В останні роки дачники стали цікавитися такою забутої культурою як кольрабі. Замість качана у цій капусти виростає соковитий щільний стеблеплод. Його смак схожий на качан від кочанной капусти, але тільки соковитіше, більш насиченим, ніжніше, без гірких ноток.
Загальні відомості про культуру
Дана дворічна культура вважається різновидом тієї кочанной капусти, яку ми звикли брати в овочевих відділах магазинів, на ринку, що вирощується в величезних кількостях на полях аграріїв. Кольрабі протягом першого сезону дає витягнуті листя темно-зеленого забарвлення і стебло, який поступово потовщується і формує стеблеплод кулястої або трохи довгастої форми. Саме такий стеблеплод можна брати для харчових цілей. На другому році життя на рослині з'являються квіткові стебла, а потім і дозрівають насіння. Стеблеплід багатий фруктозою, глюкозою, різними вітамінами (С, Е, U, F, B1, B2, пантотенової кислотою, каротином, біотин), клітковиною, калієм, сполуками сірки, заліза, кальцію. Історики повідомляють, що в Римській імперії кольрабі (тоді овоч називали каулорапа, в перекладі «капустяна ріпа») становила більшу частину раціону будинків і рабів. Зараз різновиди кольрабі розрізняються за формою (куляста, довгаста, сферична, яйцеподібна, плеската), тривалості періоду вегетації щільності і забарвленні стеблеплода (вона може бути не тільки світло-зеленої, але і жовто-зеленої, малиновою і різних відтінків фіолетового). Усередині ж вона переважно білувата (або з присутністю кремового відтінку). З різних видів капусти кольрабі виходять смачні салатики. Вона поєднується з морквою, огірками, кропом, петрушкою, салатним листям, яблуками, топінамбур, вареними яйцями, відвареної курячої грудкою, селерою. Дітлахи люблять «похрумтіти» кольрабі, якщо апетитний стеблеплод просто порізати на шматочки. «Капустяну ріпу» можна запікати, обсмажувати, готувати на пару, але тоді частина її цінних речовин буде втрачена.
Знайомимося з сортами капусти кольрабі
Ранні сорти треба вибирати тим, хто хоче вже в кінці червня їсти цю вітамінну капусту. До цієї групи віднесені сорти:
- «Моравія»;
- «Ерфордія»;
- «Віденська біла 1 350» (а також фіолетова);
- «Празька біла»;
- «Ранній Кнауфа»;
- «Габі»;
- «Атена»;
- «Ступицького польова».
Перерахуємо тепер середньопізні та пізні сорти:
- «Віолетта»;
- «Гігант»;
- «Алка»;
- «Делікатесна блакитна» (або біла);
- «Каратаг»;
- «Голіаф білий» (а також синій).
Цвітну капусту кольрабі можна отримати від таких сортів: «Алка», «Оптимус синій повір», «Соната», «Віденська фіолетова», «Голіаф синій», «Віолетта», «Коссак Ф1», «Делікатесна блакитна», «Делікатесна червона ».
«Віденська біла» - після появи сходів ця капуста готова для зрізання через 65-75 днів. Підходить як для теплиць, так і для грядок без укриття. Її листя гладкі, ліровидний форми, їх колір сірувато-зелений. Форма стеблеплода плоско або як «кулька» (з діаметром близько 9 сантиметрів), а колір світло-зелений, внутрішня частина соковита, смачна. Нормально переносить посуху і спекотні дні, але є ризик ураження таким захворюванням як кила. І зрізати треба вчасно, інакше швидко израстается (грубіє).
«Віденська фіолетова» (або блакитна, або синя) - дозріває трохи пізніше, ніж «сестричка» ( «Віденська біла»). У ліровидний листя жилка і черешок мають насичений фіолетовий колір. Зовні стеблеплод фіолетовий, а при розрізі перед вами буде біла м'якоть.
«Оптимус синій повір» - найбільш поширений в північних регіонах, період вегетації від 68 до 90 днів. Листя схожі на ті, що виростають у «Віденській білої», але вони більші. Стеблеплід виходить або плоско, або округлим. Шкірка фіолетова. Менш схильний до переростання, довше зберігається.
«Моравія» - у її темно-зеленого листя невеликий розмір, а у плоско стеблеплода забарвлення світло-зелена, м'якоть всередині смачна, соковита. Не затримуйте його довго на рослині, інакше израстается. Не підлягає довгому зберіганню.
«Празька біла» - рекомендується для вигонки в теплицях або для відкритого грунту. Світло-зелені округлі або трохи плескуваті плоди швидко израстается, довго не зберігаються.
«Атена» - від сходів до дозрівання проходить 120 днів, маса зелених стеблеплід коливається від 180 до 220 грамів.
«Соната» - цей середньоранній сорт успішно вирощують навіть в регіонах з холодним кліматом. Гібрид дає фіолетові стеблоплоди, вага їх приблизно по 650 грамів.
«Коссак» - і цей гібрид добре підходить для холодного клімату. На рослині утворюється жовто-зелений стеблеплод. Середня вага від 450 до 600 грамів.
«Віолетта» - сорт люблять багато шанувальників кольрабі. Цей пізній сорт утворює округло плоскі стеблоплоди з красивою темно-фіолетовим забарвленням. Їх діаметр до 9 сантиметрів, маса одного - від 1500 до 2000 грамів. Високоврожайний сорт, який до того ж і до заморозків стійкий.
«Делікатесна червона» - відрізняється скоростиглістю і кольором плодів - вони червонувато-фіолетові. За формою - плоско. З переваг можна виділити ще й гарну лежкість.
«Делікатесна блакитна» - використовується для отримання врожаю у відкритому грунті (на городі або в полі). Навіть якщо затрималися з прибиранням, стеблеплод довгий час не переростає, залишається з ніжним вмістом. «Кульки» мають забарвлення фіолетових тонів.
«Гігант» - вага великих стеблеплід цього сорту від двох до трьох кілограмів! Відповідно, і діаметр їх більше, ніж у інших сортів - від 15 до 20 сантиметрів. Вершинка у плода трохи увігнута, їх забарвлення біло-зелена. Вміст всередині дуже соковите і найніжнішого смаку. Є й інші плюси: нормально переносить спекотні і посушливі періоди, дає стабільні врожаї, у яких довга лежкість. Рослини цього сорту один від одного розміщуйте на трохи більшій відстані, ніж інші капусти (по 50-60 сантиметрів).
«Каратаг» - від посіву насіння до повного дозрівання плодів проходить приблизно 155 днів. «Ріпка» виходить світло-зеленої, вагою від 200 до 300 грамів, за формою кругленька. Плюсом є те, що стеблеплод стійкий до розтріскування і одревеснению.
Особливості вирощування та догляду за капустою кольрабі
Кольрабі поширилася по інших країнах з Сицилії. Але не варто думати, що вона потребує тепла і дуже примхлива. Вирощуванням капусти кольрабі цілком можна займатися не тільки в південних регіонах, а й у областях середньої смуги і навіть в північних районах.
Насіння капусти кольрабі, висіяне при температурі від 10 до 12 градусів, звичайно проростають через чотири дні.
Кращий зростання і розвиток цієї капусти спостерігається, коли температура тримається в інтервалі від 12 до 18 градусів. Якщо вона кілька днів не піднімається вище +6, то кулясте потовщення на стеблі може і не з'явитися.
Смачна «капустяна ріпка» виходить тільки з якісної розсади. Якщо молоді рослини сильно витягнулися, прігінаются або перетримати в домашніх умовах до такої міри, що стебла значно огрубіли, то навряд чи звужується потовщення. Навіть якщо стеблеплод і зможе сформуватися, то за структурою він буде з волокнами і жорсткий.
Територію для кольрабі виділяйте ту, де в минулому сезоні росли гарбузи, кабачки, моркву, квасолю, горошок, огірки, буряк, цибуля, картопля. А ось на тих місцях, де раніше мешкали хрестоцвіті, кольрабі не ставте.
Хороші врожаї дає на суглинках, почвосмесью, що складаються з перегною і торфу, з великим вмістом поживних речовин.
На кислих грунтах смачні стеблоплоди не народжуються, тому неодмінно при перекопуванні розсипте по землі крейда або доломітове борошно.
Грядки повинні добре висвітлюватися, допустимо розміщення в півтіні.
Грунт під цією капустою повинна бути вологою, рослини потребують в достатній кількості води. Якщо вологи мало, то у ряду сортів плід дерев'яніє, на ньому помітні тріщини.
Перевагу віддавайте тим добривам, які швидко розчиняються, легко вбираються.
Як садити капусту кольрабі?
Посів насіння даного виду капусти зазвичай виробляють в невеликі ящики. Глибина загортання не повинна перевищувати два сантиметри. Грунтосуміш готують з рівних частин торф'яної землі, перегною, дерну. До відру такої добре перемішаної суміші підсипають по чайній ложечці аміачної селітри, сірчанокислого калію і суперфосфату, а також 200 грамів золи. Спочатку борозенки пролийте дуже гарячим розчином марганцівки (для знезараження). Коли розчин вбереться, то можна розкладати насіння. Якщо ящик потім прикрити склом (або поставити в пакет), то насіння проросте вже через три дні. Ще один спосіб, що дозволяє прискорити проростання насіння: перед посадкою покладіть їх на деякий час на добре зволожену тканину. Перерахуємо кілька можливих термінів посіву:
- з 15 лютого і до його закінчення - в теплому приміщенні або обігрівається теплиці, тоді ранні сорти дадуть урожай уже в кінці травня або на початку літа;
- в квітні (з 1 по 10) - ранні сорти можна посіяти в теплиці (або на домашньому підвіконні), тоді зрізання можна буде здійснювати влітку;
- останні числа червня або перша декада липня - висівають насіння ранніх сортів для отримання розсади, щоб потім була можливість отримати повторний урожай;
- в травні (або перших числах червня) можна посіяти насіння пізніх сортів, тоді така розсада дозволить отримати врожай пізньої осені, щоб його можна було зберігати взимку.
Коли проклюнутся з землі паростки, то скло з ящика приберіть і перенесіть сходи в таке приміщення, де температура тримається від 5 до 10 градусів. Паростки треба обережно поливати, використовуючи для цього чайну ложку. Коли на сіянцях вже з'являться крім сім'ядольних справжні листочки, то распікіруйте їх в пластикові стаканчики. Щоб розсада капусти кольрабі активно розвивалася, її можна підгодувати. Незадовго до пересадки на постійне місце в городі почніть гартувати рослини, скоротивши полив і часто провітрюючи приміщення. Або днем кілька годин нехай розсада постоїть на балконі.
Капуста кольрабі: вирощування у відкритому грунті
Молоді рослини зазвичай «переселяють», коли їх вік приблизно 35-45 днів в перших числах травня. Пізні сорти «переселяють» в червні. Посадку капусти кольрабі в лунки на грядках здійснюють так, щоб між рослинами була відстань близько 20-27 сантиметрів. Між рядами залишайте по 25-40 сантиметрів. Цифри приблизні, вони залежать від того, ранній сорт або пізній, які за вагою вказані на пакетику стеблоплоди.
Важливо: молоді рослини кольрабі при посадці в лунку НЕ заглубляйте, посадіть так, як вони були в стаканчику (або горщику).
Деякі недосвідчені дачники роблять помилку, заглиблений рослина до справжніх листків. У такого рослини процес утворення потовщення на стеблі ускладнюється. Не треба розташовувати даний вид капусти дуже близько один до одного, інакше зростання загальмується.
Пересадку кольрабі бажано проводити ввечері або в похмуру погоду, тоді вона швидше і легше приживається.
Капусту кольрабі не слід підгортати. Якщо підсипати до стебла землю, то тоді стеблеплод потягнеться вгору, в результаті чого його форма вийде як циліндр. А взагалі, потовщуватись стебло починає, коли у рослини є вже сім листочків.
Можна розташовувати капусту кольрабі між рядами з цвітною капустою. Помічено, що тоді обидві культури дають непогані врожаї, таке сусідство йде їм на користь. Якщо ви пересадили молоді рослини на підготовлені грядки, а вночі холоднішає, то зробіть кілька дуг і укрийте посадки плівкою або лутрасилом. Інакше при різких перепадах рослини дадуть стрілки з квітами, а «ріпки», на жаль, уже не вийде.
Ті дачники, у яких немає можливості займатися розсадою, висівають насіння в травні відразу в борозенки на грядці. Тільки їх обов'язково треба вкрити, адже в кінці весни в останні роки часто трапляються тривалі заморозки. Потім підросли сіянці проріджують, дотримуючись дистанції, зазначену на пакетику з насінням.
Подальший догляд за капустою кольрабі необтяжливий, включає кілька елементів:
- Регулярний полив - особливо він важливий, коли рослини перебувають у фазі активного зростання, і коли відбувається процес формування на них стеблеплід.
- Виривання з'являються близько посадок бур'янів.
- Підживлення. Першу доречно провести через тиждень після пересадки на грядку, взявши для неї азотні добрива. Ще через дві (або три) тижні проведіть полив, додавши у воду перебродила органіку. Третю підгодівлю роблять водою, в яку додані суперфосфат і з'єднання калію.
- Мульчування, яке посприяє більш тривалому збереженню в землі вологи.
На кольрабі можуть зазіхнути і шкідливі комахи:
- Попелиця - колонії цих дрібних комах висмоктують сік з частин рослини, в результаті чого листові пластини покриваються нальотом, втрачають яскравий колір і скручуються. Уражені капустяної попелиць екземпляри помітно відстають у рості. З метою профілактики постійно видаляйте бур'яни навколо посадок, проводите обприскування з «Ровікуртом». Дуже добре, якщо грядки з кольрабі будуть розташовуватися між рядів кропу, селери або моркви. Зазначені культури залучають до цього місця мушок-журчалок, «сонечок» та інших корисних комах, які називаються ентомофагами, що харчуються попелиць.
- Капустяна білявка - цю Білокрилий метелика частенько можна зустріти близько культур, що належать до сімейства капустяних. Її личинки - активні зелені гусениці з жовтими смужками можуть стрімко обгризти листочки кольрабі. Як тільки помітили таких личинок, відразу вживайте заходів, вдавшись до обприскування кольрабі розчином білої гірчиці або препаратами - «Інта-вир», «амбуш», «Етафос», «Цимбуш».
- Капустяна мушка - сірі самки цієї комахи навесні відкладають свої яйця поруч зі стеблом кольрабі. З'явилися через сім днів личинки спрямовуються до коріння і стебла і об'їдають їх соковиті частини. Для запобігання їх появи обов'язково дотримуйтесь правил сівозміни, восени не нехтуйте глибокої перекопкой ділянки. Навесні можна накривати землю навколо розсади «нетканкой». А уражені екземпляри обробляйте «Інта-Віром», «амбуш», «Ровікуртом».
Якщо у городників мало часу на догляд за кольрабі, то можуть з'явитися хвороби:
- Кіла - патологія, що розвивається на коренях у вигляді веретеновидних наростів, спочатку їх колір такий же, що і у самих коренів. Але поступово вони стають бурими і гниють. Зазвичай таке трапляється, якщо реакція середовища грунту кисла, не дотримувалися правила сівозміни, або при посадці був внесений свіжий гній. Такі увядающие рослини доведеться видалити з ділянки, а лунку добре продезинфікувати.
- Несправжня борошниста роса - поширення в основному відбувається через заражені спорами гриба насіння. Характерні симптоми: на листових пластинах жовті плями, а знизу можна помітити наліт білуватого кольору. Як уникнути хвороби, що робити:
- перед посадкою насіння бажано обробити;
- при перших же ознаках опудрить рослини порошком сірки. Таких обробок треба зробити три;
- обприскайте хворі рослини (і знаходяться поруч з ними) бордоською рідиною.
- Мозаїка - якщо деформується листові пластини у рослини, на них з'являються плями некрозу (відмирання), то ці екземпляри, уражені вірусом, треба відразу видаляти.
Прибиранням дозрілих «стеблових ріпок» займайтеся своєчасно. Перезрілі плоди кольрабі втрачають ніжність. Як зрозуміти, що стеблеплод дозрів? Орієнтуйтеся за розміром, термінами вегетації. І ще одна підказка. Якщо нігтиком вдається легко зробити подряпину на шкірці, то плід вже готовий до вживання.
Ще одне цікаве спостереження. Якщо у ранньостиглого сорту обережно зрізати плід таким чином, щоб нижня частина залишилася на рослині (під час приготування страв ви все одно її відрізаєте), то тоді рослина знову сформує дві «ріпки», тільки за розміром вони будуть трохи менше першої. Рослини осінніх (пізніх) сортів висмикуйте повністю (з коренем). Ображати у кожного плода качан і листя, а потім складіть в ящики, присипте вологим піском і віднесіть на зберігання в льох. Є думка, що якщо корінь у кольрабі не видаляти, то урожай буде довше зберігатися.
Тепер ви знаєте, як вирощувати капусту кольрабі таким чином, щоб вона дала рясний урожай. Є відомості, що кольрабі при регулярному вживанні попереджає утворення пухлин (особливо кишечника), зміцнює серцевий м'яз, підвищує стійкість до інфекцій, корисна при патологіях травної системи, органів дихання, схильності до атеросклерозу, при астмі, туберкульозі, ожирінні.
Капуста кольрабі, фото