У сімействі пряних рослин важливе місце має зелене і ароматне, яке набуло широкого застосування і поширення. І, в зв'язку з цим в різних регіонах його називають по-різному: коріандр, клоповник або кінза. У нас його широко застосовують як ефіроолійну культуру, а коріандром називають саме насіння рослин. Листя зазвичай вживають до цвітіння в свіжому вигляді, але свіжі або сушені в основному називають кінзою. Уже після цвітіння відросло листя по запаху нагадують розчавленого клопа, тому і вживається в назві іноді слово «клоповник». Листя, через їх форми, у багатьох країнах називають китайською петрушкою.
Корисні властивості коріандру
- В зелені коріандру міститься вітамін С, каротин і рутин. Він дуже корисний, має цілющі властивості, і тому широко застосовується травниками. Ця рослина набагато швидше загоює рани, так як має природні антисептичні та протизапальні властивості.
- Також коріандр благотворно впливає на травлення, має болезаспокійливу, жовчогінну, відхаркувальну, гемороїдальних і проносним діями. Свіжий сік підвищує згортання крові, а плоди прибирають неприємний запах з рота і допомагають уникнути цинги.
- Коріандр - це незамінний помічник в сучасній народній медицині. Його насіння навіть призначають при лікуванні гепатиту. Як же він виконує функцію жовчогінний засіб при захворюваннях жовчного міхура, а також печінки в цілому.
- Також дуже корисний настій плода коріандру при проблемах зі шлунком, наприклад, при запаленні дванадцятипалої кишки або виразці рекомендується пити настоянки з плодів цієї рослини. Дуже часто роблять закваски не тільки з плодів, але і з насіння. Такий настій служить заспокійливим ліками при неврозах.
- Використовують коріандр в комплексі з терапією лікування ожиріння, адже він має властивість ефективно розподіляти жирові відкладення в організмі. Також позитивним фактором є і те, що його насіння можуть брати участь в очищенні організму.
- Корисний він і в лікуванні горла, а також при застуді та інфекційних захворюваннях.
Коріандр в кулінарії
- Для специфічного смаку листя додають в різні салати і соуси. Прекрасно гармонує коріандр, як приправа в м'ясних і рибних стравах, часто використовується в супах, креативних бутербродах, стравах з гороху, квасолі і багатьох інших кулінарних вишукуваннях. Додають цю приправу в сушеному вигляді при консервації овочів, виробництві алкогольних напоїв (лікер, пиво та ін.), А також в кондитерські вироби в якості ароматизатора.
- До складу коріандру входить велика кількість поліфенолів, а також 18 - 28% становить невисихаюче жирне масло і 11 - 17% - білок.
- Кориандровое масло, яке збирається з зрілих стиглих плодів, має ніжний теплий аромат і приємний смак. У зв'язку з цим таку добавку використовують як пряність при випічці. Він може служити для ароматизації в кулінарії.
- Найпоширеніше використання насіння при приготуванні корейської моркви. Добавка коріандру надає неймовірний аромат овочевим пюре. Також його використовують в якості добавки до страв з бобових культур. Він значно покращує їх смак. Служить якісним помічником при маринуванні грибів і риби.
- Коріандр часто застосовують при приготуванні найрізноманітніших солодких страв. Додають навіть в десерти, сиропи, пудинги і муси і як добавку використовують в вироби для тесту. Коріандр в подрібненому вигляді - незамінна річ. Його використовують, коли готують найрізноманітніші салати, компоти і консервацію фруктів. Перед подрібненням його часто обсмажують, щоб посилити аромат. Також він додає неймовірний смак страв з рису.
- Насіння рослини додають в східні солодощі, лікери та навіть вино, посипають м'ясо для приємного смаку, а з додаванням оцту, воно ще й непогано зберігатися. Загалом, у коріандру в їжу використовується все і листя, і насіння, і навіть суха подрібнена корінь.
Вирощуємо коріандр на городі
Як вже говорилося вище, рослина це дуже корисне і популярне, широко застосовується в усьому світі. Тому вирощують його як на промислових площах, так і в побутовій домашній обстановці.
Клімат і пору року
- Від місця проживання і клімату залежить, як і коли його садити, як обробляти для досягнення більшої врожайності.
- Ідеальний клімат для коріандру помірний, він не любить сильну спеку, але і не переносить морозну зиму.
- У тропіках, наприклад, вирощують його восени, коли прохолодно і сухо, адже в занадто жарку пору рослина розквітає і перестає виробляти їстівні листя.
- У наших кліматичних умовах садять коріандр в місяці, коли приходить повноцінна весна, в квітні або навіть травні.
Вибір ділянки та підготовка грунту
- До вибору ділянки в городі, де коріандр буде рости, потрібно підійти ретельно, адже кінза - це світлолюбна рослина. Тому вибирайте місце, де сонячні промені будуть попадати на нього протягом усього дня.
- Землю на обраному ділянці потрібно добре скопати і розпушити.
- Рівень водневого показника повинен складати приблизно від 6,2 до 6,8.
- Верхні шари пошти бажано обробити органічними домішками. Нехай це будуть гнилі листя або послід.
- Перед початком посадки коріандру майданчик потрібно максимально рівно згладити. Розбивайте все грудки землі, щоб грядка була рівна і пухка.
Посадка і вирощування
- Посадка насіння коріандру відбувається в глибину приблизно в 1 см.
- Найкраще процес посадки зробити в ряд. Між рядками відстань рекомендують робити до 30 см, а відстань між насінням в ряду до 15 см.
- Як і будь-якому іншому рослині, так і коріандру для зростання потрібна волога. Тому регулярний полив обов'язковий.
- Процес проростання насіння коріандру відбувається протягом 2 - 3 тижнів. Рослина виростає швидко, тому щоб запастися цими корисними насінням на весь сезон, можна на цьому ж місці садити нову партію і отримувати врожай кожні три тижні.
- Догляд за коріандром нескладний, але цього питання варто приділяти увагу. Коли стебло виросте до 5 см, то його варто підгодувати добривом.
- Водорозчинний азот - найкращий вид добрива для коріандру. Використовуйте трохи цієї речовини приблизно 65 г на кожні 7 м посадки. Коріандр вважається рослиною сухого клімату, тому коли саджанці виросли ні переборщіть з вологою, адже рослині в цей час вже не потрібно багато води. Нехай пошта буде волога, але ні в якому разі не болотиста.
- Коріандр любить розростатися, тому не запускайте цю рослину. Слідкуйте, коли висота його досягне 5 - 7 см, його варто пересадити. Рекомендують при догляді виривати маленькі саджанці, а залишати великі - найсильніші.
- При розірванні тримайте дистанцію між рослинами в 15 - 20 см один від одного. Саджанці меншого розміру не варто викидати, їх можна використовувати в їжу для приготування смачних і корисних страв.
Збір врожаю
- Процес збору врожаю коріандру дуже делікатне. Потрібно відрізати прямо у землі окремі листя і стебла з підстави рослини. Це вже тоді, коли коріандр досягне висоти 10 - 12 см.
- У процесі приготування їжі варто використовувати свіжі пагони коріандру. Старі можуть надати смак гіркоти. Чи не відрізайте багато листя за один раз. Рослина може повністю послабитися і далі не рости.
- Коли стебло досягне процесу цвітіння, тоді коріандр перестане давати пагони з їстівними листям. Не забувайте зібрати урожай насіння коріандру. Вони дуже корисні. Особливо в кулінарії - це незамінна річ.
- Рослина також може прорости на наступний рік самостійно, якщо ви вчасно не зберете насіння і вони впадуть і просеются в землі. На наступний рік на цьому місці знову буде рости коріандр.
Зберігання насіння і стебел
- До питання зберігання коріандру потрібно підійти також уважно і старанно, як і до його вирощування. Адже коли температура підвищується, відразу погіршується якість зелені цієї рослини.
- Коріандр не любить сильно пересушене повітря. Тому, щоб уникнути неприємностей під час масової реалізації, необхідно знати основні правила зберігання, щоб не втратити товарний вигляд і смак цієї рослини.
- Відразу ж після обрізання листя коріандру пакуйте урожай в дерев'яні ящики. Тару можна застелити поліетиленовою плівкою.
- Уже в самому приміщенні зелень можна розфасувати в пакети. Зручний розмір 20 * 50 см. Для зелені більшої маси до 1 кг використовують пакети розміром 40 * 50 см.
- Коли коріандр розфасований по пакетам, то помістіть зелень в контейнери і зберігайте в холодильнику при температурі до + 1 ° С. Рекомендована вологість повітря 85 - 96%.
- Зібраний урожай рослини рекомендують зберігати в герметично закритому посуді. Паперовий мішок теж підійде для зберігання коріандру, головне, щоб мішки перебували в прохолодному місці. Ці умови дозволяють зберегти аромат і властивості коріандру, і, звичайно ж, не проникати комахою до зелені.
- Зелень коріандру не має протипоказань. В основному шкідлива тільки передозування ефірного масла. Так як через мірне кількість може зашкодити роботі серця і нирок. Також не рекомендується їсти коріандр вагітним і тим, хто хворіє на гастрит, діабет, тромбофлебіт.
- Вартість коріандру залежить від обсягу продажів, а також те, в якому вигляді він продається. Коріандр має різні відтінки - це також впливає на його ціну. Основними показниками є і те, в яких кліматичних умовах він ріс. Орієнтовна вартість коріандру у вигляді половинок 200 $, цільного - 300 - 400 $.
Коріандровий мед
- Коріандровий мед популярний як натуральний і дуже смачний продукт, який виробляється бджолами з нектару, зібраного під час цвітіння. А так як особливо поширений коріандр в південних районах, то і цвіте він в перші місяці літа, наприкінці червня, початку липня.
- Від місця збору залежить і якість, і смак меду. У південних регіонах він має особливий смак. Екологічно чистий мед своїми лікувальними властивостями впливає на весь організм людини і роботу внутрішніх органів.
- Як кінза популярна своїми лікарськими якостями, так і медонос цей повторює антибактеріальні, антисептичні, спазмолітичні, болезаспокійливі і інші корисні властивості рослини, містить в собі велику кількість дуже потрібний і корисних мікроелементів.
- Така дія продукту обумовлена наявністю марганцю, заліза, міді. Доктора настійно рекомендують вживання коріандрового меду пацієнтам, що страждають хворобами нирок, печінки, порушеннями в роботі серцево-судинної системи, відхиленнями роботи жовчного міхура, селезінки і іншими внутрішніми органами.
- Також цей продукт підвищує апетит, покращує сон, діє як заспокійливе ліки.
- Коріандр популярний і тим, що може виступати в якості гарного стабільного медоноси, і дає чудові обсяги за критерієм продуктивності збору. Коріандровий мед відразу після збору має прозорий насичений бурштиновий колір. Ефірні масла, які містить коріандр в великій кількості, про що говорилося раніше, надають і меду пряний аромат і лікарський присмак.
- Після місяця зберігання коріандровий мед починає кристалізуватися. Це залежить і від лікарського відносини, і від квітів. Але, як стверджують фахівці, визначальним є місце збору. Так, мед, зібраний в більш південних районах, зберігається значно менше в рідкому стані. Це обумовлено тим, що на півночі більше періодів існування бджіл, а відповідно їх запасів повинно вистачати на більшу кількість часу.
- У запечатаних стільниках мед набагато довше зберігається, адже кристалізувався мед бджоли не вживають. Ні в якому разі не варто вважати, як кажуть засахарівшійся мед, поганим. Навпаки, тільки неякісний або так званий фальсифікований мед не кристалізується, і його не рекомендується вживати в їжу.
- Крім лікувальних властивостей коріандрового меду не забувайте, що запам'ятовується і неповторний аромат, і балуйте себе їм з чашкою чаю.
Коріандр завдяки всім своїм властивостям дуже корисний для здоров'я людини. Володіючи цікавими смаковими якостями, він широко застосовується в кулінарії. Найважливіше, що ця рослина здатна оздоровлювати і очищати організм.