Унаби - екзотична рослина, смачні плоди якого схожі на фініки, володіє до того ж масою корисних і цілющих властивостей.
Виявляється, це субтропічна рослина можливо виростити і в середній смузі Росії. Невибаглива, морозостійка, врожайна культура без втрат витримує морози до -300С. Досить знати особливості посадки і догляду унаби, щоб отримувати щорічні високі врожаї незвичайних ягід. Поєднання в унаби екзотичної декоративності з невибагливістю і витривалістю, з кожним роком залучає все більшу кількість садівників.
Унаби в середній смузі, опис рослини
Плодова культура, унаби, має масу інших, не менш екзотичних і незвичайних, назв: зизифус, чілон, жужуба, ююба китайська, чапижнік, китайський фінік. Все це одне субтропічна рослина сімейства крушинових.
- Виглядає рослина унаби у вигляді колючого листопадного чагарнику або деревця, що досягає у висоту до 10 м. Але такі високорослі екземпляри зустрічаються, в основному, в природних для них субтропіках (в Америці, Африці, Азії). Для наших регіонів властиві низькорослі декоративні види унаби, що ростуть не вище 2-3 м.
- Стовбур рослини покритий потовщеним шаром міцної кори. Гілки не густо засаджені колючками.
- Листя - еліптичної форми, прості, з коротким черешком. Купуючи саджанець унаби, слід звернути увагу саме на його листя. Гладка шкіряста листова пластинка має три головних, чітко окреслених, рельєфних жилки.
- Нирки рослини розпускаються пізно, що сприятливо позначається на розвитку культури в регіонах з «неврівноваженим» кліматом і частими поворотними заморозками. Квітки унаби дрібні, світло зеленого відтінку, з приємним тонким ароматом.
- Плоди - головне достоїнство і цінність культури. На вигляд вони непоказні: гладкі, яйцевидної форми, червоно коричневого кольору, але соковита кістянка плода відрізняється солодкою, живильної і смачною м'якоттю. Плодоносити культура починає ще в ранньому віці, будучи зовсім маленьким і низьким деревцем або чагарником. Незрілі плоди спочатку мають зелене забарвлення, але в міру дозрівання - темніють, набуваючи бурі відтінки. Розміри плодів залежно від сорту варіюються: від 2 до 40 м Перезрілі плоди унаби стають м'якими і ватяними. Плоди унаби часто порівнюють з фініками і дійсно вони багато в чому схожі (колір, розмір, солодкий смак).
- Батьківщиною унаби вважається Китай, а також деякі провінції Індії та Ірану, де культуру здавна культивують в промислових масштабах. Рослина широко поширене в країнах з теплим, субтропічним кліматом. Особливо часто зустрічається теплолюбна культура на відкритих і сонячних ділянках. У Росії в дикому вигляді унаби можна зустріти на території Кавказу.
- Одним з головних достоїнств рослини вважається його здатність швидко визрівати і плодоносити. Навіть при посадці насінням урожай можна отримати вже на другий рік розвитку культури. Природно, спочатку врожайність невисока (близько 10-15 ц / га), у віці 5-6 років врожайність збільшується в 3-6 разів, а з 15-20 років може становити 150-300 центнерів з гектара.
- Вирощують унаби для отримання солодких, смачних і корисних плодів. Крім цього, культура широко відома як лікарська рослина.
- Унаби по праву вважається невибагливим, довговічним і стійким до несприятливих умов, рослиною. У природних умовах дерева живуть до 200-250 років, в умовах середньої смуги - в 2 рази менше. Тепло і світлолюбна культура спокійно може переносити не тільки тривалу посуху, але і зниження зимової температури до -30 - 320С. Дані якості дозволяють без особливих зусиль вирощувати цю цікаву кісточкових культур і в середній смузі Росії.
Застосування унаби, корисні властивості
- Зміст в плодах унаби аскорбінової кислоти, легкозасвоюваних цукрів, білків, мінеральних солей, пектинів, вітамінів, мікроелементів і інших активних речовин, роблять культуру цінним поживним продуктом.
- Плодова культура здавна славилася в китайській народній медицині і застосовувалася як тонізуючий, заспокійливий, сечогінний і седативного засобу.
- Цей незвичайний фрукт корисний людям, що страждають на цукровий діабет, гіпертонію, авітамінозом, недокрів'ям і іншими хворобами. У фармакології унаби використовується для виробництва біологічно активних добавок.
- Плоди унаби вживають як в свіжому, так і в переробленому (цукати, компоти, варення) вигляді. Після підсушування м'якоть легко відділяється від кісточки і стає ще солодше.
- Плоди характеризуються відмінною транспортабельністю і можуть зберігатися в холодильнику до 2-х місяців.
- Цінуються не тільки плоди, але і інші частини рослини китайського фініка. Так, молоді листочки унаби перевершують за вмістом вітаміну «С» навіть свіжі плоди лайма. У шелководстве листя унаби вважаються цінним поживним продуктом вигодовування шовкопрядів. Кора і коріння рослини багаті дубильними речовинами і барвниками, широко використовуються у виробництві з вироблення і фарбування шкіри. Тверда деревина унаби є сировиною для виготовлення музичних інструментів та інших виробів з дерева.
- Рослина, висаджені на ярах або схилах, завдяки освіті численної кореневої порослі, відмінно закріплює грунт і перешкоджає виникненню ерозії грунту, прояву зсувів та обвалів.
Вирощування унаби в середній смузі: вибір сорту
У світі культивується більше 400-т різновидів унаби. Але для регіонів середньої смуги підійдуть далеко не всі види і сорти китайського фініка.
- Помірно-континентальний клімат середньої смуги Росії, зі сніжною зимою і вологим літом, вимагає певних умов вирощування культурних сортів рослин.
- У цих регіонах висаджують в основному чагарникові сорти унаби або щеплені форми з невисоким штамбом і широкою розкидистою кроною.
- Пізній період цвітіння (середина червня) дозволяє рослині безболісно, після всіх весняних заморозків, продуктивно запилюватися і плодоносити. Перехресно запилюється рослина цвіте досить довго, від 1 до 2-х місяців. Квітки утворюються, в основному, на багаторічних бічних пагонах і частково на прирості поточного року.
- Період дозрівання плодів триває від 2 до 4 тижнів і доводиться на вересень-жовтень місяць.
- Дрібноплідні сорти унаби є найбільш врожайними і витривалими культурами.
- Китайський фінік вважається більш морозостійким, ніж, наприклад, виноград і відмінно переносить морози навіть при - 300С. Але навіть після підмерзання, унаби швидко відновлюється і продовжує плодоносити. Така висока регенераційні здатність культури високо цінується садівниками середньої смуги Росії.
- З огляду на особливості клімату середньої смуги, сорт для культивування слід підбирати з найбільш ранніми термінами дозрівання і підвищеної морозостійкістю. Серед таких сортів найбільш популярними є: «бурхливу», «Китайський 60», «Сочінскій1», «Темрюкский 1», «Китайський 93», «Дружба», «Фінік».
- Але, щоб унаби гарантовано прижився в складному кліматі середньої смуги, найкраще самостійно виростити місцеву морозостійкі форму з кісточки. Такі сіянці будуть найбільш адаптовані до кліматичних умов регіону.
Вирощування унаби в середній смузі: особливості розмноження
З огляду на той факт, що унаби є перехресно запилюються рослиною, краще висаджувати поруч не менше 2-4 саджанців, різних сортів.
Унаби легко розмножується насінням, кореневою порослю (нащадками), живцями або за допомогою щеплень. Для цінних великоплідних сортів унаби підходить тільки вегетативні способи розмноження. Насіння таких сортів в домашніх умовах не проростають.
Розглянемо найбільш популярні способи розмноження.
Розмноження унаби живцями в середній смузі
- Для розмноження живцюванням використовуються здеревілі (на щеплення) і зелені живці.
- Більшість садівників воліють перевірений і результативний спосіб щеплення сортових живців на дрібноплідні саджанці унаби.
- Можна виростити саджанець-підщепу самостійно з кісточки мелкоплодного сорти. Для цього насіння унаби сіють в грунт восени, а навесні, з метою підвищення схожості, школку вкривають поліетиленом. Пророщений саджанець вже наступної весни буде готовий до щепленні держаком. Підійде і розсадний спосіб вирощування сіянців на підщепу.
- Живці заготовляють при весняної або осінньої обрізку і зберігають у вологій тирсі в прохолодному місці (наприклад, в погребі).
- Техніка щеплення живців традиційна: на стовбурі саджанця-підщепи потрібно на висоті 5-6 см від землі зрізати дичка на пеньок; потім зробити 2 см надріз в корі, в який і вставити держак з ниркою; місце щеплення обв'язати плівкою, а верхній зріз живця обробити садовим варом. Привиту культуру на 1 3 необхідно підгорнути землею.
- Влітку, в першій половині червня, унаби можна спробувати розмножувати і за допомогою зелених живців. Найбільш прийнятний цей спосіб розмноження для дрібноплідних сортів унаби. Приблизно через місяць після посадки живці вкорінюються в грунті.
Розмноження унаби насінням в середній смузі
- Для розмноження насінням відбирають добре визріли плоди, витягають кісточки і зберігають їх до моменту посіву. Насіння унаби зберігає схожість до 3-х років.
- Посів кісточок в контейнер з грунтом здійснюють в березні, при цьому насіння попередньо (взимку) стратифицируют.
- Стратифікація передбачає утримання насіння протягом 3-х місяців у вологих тирсі при температурі 0-50С. Для цих цілей можна використовувати нижню частину холодильника або льох.
- Перед посівом краще додатково стимулювати проростання насіння. Для цього кісточку злегка надкаливают молотком і опускають в теплу воду на добу. Насінням, висіяним в околоплоднике, дуже важко проростати. Практикується також вплив на кісточки високими температурами, коли їх заливають водою, нагрітою до + 600С. Процедуру прогрівання повторюють тричі на день, протягом 2-3 днів.
- Набряклі насіння висаджують в грунт на глибину до 2 см. Контейнер ставлять в освітлене тепле місце, з температурою близько 150С.
- Пророслу розсаду в фазі 2-3 листків пересаджують у відкритий грунт. Перші дні сіянці прикривають від прямих сонячних променів.
- Можна висівати насіння унаби відразу у відкритий грунт, але пізніше, при встановленні стабільно теплої погоди. На зиму сіянці підгортають грунтом (або листям) на 10-15 см.
- Китайський фінік, вирощений з насіння, виростає менш декоративно привабливим і має більш низькими лікувальні властивості. Як правило, виходять колючі дрібноплідні сорти.
Вирощування унаби: умови і агротехніка посадки
- Місце для посадки вибирають з урахуванням переваг рослини: сонячне, відкрите, захищене від протягів і вітрів. У тіні, культура перестає плодоносити.
- До грунтів унаби абсолютно не вимогливий. Єдина умова - відсутність важких глинистих або занадто засолених грунтів. Помірно родючий грунт сприятливо впливає на ріст і розвиток рослини.
- Посадку рослини в середній смузі проводять пізньою весною. Восени рослини часто не встигають прижитися до заморозків і підмерзають.
- Посадка насіння в грунт проводиться на глибину 3-4 см. Потім ділянку поливають і вкривають плівкою. Приблизно через місяць-півтора з'являються перші сходи. Зміцнілі підросли сіянці проріджують, залишаючи відстань між рослинами близько 25 см. На зиму саджанці утеплюють підгортання ствола. Через рік сіянці пересаджують на постійне місце. Не варто хвилюватися, якщо навесні рослини не подають «ознак життя», процес вегетації у них починається значно пізніше, ніж у інших культур.
- Посадці саджанців в грунт передує підготовка лунок. У викопану яму розміром 1м х 1м, додають органічні або мінеральні добрива. Після цього саджанець поміщають в яму, розправляють коріння і засипають землею. Грунт навколо саджанця ущільнюють, поливають і мульчують. Відстань між саджанцями витримують близько 3-4 м, з урахуванням подальшого розростання крони.
Вирощування унаби: догляд за рослиною
Вирощувати унаби легко, завдяки невибагливості і витривалості рослини. Життєздатна культура стійка до захворювань і абсолютно не пошкоджується шкідниками. Такі властивості високо цінуються садівниками, вимагаючи мінімум уваги по догляду за рослиною.
Полив і мульчування унаби в середній смузі
- Унаби - посухостійка культура, не переносить надмірного зволоження.
- Досить поливати рослину 3-4 рази в сезон, та й то, за умови тривалої відсутності опадів. У період зав'язування плодів (в червні) рослина краще не поливати, тоді урожай буде ще краще.
- У більш частих поливах потребує лише молодий вкорінюється саджанець унаби.
- В кінці літа поливи припиняють. Це дає можливість уникнути розтріскування плодів і дозволяє паросткам до зими повністю визріти.
- Після поливу або дощу грунт потрібно розпушити і замульчувати, не доходячи до стовбура на 10 см. Щоб не пошкодити поверхневі корені рослини перекопування під кроною дерева не проводять. Розпушування здійснюють акуратно, щоб не пошкодити кореневу систему.
Добриво і підгодівля унаби в середній смузі
- Підживлення унаби здійснюють два рази за сезон. Для цих цілей застосовують як мінеральні, так і органічні добрива.
- Для успішної зимівлі і стимулювання росту рослини, рекомендують навесні вносити азотовмісні комплекси, а восени - фосфорно-калійні добрива.
- Добрива вносяться в помірних кількостях, згідно з інструкціями. Причому, молодим саджанців необхідно значно менші норми підгодівлі, ніж дорослим культурам.
Обрізка унібою в середній смузі
- Унаби потребує правильного формування крони (без центрального пагона - лідера). Обрізку починають виробляти вже в перший рік розвитку саджанця, щоб до дворічного віку були сформовані скелетні гілки першого порядку. З цією метою закладається штамб, зрізається центральний провідник до 80 см і залишаються головні пагони першого порядку.
- На 3-й рік життя формують гілки другого порядку. Для цього на скелетних гілках першого порядку (в 50-60 см від штамба) залишають найрозвиненіші бічні пагони (2-4 гілки) і вкорочують їх на 2-3 нирки. Решта, розташовані між ними, пагони вирізають, залишаючи лише нижні плодоносні гілки.
- Верхівка скелетної гілки першого порядку коротшає на 2 міжвузля. Після правильної обрізки на кожній гілці першого порядку виходить по 2-4 гілки другого порядку.
- Таку ж схему обрізки застосовують і на 4-й рік, закладаючи гілки наступного порядку.
- Крім формує обрізки, гілки унаби проріджують для освітлення крони, видаляючи сухі, перехрещуються або поламані гілки.
Збір врожаю унібою в середній смузі
- Дозрівання плодів унаби відбувається восени. Вони легко зриваються або стряхиваются з дерева.
- Якщо плоди не встигають визріти до настання заморозків, їх зривають і вони дозрівають в лежанні. Цей момент особливо актуальний для середньої смуги, коли рано починаються перші заморозки.
Підготовка унаби до зими в середній смузі
- З огляду на субтропічне походження унаби, ця плодова культура відрізняється середнім рівнем морозостійкості (до -25-300С). Особливо вразливим рослина в період коливання температурного режиму, коли відлиги змінюються різкими заморозками.
- Щоб запобігти підмерзання молодих саджанців, на зиму стовбури підгортають на 1 3, а саджанець обмотують плівкою або іншим нетканим матеріалом.
- Дорослі рослини утеплюють лише в регіонах, де зимова температура може опускатися нижче -350С.
- Унаби має здатність до швидкої регенерації, тому, навіть якщо пагони і підмерзли взимку, крона досить швидко відновлюється.
Висновки
- З огляду на невибагливість, витривалість і морозостійкість рослини, унаби без праці можна виростити в середній смузі.
- Скороплодная, швидко визріває культура цінується завдяки поживним і цілющим властивостям плодів.
- Для вирощування в середній смузі важливо вибирати морозостійкі ранні сорти унаби, щоб встигнути зібрати врожай плодів до настання холодів.
- Культура абсолютно невимоглива в догляді, стійка до захворювань і шкідників.
- Посадка і догляд за унаби в середній смузі має ряд особливостей, пов'язаних зі специфікою кліматичних умов регіону.
- Рослина-довгожитель довгий час зможе радувати оточуючих рясними врожаями смачних і корисних ягід.
Унаби, фото