У теплу осінній та весняний час любителі грибів відправляються в ліс, щоб запастися білковим продуктом на цілу зиму. Збираючи гриби, люди отримують задоволення від самого процесу і хвалять себе, що зуміли заготовити на зиму корисний продукт. Відправитися в магазин і купити півкілограма глив або шампіньйонів, звичайно ж, можна, але вартість грибочків сильно «кусається». Не кожен може собі дозволити вживати гриби в їжу круглий рік. Що ж можна зробити в такому випадку? Вихід є - можна самостійно виростити печериці.
Більшість любителів грибів дуже хочуть навчитися вирощувати їх в домашніх умовах, але чули про це нелегкому процесі і тому не вирішуються почати. Справа ця копітка й складне - так кажуть ті, хто не намагався виростити гриби печериці своїми руками. Але якщо у вас є величезне бажання, то здійснити задумане цілком можливо.
Кілька слів і користь грибів
Печериці - це корисний, смачний і поживний продукт, який люблять багато хто з нас. Купити гриби можна в продуктовому супермаркеті. Вартість, звичайно, не дозволяє готувати різні страви з грибів, але зварити супчик, посмажити картоплю з грибами або замаринувати трошки грибочків цілком можливо.
Печериці - це нешкідливі гриби, які широко використовуються кухнями різних народів світу. Про користь цього красивого і ароматного грибочки можна говорити дуже довго.
Перерахуємо лише основні переваги:
- високий вміст білка;
- низька калорійність;
- наявність жирних кислот;
- велика кількість вуглеводів;
- вміст мінералів, амінокислот і вітамінів сприяють поліпшенню пам'яті;
- дієтичний продукт;
- знижує рівень шкідливого холестерину в крові.
Грибочок цей може рости де завгодно. Печериці можна зустріти навіть у великих містах на дахах будинків, в підвалах і на подвір'ях багатоповерхових будинків. Звичайно ж, такий продукт в їжу вживати не можна, оскільки гриби дуже швидко накопичують шкідливі речовини. Щоб виключити ризик отруєння лешьім м'ясом, не варто збирати печериці в незнайомих місцях. Крім цього, для тих, хто вирушає до лісу за врожаєм, пам'ятайте, що на ранній стадії розвитку лісової гриб дуже схожий на бліду поганку.
Домашнє вирощування печериць
Любителі печериць охрестили ці красиві білі круглі грибочки як «лісове м'ясо» і вони абсолютно мають рацію, оскільки в грибах міститься багато білка. Для того щоб цілий рік готувати з грибів різні страви, можна виростити печериці самостійно. Не потрібно бути професіоналом, головне - вивчити технологію вирощування печериць і дотримуватися деяких правил.
Правило перше - вирощувати гриби потрібно тільки в сирому і темному місці. Ідеально підійде вологий льох, підвал, комора або комору.
Правило друге - основу можна використовувати різну, але найкраще, якщо вам вдасться роздобути кінський гній. До нього можна підмішати трохи вапна, гіпсу або сечовини.
Правило третє - вологість в приміщенні повинна становити не менше 55%, а температура повітря + 20оС.
Коротко можна описати в кількох словах весь технологічний процес вирощування грибів: для грибниць підійдуть стелажі або ящики. Настояний субстрат з добавками розкладається в ящики, потім туди кладеться грибниця (її потрібно придбати в магазинах або на ринку). Далі при створенні необхідних умов протягом 3-х тижнів грибниця буде рости. Як дізнатися, що процес розвивається? На грунті з'явиться білуватий наліт. Як тільки ви побачите його, наліт присипають землею (з парника) і зволожують з розпилювача. У міру того як земля буде просихати, її необхідно постійно сбригзівать водою.
Приблизно через 30 днів або 1.5 місяці грибниці стануть плодоносити, але збирати урожай ще дуже рано. Лише через 3 місяці можна буде зняти перші грибочки. Важливо не пропустити момент старіння, щоб не виснажити грибницю. Збирають гриби дуже дбайливо, а то місце, де «сидів» грибочок, присипають землею (тонким шаром).
Можливо, вам більше сподобається такий метод вирощування грибів, коли компост закладають не в ящики або стелажі, а укладають в поліетиленові мішки і підвішують в приміщенні. Такий метод більше підходить для малих підприємств і приватних осіб, які не мають змоги обробляти компост паром. Вражений мішок можна прибрати з приміщення в будь-який момент без втрати і зараження решти міцелію.
Крім цього, вирощування грибів в мішках дозволяє економити місце в приміщенні і використовувати його максимально ефективно. Але є і негативні моменти: це трудомісткість, тому що потрібно вручну набивати компостом мішки, а потім підвішувати їх на гачки під стелею. Також необхідно переносити вручну і встановлювати мішки назад, оновлюючи суміш. Скрутно домішувати в готовий компост і різні добавки.
Гриби печериці. фото:
Як приготувати субстрат
Правильно зробити живильну суміш - це запорука гарного врожаю. Тут важливо дотримуватися певні пропорції.
Головний компонент субстрату - компост. Його можна приготувати з кінського гною (ідеальний варіант). Тоді вам потрібно взяти цю живильну суміш - 80%. Також для компосту підійде солома пшениці або жита (тільки озимої). Якщо немає можливості придбати кінський гній, його можна замінити коров'ячим і навіть пташиним, але тоді врожайність буде не такою високою.
Готувати компост найкраще на вулиці, в безвітряну сонячну погоду. Якщо на вулиці погана погода, можна приготувати субстрат і в приміщенні, але тільки тоді важливо забезпечити хороші умови - приміщення повинно бути добре провітрюваним. Це дуже важливо, тому що коли компоненти субстрату почнуть бродити, буде виділятися не тільки волога, але ще і вуглекислі гази і аміак.
Пропорції для приготування компосту:
- солома - 100 г;
- сечовина - 2 кг;
- суперфосфат - 2 кг;
- крейда - 5 кг;
- гіпс - 8 кг;
- гній - 80%.
У вас повинно вийти 300 кг поживної суміші для закладки грибниці, площею до 3м2.
Для тих, хто вирішив використовувати пташиний послід, пропорції змінюються: на 100 кг посліду візьміть стільки ж соломи, 300 л води, 7 кг гіпсу і 5 кг алебастру.
Приготування субстрату:
- Солому замочуємо у воді на 24 години. Вам необхідно виділити для цих цілей просторий резервуар.
- Далі гній і солому потрібно укласти в 4 шари: шар соломи (воложимо додатково з пульверизатора), потім шар гною, знову шар соломи і так далі.
- У суміш додаємо 300 л води.
- Всі компоненти потім потрібно перемішати 1 раз, додати гіпс, 2-й раз перемішати - додати суперфосфат і коли будете перемішувати 3-й раз - додайте крейда. У висновку перемішуємо суміш ще разок і залишаємо в спокої.
Після перемішування суміші починається реакція. Вже на 3-й день температура всередині буде підвищуватися до + 70оС. Щоб підсилити процес горіння, необхідно субстрат правильно «вибудувати»: висота і довжина штабеля 1.5 м, ширина - 1.2 м.
Через 20 днів (+ - 2 дня), субстрат для посадки грибниці буде готовий. А поки, щоб не втрачати дорогоцінний час, можна зайнятися облаштуванням місця для вирощування печериць, спорудити стелажі або ящики. Їх висота повинна бути від 10 до 20 см.
Як вирощувати гриби печериці
Щоб старання були виправдані сповна, важливо купити якісний міцелій. Найкраще, якщо грибниця буде вирощена в лабораторії з дотриманням стерильних умов. У продажу можна зустріти 2 варіанти грибниці: це міцелій компостний і зерновий. Перший продається в скляних ємностях. Зберігатися він буде до 20 днів при температурі + 20оС, а при температурі не вище О0С - протягом року. Це стійкий міцелій, яка не піддається негативному впливу і економний. На 1м2 вам знадобиться всього 500 г. Є і негативні сторони - врожайність буде не такою високою, як у зернового міцелію.
Зерновий міцелій продається в поліетиленових мішках. Термін зберігання до півроку при температурі від 0 до + 4 ° С. Відрізняється високою врожайністю. На 1м2 (це приблизно 100 кг субстрату) необхідно придбати 400 г міцелію.
Перед тим як ввести грибницю в гній, необхідно виконати термічну обробку або пастеризацію. Після чого субстрат, при дотриманні всіх правил підготовки, повинен злегка пружинити (якщо натиснути на нього пальцями). Потім суміш потрібно остудити до температури + 25 ° С і укласти рівним шаром в ящики (висота суміші - 30 см).
Принцип «підсадки» міцелію дуже простий: берете жменю грибниці і заглиблюють до 5 см. Для цього можна скористатися кілочком, щоб підняти субстрат. Місце поглиблення (лунку) потрібно розташовувати в шаховому порядку, щоб проміжок між лунками становив 25 см. Якщо ви будете використовувати зернову грибницю, тоді її просто розсипають по поверхні субстрату, а потім присипають тонким шаром поживної суміші.
Для вирощування печериць можна використовувати не тільки ящики, допускається закладка міцелію в стелажі, тоді шар гною становить до 45 см або влаштовують «долівку». Розмір майданчика 50 х 50 см або трохи більше, шар субстрату - 45 см, його необхідно добре ущільнити, щоб в результаті отримати товщину гною до 30 см. Для цього можна скористатися лопатою. Колір готового субстрату - темний, коричневий, солома повинна добре розриватися в руках.
Хороший урожай дають 2 сорту печериць - білий і сірий двухспоровий.
Для посадки можна використовувати і природний міцелій, тобто - дикий. Його беруть в місцях великого скупчення печериць. Це можуть бути гнійні або компостні купи, звалища, парники, обори. Викопують грибниці дуже обережно і тільки в тих місцях, де є плодове тіло печериць (біла павутинка в грунті). Грибниця повинна мати приємний грибний аромат і не бути пошкоджена хворобами і шкідниками.
Як доглядати за печерицями в період зростання
Інкубаційний період при вирощуванні печериць не менш важливий, ніж приготування субстрату і внесення міцелію. Необхідно, щоб вологість повітря не опускалася позначки нижче, ніж 70%. Оптимальна вологість у приміщенні - від 70 до 95%.
Виконати цю умову не так вже й складно. Можна накрити ящики і стелажі папером або мішковиною і постійно їх обприскувати з пульверизатора. Дуже важливо, щоб вода не потрапляла на грибницю і гній.
Крім цього, необхідно контролювати температуру в приміщенні, максимально допустимі норми + 27оС. Якщо температура в приміщенні піднімається вище цієї позначки, можна відкрити двері, щоб провітрити підвал або навпаки - тоді необхідно включити обігрівач.
Через 12 днів після посадки міцелію, грибниця почне розростатися і тоді на субстрат необхідно покласти грунт (товщина 4 см). Укривочний суміш готують так: візьміть 4 частини землі з городу, 1 частина вапняку або крейди і 5 частин торфу. На 1м2 вам знадобиться 50 кг грунту. Обробіть землю з городу окропом, щоб позбутися від шкідників і не допустити утворення в грунті цвілі і розмноження бактерій. Печериці дуже чутливі до негативних факторів і шкідників.
Через 3, максимум 5 днів після того, як ви укладете грунт зверху, потрібно постаратися знизити температуру в підвалі до + 15-17оС. Постарайтеся ще і як можна частіше зволожувати верхню частину грунту, але тільки так, щоб волога не потрапляла на субстрат і міцелій. Забезпечте вентиляцію. Головне - це не допустити появу протягів. Через 30-40 днів з'являться перші грибочки.
Як збирати урожай
Самостійно можна виростити гриби всього за кілька місяців. Збір врожаю потрібно починати, коли тонка плівка на капелюшку гриба ще не встигла порватися (плівка з'єднує край капелюшки з ніжкою).
Коричневі грибочки, позбавлені вологи або в'ялі, не можна використовувати для приготування їжі, оскільки ними можна навіть отруїтися.
Гриби не можна виривати або зрізати, досить просто викрутити грибок, а місце присипати покривні грунтом і не рясно полити водою.
Період плодоношення може тривати від 1 до 3.5 місяців. За цей період важливо не пропустити 7 «хвиль» збору печериць.
В результаті з 1м2 можна зібрати від 5 до 10 кг грибів і навіть більше! Між кожною «хвилею» може бути невелика перерва, від 4 до 7 днів. Перші дві хвилі найбільш вдалі, оскільки в цей період можна зібрати до 70% всього врожаю.
Як бачите, результат копіткої праці буде виправданий сповна, цих грибочків вистачить не тільки для того, щоб прогодувати сім'ю, ви можете пригостити своїх друзів, рідних і навіть продати трохи печериць, щоб відшкодувати витрати.
Як вирощувати печериці, дивіться відеоматеріал: