Всім відома чорна, червона і біла смородина. А ось сорти рожевої смородини не так давно завоювали любов і повагу шанувальників смачних корисних ягід. На думку багатьох садівників, рожева смородина володіє одними з кращих смакових характеристик серед всіх видів смородини. Основна перевага культури - відсутність кислоти в ягодах. А якщо врахувати загальну витривалість, посухо- і морозостійкість рослини, стає зрозумілим швидке поширення чагарнику по території нашої країни. Як правильно посадити і доглядати за ягідної культурою, - в даній збірці матеріалу.
Смородина рожева, опис рослини
Смородина відноситься до сімейства крижовніковий і включає близько 200-т видів. Причому, дикі представники цього роду були відомі в Росії ще з 11 століття, коли ченці пересаджували лісову смородину і обробляли ягоду на монастирських подвір'ях.
- Смородина поширена практично по всьому світу: від Європи до Азії, від Америки до Аргентини. Чагарник прекрасно росте навіть в суворих умовах Сибіру і Далекого Сходу.
- Найбільш відомими і популярними в культурі є 3 види смородини: чорна, червона і біла.
- Рожева смородина є підвидом смородини червоної і являє собою розлогий чагарник з лопатевим-розсічені листям. По суті, зовнішній вигляд рослини нічим не відрізняється від свого «родинного» виду.
- Квітки смородини розташовані в кистях, після запліднення яких, визрівають плоди - соковиті округлі ягоди рожевого забарвлення.
- Ягоди рожевої смородини відрізняються приємним солодким смаком з легким мускатним ароматом. Їх вживають як в свіжому вигляді, так і в переробленому (у вигляді джемів, желе, морсів і компотів).
- Плоди рожевої смородини достигають пізніше і дружніше, ніж, наприклад, чорної смородини, тому ягоди тримаються на гілках довго, іноді до самих морозів.
- Особливо корисно вживати ягоди смородини в свіжому вигляді, оскільки вони містять масу корисних вітамінів (С, В1, В2, А, РР, Е, К), пектинів, кислот і мікроелементів (мідь, магній, залізо, срібло, фосфор, марганець, йод ).
Сорти рожевої смородини
Щоб мати на своєму столі свіжі ягоди смородини протягом усього вегетаційного сезону, необхідно висадити сорти з різними термінами дозрівання: від самих ранніх до пізніх.
У порівнянні з іншими видами смородини, рожева смородина має досить обмежену кількість сортів. Розглянемо найбільш популярні і перевірені садівниками форми.
Смородина «Рожеві перли»
- Сорт «Рожеві перли» має канадське походження і був виведений в другій половині 20 століття.
- Відмінною рисою сорту є солодкий смак великих ягід, абсолютно не мають, характерною для інших видів смородини, кислинки. Ягоди придатні для вживання в свіжому або переробленому вигляді.
- Крона середньо рослого чагарнику розлога, компактна. Завдяки густо облиственим паросткам ягоди смородини захищені від сонячних опіків.
- Коренева система розгалужена, з великою кількістю бічних відростків, що забезпечують кущ вологою і необхідними поживними речовинами.
- Плодоношення може тривати до перших заморозків, при цьому смакові якості ягід не втрачаються.
- Даний сорт по праву визнаний високоврожайний культурою, що дозволяє отримувати більше 7 кг ягід з куща.
- Сорт вважається витривалим і невибагливим, стійким до більшості грибкових захворювань.
Смородина «Рожевий мускат»
- Назва сорту пов'язано з смаковими характеристиками ягід, що володіють приємним мускатним ароматом.
- Рослина віддає перевагу відкритій сонячну місцевість або легку півтінь. Високі рясні врожаї отримують на родючих супіщаних або суглинкових типах грунтів.
- Поле цвітіння чагарник смородини утворює довгі кисті з великими ягодами яскраво малинового забарвлення.
- Сорт вважається раннім, збір врожаю починається вже в другій половині червня.
Смородина «Рожева троянда»
- Сорт рожевої смородини середніх термінів плодоношення.
- Кущ сильнорослий, слабо розлогий з рожевими ягодами десертного смаку.
- Вага ягідки близько 1-1,2 грама. Урожайність і ступінь стійкості до хвороб високі.
Смородина «Россошанская рожева»
- Даний сорт рожевої смородини визнаний одним з кращих серед садівників.
- «Россошанская рожева» відрізняється великим розміром яскраво рожевих ягід і високою врожайністю. З одного чагарника можна зібрати близько 5-6 кг соковитих ягід. Крім цього, сорт відрізняється високими смаковими якостями.
- Культура відноситься до сильнорослих Самоплодность сортам із середніми термінами визрівання. Збір врожаю доводиться, як правило, на серпень місяць.
- Чагарник смородини росте високим, але не дуже загущених, гілки розташовані рідко, що не затінюючи один одного.
- Різновид має підвищену морозостійкість і імунітетом до багатьох захворювань.
Смородина «Голландська рожева»
- Пізньостиглий сорт рожевої смородини з розкидистою, але не занадто загущеній кроною. У висоту досягає до 1,5 метрів.
- Ягоди великих розмірів, по 10-15 штук в кисті, мають прекрасний десертним смаком (з легкою кислинкою), однак не призначені для тривалого зберігання, тому частіше використовуються в свіжому вигляді.
- «Голландська рожева» смородина стійка до низьких температур, посухи і характеризується високим імунітетом до захворювань.
- Врожайність висока, до 9 кг з одного чагарника.
Смородина рожева «Пригажуня»
- Гібридний сорт, отриманий при схрещуванні білої і червоної смородини. Виведений в Білорусії.
- Середньорослий високоврожайний чагарник з прямими товстими пагонами і слабо розлогою кроною.
- Ягоди досить великі, світло рожевого кольору і кисло-солодкого смаку. Дозрівання (0,6-0,8 г) ягід припадає на липень.
- Даний сорт смородини вважається найбільш морозостійким і малочутливим до борошнистої роси. Сприйнятливий до листовим плямистостей.
Смородина рожева «Роуз чаир»
- Солодкий десертний сорт зі слабко розлогою не надто загущеній кроною.
- Смородина характеризується середніми термінами дозрівання. Ягоди світло рожевого забарвлення, вагою близько 0,5 - 0,8 м З одного куща можна зібрати до 5 кг ягід.
- Даний сорт стійкий до заморозків і таких захворювань, як антракноз і борошниста роса.
- Витривала рослина, що віддає перевагу сонячним ділянкам і поживний легкий грунт.
Смородина рожева «Чудова»
- Скороплідний сорт з ранніми термінами дозрівання. Збір урожаю починається вже в першій половині літа.
- Ягоди відрізняються великими розмірами, що досягають в діаметрі більше 1 см. Ягоди соковиті, яскраво-рожевого забарвлення, мають приємний солодкий смак з легкою кислинкою.
- Високоврожайний сорт, що дозволяє збирати до 8-9 кг ягід з одного чагарника.
- Смородина рожева «Чудова» володіє високою зимостійкістю і опірністю до хвороб. Культура віддає перевагу добре прогріваються сонячним ділянкам.
Смородина рожева «Любава»
- Високопродуктивний гібридний сорт середніх строків дозрівання.
- Чагарник середньої густоти, з прямими пагонами і великими кистями, що формують до 16-20 ягід на одній кисті.
- Ягоди округлої форми світло-рожевого кольору, 0,8-1,0 грам, мають кислуватий смак.
- Цей різновид смородини рожевої відмінно переносить морози і посуху, відрізняється високою продуктивністю з регулярним плодоношенням.
Де і як купити рожеву смородину?
Щоб виростити на своїй ділянці повноцінний високоврожайний кущ смородини рожевої, важливо правильно вибрати саджанець для посадки багаторічної культури.
- Посадковий матеріал (саджанці) можна купити в спеціалізованих розплідниках, в садових магазинах або на виставках - продажах. Найкраще купувати районовані саджанці, тобто вирощені і адаптовані до умов конкретного регіону.
- Найкращим віком, відповідним для посадки, вважається 1-2-х річні саджанці рожевої смородини (мають кілька пагонів довжиною до 25-30 см).
- При покупці саджанців звертають увагу на стан і розвиненість його кореневої системи, гнучкість пагонів. Коріння, також як і пагони, повинні бути без видимих пошкоджень або ознак гнилі. Хороша коренева система буде представлена кількома (2-3) скелетними коренями і безліччю додаткових корінців.
- Якщо саджанець довелося транспортувати, і при цьому його коренева система підсохла, такі коріння перед посадкою необхідно помістити на 2-3 дня в воду.
- За відгуками багатьох садівників, рожева смородина приваблює своїми високими смаковими якостями (з високим вмістом цукру і незначною кількістю кислоти), крупноплодностью ягід, стабільними багатими врожаями, підвищеної морозостійкістю і стійким імунітетом до більшості захворювань.
Посадка рожевої смородини
Рожева смородина, на відміну, наприклад, від чорної різновиди, вважається більш витривалою і невибагливою культурою. Розглянемо ключові правила посадки цієї ягідної культури.
Місце і час посадки рожевої смородини
- Найкращим часом для посадки рожевої смородини є перша половина осені, коли саджанці встигають повністю адаптуватися і вкоренитися на новому місці, до настання зимових холодів.
- Вибираючи місце для посадки рожевої смородини, необхідно зупинити вибір на сонячних ділянках, захищених від відкритих рвучких вітрів і протягів. Від цих факторів безпосередньо залежатиме врожайність культури, оскільки в тіні ягоди визрівають дрібними і не такими солодкими.
- Що стосується грунту, оптимальним варіантів для смородини є чорноземні суглинки, хоча культура цілком успішно може рости і розвиватися і на інших типах грунтів. Головна умова - легкий, родючий, зволожений грунт з нейтральною або слабокислою реакцією середовища. При нестачі поживних речовин у грунті рожева смородина може скидати частина плодів, що зав'язалися.
- Не варто висаджувати кущі в низинах або сирих, часто підтоплює, місцях. Подібне розташування провокує загнивання коренів смородини багатолітника.
Агротехніка посадки рожевої смородини
- Перед тим, як приступити до посадки чагарнику, готується місце для його посадки. Грунт перекопують, видаляють бур'яни, викопують посадкову яму.
- Якщо грунт бідна, в посадкову яму слід обов'язково додати органічні добрива: гній, перегній, деревну золу або компост. Органіку перемішують із землею, формуючи родючий нижній шар в ямі. Подібні підготовчі роботи проводять, як правило, за 2-3 тижні до посадки саджанця.
- Крім цього, рожева смородина прекрасно відгукується на калій - фосфорні підгодівлі, які також можна закладати в грунт при посадці багаторічників (під час перекопування ділянки). Для цього можна використовувати, наприклад, гранули сульфату калію і суперфосфату.
- Діаметр посадкової ями, за великим рахунком, залежить від величини кореневої системи саджанця. В середньому, параметри ями складають близько півметра, як в ширину, так і в глибину.
- Саджанці висаджують під легким нахилом (під кутом 450), забезпечуючи, таким чином, формування розлогого чагарнику з великою кількістю пагонів. При такій посадці квіткові бруньки утворюються на всіх одновікових пагонах, а значить, врожайність зростає в кілька разів. При правильній посадці коренева шийка чагарнику заглиблюється в грунт на 5-7 см.
- Після посадки, грунт ущільнюють, а чагарник рясно поливають водою, після чого проводять обрізку пагонів, залишаючи не більше 15-20 см від землі (залишивши 2-3 нирки). Пристовбурні кола мульчують соломою, торфом або перегноєм. У посушливий період, через 2-3 дні після посадки, полив саджанців повторюють.
- Якщо висаджується кілька кущів смородини, відстань між екземплярами має бути не менше 1 метра (а для сильнорослих сортів не менше 1,5-2 метра). В іншому випадку розростається куртини будуть просто затінювати один одного. Кожен кущ повинен бути добре освітлений і мати достатню площу живлення. Якщо смородина висаджується рядами, рекомендується дотримуватися ширину в міжряддя 2-2,5 м, а відстань між кущами в рядах - 1,2-1,5 м.
- Смородина є Самоплодность культурою (не потребує запилення комахами), але для отримання хороших стабільних врожаїв велику роль може зіграти додаткове запилення від інших сортів смородини.
Догляд за рожевою смородиною
Рожева смородина відрізняється від своїх «родичів» м'яким солодким смаком, без різких кислих «ноток». Встигають рожеві ягоди також пізніше всіх інших видів, тому і догляд за кущами має свої особливості.
Даний вид смородини потребує рясного регулярного поливу, розпушуванні, підгодівлі і обробці від хвороб.
Від правильної агротехніки безпосередньо залежить врожайність і якість ягід смородини.
Полив і розпушування рожевої смородини
- Рожева смородина - вологолюбна культура, яка, разом з тим, легше переносить посуху, ніж чорна смородина. Для смородини даного виду важливий рясний, але не дуже частий полив.
- Поливають чагарник на всіх стадіях його розвитку: від стадії формування нирок і до фази дозрівання і збирання ягід. У посушливий період норма поливу складає близько 1 разу на тиждень в обсязі 40-50 л під один дорослий кущ, в інший час - частоту поливів скорочують.
- Щоб забезпечити правильний полив, навколо куща роблять неглибоку канавку з бортиками із землі. При сухій погоді рекомендується також проводити дощування крони рослини, але захоплюватися цією процедурою не варто, щоб не спровокувати захворювання борошнистою росою.
- Від своєчасного поливу (особливо в період цвітіння і закладки зав'язей) буде залежати розмір ягід. При нестачі вологи плоди дозрівають дрібні, рідкісні і можуть взагалі почати обсипатися.
- Важливо періодично рихлити ґрунт навколо кущів смородини, забезпечуючи достатню аерацію грунту. При цьому не можна допустити пошкодження коренів багаторічників, враховуючи їх поверхневе залягання в грунті.
- Навесні, міжряддя мульчують 5-6-сантиметровим шаром перепрілого гною, що сприятиме збереженню вологи, перешкоджати росту бур'янів і одночасно удобрювати грунт.
Внесення добрив і підживлення рожевої смородини
- Смородині рожевої корисні як органічні, так і мінеральні підгодівлі. Недолік поживних елементів негативно позначається на врожайності ягідної культури.
- З мінеральних комплексів слід віддати перевагу добривам з вмістом азоту, калію і фосфору. Не варто вибирати добрива, що містять хлор, так як ягідна культура погано переносить даний хімічний елемент.
- На весь вегетаційний період припадає близько 4-х підгодівлі. Але, якщо при посадці чагарнику яма була добре заправлена комплексними добривами, буде достатньо провести всього одну підгодівлю, після початку плодоношення.
- Перша підгодівля проводиться на початку вегетації, навесні. У цей період краще всього використовувати комплексне добриво, наприклад, сухі гранули нітроамофоски (10 г під 1 кущ). Даний універсальний хімічний препарат містить азот, калій і фосфор, що дозволяють стимулювати ріст і розвиток рослини. В якості альтернативи підійде будь-який азотвмісний комплекс (аміачна селітра, сечовина).
- Другу підгодівлю проводять в період цвітіння. Для цього беруть суперфосфат і сульфат калію (по 10 г) і розчиняють їх у 10 л води. Живильним розчином поливають кущі смородини.
- Період закладки зав'язей смородини - важливий етап, від якого буде залежати врожайність культури. В цей час в якості підгодівлі ідеально підійде природне органічне добриво, наприклад, деревна зола. Досить взяти близько 200 г золи на один кущ смородини.
- Останню підгодівлю проводять після збору врожаю. Для цих цілей можна використовувати той же розчин, що і під час цвітіння чагарнику. Також підійде будь-яка органіка: перегній, гній, компост або деревна зола. Після внесення добрива, грунт біля кущів рихлять.
Обрізка рожевої смородини
- Як будь-який інший ягідний чагарник, смородина потребує обрізку: омолаживающей, санітарної, формує.
- Процедура «стрижки» рожевої смородини схожа з обрізанням червоного і білого виду смородини і кардинально відрізняється від клапті чорної смородини. Це пояснюється тим, що її плодові бруньки формуються не тільки на однорічних, але і на коротких (2-3 см) багаторічних пагонах (т.зв. «кольчатках»).
- У зв'язку з цим кущ рожевої смородини не вимагає такої частої омолоджуючої обрізки, як чагарник чорної смородини.
- Обрізку чагарнику здійснюють ранньою весною чи пізньою осінню. Повноцінний дорослий кущ рожевої смородини повинен мати 10-15 гілок різного порядку (віку). Для цього, щороку на чагарнику залишають 3-4 добре розвинених молодих втечі, а старі або слабкі гілки - вирізають. Старі пагони, старше 6-7 років плодоносять слабо, тому їх потрібно видаляти, залишаючи молодші.
- Під час «стрижки» однорічні прирости не чіпають, тому що на їх верхівках розташовані квіткові бруньки. Разом з тим, всі пошкоджені, загущені, що заважають іншим і занадто низькі гілки видаляють. Решта пагони вкорочують, приблизно, наполовину (5-6 очок).
- Великі зрізи (більше 7-8 мм), отримані під час обрізання гілок, необхідно замазати садовим варом.
- Не варто нехтувати процедурою обрізки куща, так як загущенность і хаотичний ріст пагонів значно знижує врожайність і провокує розвиток хвороб.
Боротьба зі шкідниками та хворобами рожевої смородини
- Рожевий вид смородини схильний до зараження практично тими ж захворюваннями, що і червона смородина. Найменше даний вид смородини страждає від «Бокальчатая іржі».
- Якщо на листках смородини з'являються горбисті плями, які починають розростатися і можуть привести до загибелі всього куща, - рослина заражене небезпечним грибковим захворюванням «Антракноз».
- Молоді саджанці рожевої смородини можуть дивуватися борошнистою росою, коли на листі з'являється білуватий наліт, що нагадує тонку павутину.
- Таке захворювання, як «сферотеки» спочатку нагадує ознаки грибкового захворювання «Борошниста роса» і проявляється в появі білого нальоту на всіх частинах чагарнику (листі, квітах, пагонах, зав'язі). Згодом такі «плями» стають щільними, а листя починає сохнути і опадати.
- Щоб уникнути появи захворювань і шкідників більшість садівників рекомендують проводити щорічну профілактику чагарників смородини. Для цього ранньою весною, коли бруньки рослини ще не «прокинулися» і не набрякли, - крону чагарників обробляють окропом. Такий простий, але дуже ефективний спосіб, допомагає позбутися від личинок і шкідників, які «зимували» на смородині. Допускається також додати в окріп розчин марганцівки, яка надає додатковий знезаражуючий ефект. Подібну процедуру можна проводити двічі: ранньою весною і пізньою осінню (після опадання листя).
- Крім цього, помічені пошкоджені частини рослини потрібно відразу видаляти і спалювати, щоб зараження якомога менше поширилося на всю рослину. Після видалення заражених ділянок, кущ обробляють фунгіцидною препаратом.
- З шкідників, на чагарнику смородини рожевої можуть паразитувати наступні комахи: вогнівки, пильщик, павутинний кліщ, златка, тля, п'ядун. Для боротьби з паразитами використовують спеціальні інсектициди. Ефективним профілактичним засобом проти комах є обробка куща ранньою весною 4% розчином залізного купоросу, змішаного з вапняним молоком.
Підготовка до зими рожевої смородини
- Головне достоїнство сортів рожевої смородини - високий рівень морозостійкості, тому на зиму рослина нічим не приховують. Виняток становлять молоді саджанці, які високо підгортають перегноєм або землею.
- Під сніговим покривом рослина спокійно витримує температуру до -450С. Єдине побоювання - поворотні весняні заморозки, які можуть пошкоджувати квіткові бруньки. У таких випадках, кущі смородини іноді доводиться прикривати будь-яким нетканим матеріалом.
Розмноження рожевої смородини
Рожева смородина розмножується декількома способами: діленням куща, живцями, відводками і насінням. Крім цього, рожеву смородину можна вирощувати в напівштамбові або штамбової формі (щепленням на жовтій або чорній смородині).
Кожен спосіб розмноження має свої переваги і недоліки, тому розглянемо всі варіанти, щоб кожен зміг вибрати для себе найбільш підходящий спосіб розведення ягідної культури.
Розмноження рожевої смородини діленням куща
- Даний спосіб розмноження прийнятний в разі пересадки рослини на нове місце.
- Чагарник смородини викопують і ділять на повноцінні частини з корінням.
- Для посадки на нове місце найкраще використовувати частини чагарника з молодими пагонами.
- Старі кущі висаджувати в грунт не доцільно, оскільки вони володіють низькою врожайністю і не зможуть розвиватися належним чином.
Розмноження рожевої смородини відводками
- Для розмноження відводками підходять молоді еластичні пагони з нижньої частини куща.
- Пагони пригинають до землі і укладають в заздалегідь підготовлені лунки. Щоб відведення щільно притискалися до землі, використовують дерев'яні або металеві скоби. У місці зіткнення втечі з землею на корі роблять надріз, а верхівку гілки підв'язують до кілка.
- Восени, укорінений отводок відокремлюють від материнської рослини і висаджують на постійне місце.
Розмноження рожевої смородини живцями
- Даний спосіб розмноження вважається найпростішим і ефективним.
- Нарізані однорічні живці висаджують в грунт ранньою весною чи пізньою осінню (після опадання листя).
- Живці зрізають з найсильніших і здорових кущів, під «вічком», роблячи косий зріз. Довжина живців може бути різною і варіювати від 20 см до 40 см.
- Живці, зрізані навесні, висаджують відразу в грядку, в пухку зволожений грунт. Після посадки, грунт навколо живців ущільнюють.
- Живці, зрізані восени, складають на зиму в підвал, щоб навесні висадити на грядку. У теплих південних регіонах можлива посадка живців відразу у відкритий грунт (восени).
- Посадка живців передбачає заглиблення в грунт 4-х і більше нирок, тоді як на поверхні досить залишити 1-2 бруньки. Живці висаджують під легким нахилом, а після посадки забезпечують їх полив і мульчування.
Розмноження рожевої смородини насінням
- Насіннєвий спосіб розмноження - складний і трудомісткий процес, що вимагає часу і терпіння.
- Для збору насіння вибирають найсильніші кисті, обв'язують їх тонкою матерією (марлею) і залишають на гілці до повного дозрівання.
- Стиглі ягоди смородини розстеляють на папері на сонці до повного розм'якшення ягід. Після цього ягоди змішують з невеликою кількістю піску і підсушують.
- Підсушену «ягідно - пісочну» суміш висівають в ящики з легким поживним субстратом для подальшого пророщування.
Таким чином, рожева смородина по праву вважається невибагливою культурою, яка не потребує складного догляду.
Грамотно підібравши сорти, Самоплодность рослина здатна плодоносити протягом усього сезону, до перших заморозків. В результаті, стиглі великі ягоди ніжно рожевого кольору здивують своєю солодкістю і врожайністю.
Рожева смородина, фото