» » » Приготування домашньої тушонки в автоклаві - смачно та швидко

Приготування домашньої тушонки в автоклаві - смачно та швидко

Домашня тушонка – це смачна альтернатива магазинним консервам, яку можна приготувати самостійно із запасом на зиму. Тушонку готують із м’яса птиці, свинини, баранини, якщо додати гречку чи іншу крупу – отримаємо повноцінну страву, яку треба буде тільки розігріти перед подачею. З домашнім автоклавом процес консервування буде зручним та швидким. В процесі термообробки при високій температурі знищуються небезпечні мікроорганізми, а тушонка в автоклаві виходить корисною та смачною.

автоклав

Як зробити тушонку в автоклаві

Приготування м’яса в автоклаві не потребує попередньої термічної обробки – інгредієнти можна додавати в сирому вигляді разом зі спеціями. Це суттєво економить час та дозволяє за короткий термін приготували цілу партію тушкованої свинини, баранини чи курятини. Дотримуйтесь наступних правил автоклавування, щоб м’ясо рівномірно готувалося, а тушонка свиняча вийшла м’якою та соковитою:

  1. В апараті стерилізують закриті банки з сирими інгредієнтами. Рекомендовано використовувати ємності об’ємом 0,35, 0,5 та 1 літр.
  2. Автоклав розігрівають до температури 110С° – це оптимальна температура для приготування тушонки, тиск доводять до 1 бара. В процесі стерилізації необхідно підтримувати задані параметри.
  3. Час стерилізації банок залежить від їх об’єму – для 0,35 л достатньо 30 хвилин, для 0,5 л – 40 хвилин, для літрових – 60 хвилин.
  4. Після закінчення відведеного часу треба скинути тиск та дочекатись остигання приладу – тоді можна дістати готові консерви.

Домашній автоклав електричний працює як промисловий агрегат та дозволяє встановити оптимальні показники, щоб знищити мікроорганізми та приготувати смачне м’ясо.

Домашня тушонка

Домашня тушонка зі свинини

Особливості приготування тушкованої свинини в автоклаві:

  • для м’ясної консерви можна взяти будь-яку частину свинини;
  • м’ясо нарізають на середні за розміром шматки, приблизно 2х2 см, можна більше;
  • м’ясні шматочки треба посолити на добре перемішати перед тим, як покласти у банку;
  • ємності заповнювати не щільно, залишити 2 см від краю та закрити кришками;
  • встановити банки в автоклав та залити водою – вона повинна покривати кришки на 2 см;
  • діставати готові консерви тільки після повного остигання автоклава.

Температура стерилізації не повинна перевищувати 120С°, щоб м’ясні шматочки зберегли свою структуру.

Домашня тушонка

Джерело – autoclav.com.ua

Виготовлення тушонки в домашніх умовах

Тушковане м’ясо в домашніх умовах виходить смачним та соковитим. На відміну від заводських консервів, де можуть попадатися жили, хрящі та жир, домашня страва містить максимум м’яса та готується зовсім просто завдяки автоклаву.

Головні переваги стерилізації в автоклаві:

  • швидкість – продукти не треба готувати заздалегідь та окремо стерилізувати порожні ємності;
  • безпечність – в умовах високої температури знищуються шкідливі мікроорганізми, які можуть міститись у сирому м’ясі;
  • надійність – в апарат ставлять вже закриті банки, які після стерилізації зберігають герметичність;
  • зручність – потрібно тільки виставити оптимальну температуру та час, щоб отримати готову страву з тривалим терміном зберігання.

До м’яса також можна додати крупу та овочі, щоб отримати повноцінну страву. Після стерилізації тушонка готова до вживання, достатньо тільки розігріти.

Тушонка зі свинини — рецепт

Автоклав підходить для стерилізації консерв з різних видів м’яса. Для приготування свинини знадобляться такі інгредієнти:

  • сире м'ясо – 450 г;
  • цибуля – 10 г;
  • сіль – 1 ч.л.;
  • перець горошком – кілька горошин;
  • лавровий лист – 1 шт.;
  • смалець або сало – 50 г (якщо м’ясо нежирне).

Домашня тушонка

Джерело – autoclav.com.ua

Свинину потрібно порізати на невеликі шматки, додати нарізану цибулю та сіль. На дно чистої банки викладаємо горошини перцю та лавровий лист, зверху – м’ясо та жир, якщо потрібно. Банку наповнюємо не до самого краю – до кришки має залишитись на 2 см вільного місця. Далі банки потрібно закатати та встановити в автоклав. Встановлюємо температуру 110С° та починаємо стерилізацію.

Рецепти для автоклаву з овочів

Крім тушкованого м’яса, цей пристрій також підходить для приготування різноманітних овочів: огірки, томати, баклажани, перець, кабачки, морква та багато іншого. Овочі можна закатати разом з м’ясом або окремо у вигляді салату чи закуски. Овочеві страви, які готуються в автоклаві:

  • мариновані огірки;
  • лечо;
  • салати з морквою;
  • консервовані баклажани;
  • кабачкова ікра;
  • кукурудза;
  • овочеві соуси.

домашня консервація

Для консервації слід відібрати стиглі овочі. Їх треба помити, почистити, нарізати та за необхідності провести термообробку. Далі розкладаємо інгредієнти в банки, якщо потрібно, робимо заливку із гарячої води з цукром, сіллю, оцтом. Важливо залишити на 2 см вільного місця в банці, після чого щільно закрити кришкою. Овочеві консерви стерилізуються за температури 90°С протягом 15-20 хвилин – тривалість залежить від місткості банки.

Скільки варити свинячу тушонку в автоклаві

Розберемо популярні питання, які можуть виникати в процесі приготування тушонки в автоклаві:

  1. Скільки часу займає стерилізація свинини? М'ясні консерви повинні знаходитись в стерилізаторі від 30 до 60 хвилин залежно від розміру тари. На тушкування птиці використовується менше часу – від 20 до 50 хвилин.
  2. За якої температури тушкується м’ясо? Свинина, баранина, яловичина, курятина готуються при температурі 110°С.

Скільки потрібно солі на тушонку в автоклаві

На 450 г м’яса достатньо 1 чайної ложки солі, також можна додати перець та суміш спецій.

Також часто питають: чи потрібно проварювати м’ясо перед стерилізацією в автоклаві? Ні, продукти накладаються в банки в сирому вигляді, після чого вони готуються під шаром води за постійної температури.

Можна підсумувати, що з автоклавом процес консервування проходить швидше та простіше. Для домашнього використання можна обрати універсальні моделі (наприклад ЧЕ-16 електро універсалький) від УКРПРОМТЕХ. Так ви заощадите та підтримаєте українського виробника.