Брюссельська капуста (на латинській - Brassica oleracea var. Gemmifera) є відомою овочевою культурою, що відноситься до роду листових рослин. При цьому вона за своєю формою, розмірами і кольором мало схожа на інші види капусти. Примітно, що ця рослина зовсім не зустрічається в дикому вигляді. Його вивели в Бельгії з простої листової капусти. Культура через якийсь час стала досить популярною в місцевих регіонах, а пізніше потрапила і країни Європи. До Росії ж вона була завезена тільки десь в кінці 18 століття. Тим не менш, вона на той момент не культивувалася в наших широтах тому, що не дозволяли кліматичні умови. Сьогодні її переважно вирощують у Франції, в Канаді, Німеччині, США, Великобританії і, звичайно ж, на історичній батьківщині в Бельгії. Посадку брюссельської капусти можна проводити і на території Росії. Для цього слід дотримуватися певної технології. Далі розглянемо, як зростає брюссельська капуста в кліматичних умовах, притаманних більшості регіонів нашої країни.
Брюссельська капуста на городі: характеристики культури
Якщо ви задалися питанням, як виростити брюссельську капусту, то спочатку ознайомтеся з основними характеристиками цієї рослини:
- Дана культура багаторічна (зростає на одному місці не більше 2-3 років). У перший рік життя утворює товстий циліндричний стебло, який у висоту може досягати більше 75 см.
- На тоненьких черешках є довгі довгасті листочки, які можуть мати світло-зелений або сіруватий відтінок.
- У пазухах листочків виростають, так звані суцвіття, які зовні являють собою дуже маленькі копії качанів білокачанної капусти. При цьому вони важать не більше 12 гр кожен. На одному аркуші культури може вирости до 90-95 маленьких качанчики, але в середньому їх на аркуші - не більше 45 шт.
- Зібрані насіння брюссельської капусти можуть сходити протягом 1-5 років.
- Посадка і догляд за брюссельською капустою - нескладне завдання, яка здійсненна в умовах наших широт. Пов'язано це з тим, що культура є стійкою до невеликих заморозків і здатна «витримати» зниження температури до -8 градусів.
- Період вегетації культури триває протягом 4-5 місяців.
- Ця культура відноситься до овочевих. Дана група овочів дуже корисна для здоров'я. У невеликих суцвіття міститься клітковина, цукру, сирий білок і крохмаль. Крім цього, тут багато вітамінів групи B, PP, C.
- Тут міститься також багатий склад різних мінеральних солей, а також магнію, кальцію, заліза, калію, йоду, натрію, фосфору, ферментів і амінокислот. Що стосується калорійності, то в 100 гр цього продукту є близько 34 калорій.
Далі розглянемо докладніше процес вирощування брюссельської капусти.
Підготовка розсади брюссельської капусти
Найчастіше вирощують культуру з насіння і розсадним способом. Для цього слід дотримуватися певних рекомендацій:
- Сіяти насіння культури на розсаду слід в середині весни (квітень-кінець березня). Для цього підходять контейнери, наповнені родючим почвогрунтом, які потім поміщають на засклений балкон або лоджію.
- Насіння заглиблюють в грунт не більше, ніж на 2 см. Безпосередньо перед посадкою їх по черзі занурюють то в гарячу, то холодну воду.
- Грунт в контейнері слід періодично зволожувати. Крім того, її доповнюють мінеральними підживлення, торфом і золою.
- Перші сходи з'являться вже протягом перших 2-х тижнів.
- Догляд за проклюнулися саджанцями брюссельської капусти полягає в пікіровки і регулярного поливу. Потім розсаду можна висаджувати у відкритий грунт.
Посадка брюссельської капусти і догляд за нею
Брюссельська капуста - посадка в грунт
Результат вирощування практично всіх овочів в більшій мірі залежить від правильності їх посадки. Час посіву або посадки розсади, вибір ділянки дуже впливає на якість схожості культури, навіть більше, ніж догляд в послепосадочний період:
- Брюссельська капуста, як і білокачанна, любить добре прогрітий грунт, тому висаджувати розсаду на вулицю необхідно тільки тоді, коли ризик заморозків вже мінімальний. Найкращим періодом посадки є кінець травня - початок червня. У середній смузі найкраще вирощувати брюссельську капусту саме з розсади, яку вирощують в домашніх умовах або в парнику.
- Одним з найбільш важливих моментів вирощування цього овоча є вибір ділянки для висадки розсади. Він повинен бути дуже добре освітлений, не мати тіні і перебувати з південної або південно-східного боку.
- При плануванні свого городу варто звернути увагу на те, які попередники були на ділянці. Брюссельська капуста дуже погано росте після капусти будь-яких сортів, редьки, помідорів, буряків і ряду інших овочів. Висаджувати її на цьому місці можна тільки через кілька років. У той же час урожай після картоплі, огірків, бобових або цибулі повинен бути відмінним.
- Підготовку грунту для висадки розсади необхідно починати з осені. Найбільш кращий результат брюссельська капуста показує на родючих суглинках із середнім рівнем кислотності (рН 6,7 - 7,4). При низькій кислотності восени після перекопування ділянки в грунт вносять вапно. Навесні підготовку продовжують.
- Після того, як зійде сніг, грунт необхідно удобрити компостом або перегноєм з розрахунку 1 відро на 1 м2. Під час посадки в саму лунку потрібно покласти одну чайну ложку сечовини, 2 склянки деревної попелу, а також 2 столові ложки суперфосфату.
- Посадка розсади брюссельської капусти не представляє ніякої складності. Кущ вважається готовим до висадки, коли на ньому сформуються 4-5 повноцінних листа. Ділянка розбивають на квадрати таким чином, щоб між кущами була відстань приблизно 0,6 м. Цього достатньо, щоб вони не заважали один одному.
- Потім викопують лунку глибиною більше, ніж довжина кореневої системи рослини. У неї насипають добрива і заливають воду. Як тільки вона добре вбереться, рослина акуратно встромляють в грунт і присипають сухою землею. Через кілька хвилин зверху можна налити трохи води.
- Посадку краще здійснювати ввечері після заходу сонця або в похмурий день. В такому випадку рослині буде простіше перенести стрес при пересадці у відкритий грунт.
Як доглядати за брюссельською капустою
У догляді брюссельська капуста не дуже вибаглива, тому її вирощування не складе особливої складності. Ця рослина досить вологолюбна, тому відчуває потребу в регулярних поливах.
Основні правила:
- Особливу увагу варто приділити боротьбі з бур'янами і шкідниками, прополюванні, розпушування грунту. Після посадки ділянку з брюссельською капустою обробляють за допомогою деревної золи. Це допоможе в боротьбі з самим головним шкідником, який псує урожай - хрестоцвіті блішки.
- Поливати капусту необхідно рясно. Зазвичай число поливів за весь період росту становить 8-10. На 1 квадратний метр ділянки необхідно вилити не менше 40 літрів води. У період інтенсивного росту і формування кочанчиков дозу поливу збільшують.
- Так як брюссельська капуста дуже любить родючі грунти, при їх відсутності рослина потребує підгодівлі за допомогою мінеральних добрив. Першу підгодівлю зазвичай проводять протягом тижня після посадки розсади. Для цього використовують нітрофоску з розрахунку 1 чайна ложка розчину на 1 кущ капусти.
- Коли на рослині починають формуватися качанчики, проводять другу підгодівлю. Її виробляють за допомогою розчину сірчанокислого калію і суперфосфату з розрахунку по 25 грам кожного речовини на 10 літрів води. До отриманого розчину додають чайну ложку нітроамофоски і ретельно перемішують. На кожен кущ витрачають трохи більше 1 літра розчину.
Корисні властивості брюссельської капусти
Безумовно, ті дачники, які висаджують брюссельську капусту у відкритий грунт на своїх дачних ділянках, знають про корисні властивості цієї культури:
- Вона допомагає зменшити рівень холестерину. Якщо регулярно вживати її в їжу, то рівень шкідливого холестерину насправді знижується. Крім цього, культура корисна для нормалізації роботи серця.
- Корисна для мозку. Ці властивості пов'язані з тим, що в ній міститься вітамін K, який позитивним чином впливає на діяльність мозку. Крім того, цей вітамін є досить значущим елементом, необхідним для профілактики неврологічних патологій. Це пов'язано з тим, що цей вітамін захищає нейрони мозку від пошкоджень.
- В овочі міститься рибофлавін. Його концентрація тут досить висока. Сирий білок також міститься в даній культурі, але його в кілька разів менше, ніж в тій же білокачанну капусту.
- Брюссельська капуста є дієтичним продуктом, корисним для дітей і для людей похилого віку. Її вживання зменшує ризик розвитку респіраторних захворювань. У маленьких зелених качанчики є бета-каротин, який є досить потужним антиоксидантом.
- Завдяки вмісту таких речовин, як лютеїн і зеаксантин, культура корисна для здоров'я очей. Для запобігання пошкодження сітківки ока рекомендується щодня включати даний овоч в свій раціон. У складі цього продукту міститься вітамін А, який допомагає поліпшити зір.
- Цей овоч корисний для жіночого здоров'я, так як тут є така речовина, як індол-3-кабінол. Крім того, в складі культури містяться ізотіоціанати, які дозволяють запобігти розвитку онкологічних хвороб. Ці речовини позбавляють організм від шкідливих канцерогенів, а також зменшують ризик виникнення серцевого нападу.
Хвороби і шкідники брюссельської капусти
Найбільш часто зустрічається шкідником на грядках з брюссельською капустою є хрестоцвіті блішки. Однак, є ще великий список комах, здатних істотно зіпсувати урожай. Це капустянка, мухи, попелиці, різні види клопів і т.д. Поява шкідників краще попередити. Зробити це можна за допомогою дотримання термінів сівозміни, обробки насіння перед посівом, видалення залишків бур'янів або гнилих овочів з ділянки, глибокої перекопування грядки після збирання врожаю. Якщо ж вони все одно з'явилися, не варто відразу заливати ділянку хімією. Краще використовувати для боротьби інсектициди на рослинній основі.
З хвороб найбільш небезпечними для всіх сортів брюссельської капусти є:
- Борошниста роса.
- Різні види гнилі.
- грибок.
- мозаїка.
- слизовий бактеріоз.
Боротися з ними можна за допомогою обробки фунгіцидами, народними засобами або іншими препаратами. Бактеріальні захворювання лікуються тільки видаленням ураженої рослини з ділянки і його спаленням.
Брюссельська капуста: фото