можна зустріти практично на будь-якому континенті. Як відомо, плоди винограду згруповані у вигляді щільних грон, кожна з яких складається з безлічі ягід. Ягідки мають довгасту або кулясту форму. Сьогодні існує безліч сортів цієї культури, кожен з яких відрізняється забарвленням плодів. Зокрема, ягоди бувають, зеленуватого, жовтого, синього, темно-фіолетового відтінку. У них тонка шкірка, але при цьому досить щільна. Під нею знаходиться кислуватий або солодка соковита м'якоть. Всередині плодів є безліч кісточок. Хоча сьогодні вже виведені сорти винограду з ягодами без кісточок.
На сьогоднішній день налічується понад 7 тис. Сортів культури, але всі їх можна розділити на чотири базових групи:
- винні сорти,
- столові,
- сорту для родзинок,
- виноград для виготовлення солодких соків.
Одним з обов'язкових умов правильного догляду за виноградом є його обрізка. Вона має 2 головні цілі:
- Підвищити врожайність культури.
- Поліпшити її естетичний вигляд. Хаотичні зарості лози виглядають, м'яко кажучи, не дуже красиво.
Навіщо потрібно обрізати виноград? Так, для повноцінного дозрівання плодів винограду їм повинен бути забезпечений нормальний приплив корисних речовин. Тільки тоді вони будуть соковитими і солодкими. Якщо на рослині залишити «порожні» частини лози, рослині потрібно буде витратити багато сил для того, щоб подати поживні речовини від коренів до лози, включаючи «порожні» ділянки. Через це грона не отримуватимуть достатнього харчування, ягоди будуть деградованими, що не соковитими, і досить кислими. Щоб знизити навантаження на рослину, зайві ділянки лози необхідно обрізати. Таке «омолодження» здатне продовжити життя рослини, що дуже важливо, адже виростити новий кущ досить складно. Про те, як обрізати виноград навесні для початківців, розповімо далі.
Коли слід проводити обрізку винограду навесні
Виноград, як і більшість плодових дерев і чагарників, обрізають як пізньої осені, так і ранньою весною. Вибір періоду залежить від кліматичних умов регіону. В областях з суворими зимами проводити осінню обрізку не рекомендується. Втративши в процесі омолодження велику кількість поживних речовин, рослина може погано перенести зиму, що призведе до його загибелі. В даному випадку слід спланувати, як правильно обрізати виноград навесні, поки температура ще коливається в межах від 0 ° С до 3 ° С. При такій температурі активну сокоруху ще не починається, що добре для винограду. При підвищенні температури і активізації руху поживних речовин по лозі, обрізку проводити не можна. Якщо виноград «заплаче», це може призвести до поганого врожаю або загибелі рослини. Молодий виноград обрізається тільки навесні, так як у нього недостатньо сил, щоб нормально перезимувати.
У місцях з м'якими зимами можна проводити осінню обрізку. Для рослини це навіть краще, так як дає можливість загоїти рани і підготуватися до весни.
Винороби зі стажем проводять літню обрізку рослин. Для такої операції необхідний великий досвід вирощування винограду. Порядок робіт при річній обрізку дещо відрізняється від того, що роблять навесні або восени. Літня обробка полягає у видаленні зайвих листя і верхніх грон, а також пагонів. Справа в тому, що основні грона зосереджені внизу рослини, і за рахунок верхніх можуть недоотримувати достатньої кількості речовин, щоб придбати відмінний смак і аромат. При цьому рослина апріорі не може забезпечити поживними речовинами верхню лозу. Та й зниження кількості грон помітно покращує їх якість. Літній обрізання проводять без секатора.
Як обрізати молодий виноград навесні
Щоб процес обрізки винограду приніс користь, а не шкоду, його необхідно проводити правильно. Правила обрізки рослини запам'ятати нескладно, і нічого в них «надприродного» немає. Однак, їх недотримання часто призводить до загибелі не тільки майбутнього врожаю, а й рослини в цілому. Необхідно пам'ятати, що обрізати новий молодий виноград як сформований кущ не можна. Правила обрізки для них різні. Розглянемо їх докладніше:
- Головне правило обрізки - прибирати необхідно тільки непотрібні гілки. Не слід занадто захоплюватися обрізкою. Надмірна старанність також може привести до не дуже гарних результатів.
- Головною запорукою правильного обрізання кущів винограду є гострий і міцний інструмент. Тупий секатор настільки зашкодить рослині, що воно може засохнути, адже рвані рани лози будуть гоїтися досить довго.
- Працювати необхідно чітко, налагодженими рухами. В такому випадку лоза НЕ буде розшаровуватися і збереже більше поживних речовин. Тренуватися рекомендується на менш ніжних сортах винограду, які краще переносять травми. Найбільш невибагливий з них - Ізабелла. Як обрізати виноград Ізабелла навесні, можна дізнатися далі в статті.
- При весняної обрізування молодого куща завданням є створення всіх умов для формування столбового втечі. За літо він повинен набрати потужності, щоб стати основою для всього куща. Для цього залишають найсильніший втечу, а решта прибирають.
- Після обрізки слід створити опору для залишився втечі. Для цього в землю вбивають кілок або натягують кілька рядів дроту, до яких лозу підв'язують за допомогою тасьми.
- Якщо в перший рік росту куща винограду на ньому утворюються суцвіття, їх краще видалити. Жаліти їх немає сенсу. По-перше, нормального врожаю з них не буде, а по-друге, зміцнілий за сезон кущ може дати набагато більший результат на наступний рік.
- Якщо на кущі немає суцвіть, йому все одно проводять процедуру пасинкування і обрізання. Завдяки цьому енергія рослини не буде розподілятися на листя і суцвіття, а зосередиться на зростанні головного втечі.
Як обрізати старий виноград навесні
Обрізку старого винограду зазвичай проводять по осені. Робиться він в два основних етапи:
- Перший етап проводять на початку-наприкінці вересня - початку жовтня, поки на рослині ще є листя. Він полягає в обрізанні нових пагонів, щоб позбавити від них старі «рукава». Середні гілки позбавляються від пасинків і обрізаються приблизно на 1/10 своєї довжини.
- Другий етап проводять вже після листопаду. В цей час всі поживні речовини відходять з лози в рукава і головний стовп. На цьому етапі обрізають найпотужніші пагони. Насамперед необхідно сформувати, так званий, сучок заміщення. Для цього знизу рукава вибирають один пагін, який коротко обрізають, залишаючи лише 3-4 нирки. На інших пагонах проводять обрізку, залишаючи 5-6 бруньок. На деяких пагонах краще залишати трохи більше очок - як запасні на випадок вимерзання.
Також варто знати, як обрізати запущений виноград навесні. Якщо обрізка винограду не проводилася протягом довгого часу, доведеться вдаватися до кардинальних заходів. Для нього залишають лише кілька головних гілок, які стануть основою для майбутнього куща. Все інше необхідно видалити. Якщо зробити це правильно, вже через рік-два можна буде зібрати непоганий урожай.
Можна подивитися, як обрізати виноград навесні на схемі:
Як обрізати виноград навесні на арці
Виноградна арка - найбільш поширений предмет ландшафтного декору в нашій країні. Крім плодоношення вона виконує роль природного навісу, під яким можна сховатися від сонця або дощу. В основному, процес обрізки куща під арку нічим не відрізняється від інших видів обрізки. Головне правило - видаляти слабкі пагони і залишати сильні, працює і тут.
Для формування виноградної арки в основному садять морозостійкі і невибагливі сорти винограду, адже укрити їх від морозів можливості не буде. Якщо виноград для арки планується лише як спосіб затемнення, можна вибрати дикий або дівочий сорти. Вони хоч і не відрізняються своєю плодової цінністю, але абсолютно невибагливі до вирощування та догляду. Часто їх використовують для формування «зеленого» фасаду будівлі.
Як обрізати виноград влітку
Літня обрізка винограду буває двох видів:
- Штамбова (неукривного). Застосовується в тому випадку, якщо вирощуються холодостійкі сорти винограду, що не утеплюються на зиму.
- Безштамбовая (укривние). Використовується до тих сортам винограду, які утеплюються в зимовий період. Існує кілька різновидів безштамбовой обрізки:
- чашоподібна. Застосовується досить рідко в наших широтах;
- віялова. Найчастіше проводиться на 2-й і наступні роки після висадки культури. При такому способі обрізки на кущі рослини залишають від 2-х до 4-х міцних і здорових гілок. Щорічно з куща зрізаються ті гілки, з яких вже зібрали плоди. Крім того, з верхньої лози формують плодоносний сучок. Якщо кущик винограду слабкий і немає можливості відібрати 4 здорових гілки, то можна зупинити дві;
- кордонна. Інакше називається «коса» обрізка. При даному способі обрізки залишають одну сильну і здорову лозу. Вона буде основою для формування куща. По всій довжині лози формують плодові ланки. Якщо гілка виростає занадто довгою, то можна спорудити для неї опору у вигляді шпалери. В цьому випадку лозу прив'язують до опори в похилому положенні, щоб вічко «дивився» вниз. З'явилися нові пагони прив'язують до шпалери, таким чином, щоб відстань між ними становила не менше 35 см.
Осіння обрізка винограду
Тим садівникам-городникам, які практикують вирощування різних сортів винограду на своїй ділянці, обов'язково слід дізнатися механізм осінньої обрізки культури. Дана методика, аналогічно, як і річна схема обрізки, підрозділяється на 2 види:
- Безштамбовая. Використовується для укривних видів рослини. Проводиться дана обрізка перед тим, як культура утеплюється на зиму. У цьому випадку «глазки» на лозі підрізають по мінімуму. Робиться так для того, щоб мати певну кількість плодових ланок в запасі, адже в процесі зимівлі «глазки» можуть відпасти. Якщо ж зимівля рослини пройшла успішно, надлишок «вічко» можна обрізати в весняний період.
- Штамбова (неукривного). Даний вид обрізки проводиться в листопаді, коли з виноградної гілки опали листочки. При цьому пагони підрізають на невелику величину так, щоб на лозі залишилося якомога більше плодоносних зачатків. Штамбова обрізка має безліч мінусів, так як сприяє зменшенню опірності культури зимових холодів. Тому краще неукривні сорти рослини підрізати в весняний період.
Як обрізати виноград навесні: фото