Лук є обов'язковим атрибутом на будь-якій кухні. Цей овоч відомий людству з дуже давніх часів. Так, перші згадки про нього датуються 3 тис. Років до н. е. Батьківщиною цієї культури вважається Середня Азія. Різні види цибулі в дикому вигляді зустрічаються по всій земній кулі. З цієї причини складно сьогодні сказати, де саме вперше стали його культивувати. Є думка, що вперше він був посаджений в Афганістані, а звідти вже поширився в інші країни Азії. Існує й інша точка зору, що цибуля вперше стали культивувати в Китаї. Там є гірський регіон Тянь-Шань, де росте багато дикого лука, причому його стільки, що існує гора, яка називається Дзунглінь, що в перекладі з китайської означає Цибулевий схил. Надалі культуру стали вирощувати і в інших країнах. На території Росії цибуля «прижився» тільки починаючи з 12 століття. Найбільш популярним вважається гібридний сорт цибулі Стурон. Про його характеристиках і методикою вирощування розповімо далі.
Лук севок Стурон: опис
Лук сьогодні налічує понад 850 видів, але не всі вони є їстівними. Серед них також є сорти, які використовуються для декоративних цілей. Одним з найкрасивіших декоративних видів є цибуля сорту «Еверест». Він має довгі зеленню стрілки, що досягають в довжину 110 см. При цьому на шапці присутні квітки, які схожі на зірочки. Ці квітки використовуються навіть для складання квіткових композицій. Також гарним сортом вважається цибуля «Сенсація» - на довгому ребристому стеблі красуються темно-пурпурові квіти, що мають форму чаші.
Сортів декоративного лука сьогодні існує досить багато, але є й інші види цибулі, які використовуються в кулінарії і навіть в лікувальних цілях. До них можна віднести лук Стурон. Його ще називають цибулю Севок. Даний сорт відноситься до середньостиглих, так як він придатний до вживання тільки на 108-110 день після появи перших сходів. Завдяки таким якостям, садити цю культуру можна не тільки в широтах з теплим кліматом, але і там, де температура нестійка, а також присутні заморозки. Сорт був виведений селекціонерами з Голландії і швидко набрав популярності через багатьох позитивних характеристик лука Стурон. З цієї причини його часто вирощують в комерційних цілях.
Характеристики лука Севок (Стурон) наступні:
- Цибулини можуть зберігатися тривалий час (більше півроку), при цьому, не втрачаючи своїх смакових якостей. Тому відгуки городників про лук Стурон тільки позитивні.
- Культура відноситься до гібридних видів, так як є одним із різновидів ріпчастої цибулі Штутгартер Різена.
- Цибулини виростають великих розмірів і при цьому мають правильну круглу форму. Їх легко нарізати в процесі сервірування столу. Цибулини найбільших розмірів можна виростити в тому випадку, якщо на ділянці є родюча супіщаних грунт.
- Луска цибулин мають оранжево-жовтий відтінок, як і багато підвиди ріпчастої цибулі. Усередині цибулина дуже соковита, має щільну структуру. Плоди відрізняються характерним пікантним запахом з домішками «гірких» нот.
- Вирощується культура за двома методиками - однорічної і дворічної. Однак, якщо ви бажаєте виростити дуже великі цибулини (вагою понад 180 г), то краще буде скористатися дворічним способом культивації.
- Отримав гарні відгуки сорт цибулі Стурон за те, що дає хороший урожай. З 1 га ділянки можна зібрати близько 30 тонн цибулин.
- Культура досить стійка до впливу різних захворювань і шкідників.
- Лук даного сорту можна висаджувати в регіонах з холодним кліматом. Якщо дотримуватися певних правил, то можливо навіть проводити посадки культури на зиму. Тоді урожай можна буде отримати ранньою весною.
- Люблять дачники цей сорт цибулі ще й за те, що в ході його вирощування зіштовхуються з проблемою «стрелкованія», коли замість соковитих цибулин формуються зелені стрілки з насіннєвими мішечками.
- Завдяки невибагливості культури, стійкість до заморозків, її можна вирощувати як в великих обсягах на фермерських полях, так і на невеликих дачних ділянках.
Як виростити цибулю Стурон своїми руками
Вирощування цибулі Стурон - нескладне завдання як для досвідчених городників, так і для початківців. Дана культура в основному зростає дворічним циклом. При посіві насіння в перший рік в результаті виходить урожай з невеликих цибулин. Згодом їх можна вживати в їжу, або зберегти в якості посадкового матеріалу на наступний сезон. Після другого року вирощування Стурон дає більший урожай. Відмінно дана культура зростає в парниках і теплицях, що дозволяє вирощувати її в міжсезоння в якості зелені.
Умови вирощування:
- Найбільш оптимальним грунтом для вирощування цибулі севка Стурон є ділянки з родючими супіщаними ґрунтами. Завдяки цьому урожай виходить відмінним і великим.
- Висівати насіння краще ранньою весною (в залежності від погоди). Хоча в землі насіння можуть перенести легкі заморозки, в середній смузі посадку краще проводити не раніше середини квітня.
- Перед посівом насіння цибулі можна замочити на кілька годин у воді кімнатної температури, а потім загорнути в промочений ганчір'я на дві доби. Після цього їх потрібно висівати.
Посадку насіння цибулі Стурон проводять в суцільні борозни, витримуючи відстань між ними не менше 100 мм. Якщо посадити насіння надто густо, нормального результату добитися буде проблематично. Глибина борозни не повинна перевищувати 4 см, в іншому випадку чекати сходів доведеться досить довго. Для поліпшення росту насіння і цибулин перші покривають невеликим шаром перегною або торфу. Так як насіння висіваються досить щільно, після появи сходів їх необхідно прорядіть. В іншому випадку, отримані цибулини будуть занадто слабкі і дрібні, і навіть через рік домогтися нормально результату буде практично неможливо.
При вирощуванні перволіток цибулю Стурон не вимагає особливого догляду. Пророслу культуру слід регулярно поливати, землю рихлити і трохи удобрювати. Особливу роль в догляді за цибулею грає боротьба з бур'янами. Від успішності даної операції залежить і результат посіву. Припиняють рихлити землю, коли цибулини досягають розміру понад 1 см. У той же час поливати і удобрювати рослини немає сенсу. Як тільки цибульні стріли підсохнуть, урожай Стурон можна збирати. Його акуратно викопують, добре просушують і закладають на зимове зберігання.
Зберігати цибулини необхідно в добре провітрюваному приміщенні при температурі не менше + 15 ° С і не більше + 19 ° С. При цьому шар їх укладання не повинен перевищувати 8 см. В іншому випадку, цибуля може зів'яли. Відмінно для зберігання цибулі можуть підійти старі жіночі капронові колготи чи панчохи. У них може поміститися досить цибулин, і при цьому такий «мішок» буде відмінно провітрюватися. Також часто для зберігання цибулі використовую зв'язки. Їх роблять сплетінням бадилля цибулин в одну в'язку, яка чимось нагадує квітковий вінок.
На другий рік в якості посадкового матеріалу використовують минулорічні цибулини. У місцях з не дуже суворими зимами посадку Стурон можна проводити як навесні, так і восени. Якщо ж грунт сильно промерзає взимку, проводити посадку цибулі севка Стурон краще навесні.
Починати роботи краще на нормально прогрітому грунті. Найбільш оптимальним періодом для посадки цибулі є середина квітня. Цибулини перед початком робіт слід обов'язково перебрати, відокремивши гнилі і з явними ознаками хвороб. Вимога до грунтів для посадки севка точно такі ж, як і для його вирощування. Перед посадкою грунт удобрюють мінеральними добривами (при осінній посадці краще використовувати органіку). Як і насіння, цибулини висаджуються в борозни, щоб відстань між ними було не менше 8 см. При цьому ширина міжряддя повинно бути не менше 20 см.
Второгодняя Стурон потребує рясного поливу. Його закінчують за 4-5 тижнів до запланованої збирання врожаю. Прополка бур'янів і розпушування грунту повинні бути обов'язковими.
Хвороби і шкідники цибулі Стурон
Як і інші сорти даної культури, Стурон схильний до згубного впливу захворювань. Серед хвороб найбільш часто зустрічаються:
- Несправжня борошниста роса. Найбільш поширеною захворювання. Його збудником є грибок, який часто «селитися» в цибулинах і грунті. Активність грибка посилюється при неправильному поливі і поганому розпушуванні грунту. Дізнатися хворобу можна по характерному нальоту на листках рослин. Згодом плями тільки збільшуються, що призводить до загибелі рослини. Борошниста роса дуже добре поширюється на грядках, тому своєчасне видалення з них хворих рослин може врятувати весь урожай. Боротьба із захворюванням починається ще на стадії підготовки посадкового матеріалу. Цибулини необхідно прогріти в теплій воді при температурі не більше 40 ° С протягом 6-7 годин. Роблять це за 2-3 тижні до посадки. Цей крок допоможе уникнути захворювання. Ще одним способом попередження захворювання є зміна місця посадки цибулі севка Стурон. Серед лікарських препаратів найбільш часто застосовуються «Фітоспорін» і «Фіто-плюс».
- Серед грибкових захворювань варто також виділити: церкоспороз, антракноз. Етіологія цих захворювання і методи боротьби з ними схожі з борошнистою росою.
- Шейковая гниль цибулі. Вражає цибулини, які лежать на зберіганні. Вони швидко згнивають, поширюючи хвороба на нормальні екземпляри. Борються з захворюванням видаленням уражених цибулин.
- Мозаїка лука. Це вірусне захворювання. Захворіла рослина можна легко дізнатися по жовто-білих плям на листках, які з'являються на самому початку активності вірусу. Згодом вони просто в'януть і відсихають. За рахунок цього цибулина залишається несформованою і дрібної, погано зберігається. Вірус передається тільки з посадковим матеріалом, не зберігається в грунті і не вражає насіння. Найбільш часто вірус поширюють цибульні мухи.
З шкідників найбільш часто цибулі докучають нематоди. Боротися з цими хробаками допоможуть обприскування за допомогою препаратів - меркаптофос або фосфамид.
Корисні властивості цибулі Стурон
Цей сорт найбільш затребуваний не тільки завдяки гарній врожайності, а й тому, що цибулини Стурон володіють багатьма цілющими властивостями:
- У 100 гр цибулі Стурон міститься приблизно 84 гр води, 7 гр вуглеводів, 1,6 гр білків, 4 гр харчових волокон, 0,3 гр жиру і 1 гр зольних речовин.
- У цибулині сконцентровано 11 амінокислот-замінників. Крім того, тут є 5% триптофану і 1% гістидину.
- Крім цього, цибуля Стурон багатий вітамінами - A, C, D, E і C, PP, K, а також групи B.
- Багатий лук і мікро і макроелементами, серед них - кальцій, фосфор, магній, натрій, калій, залізо, цинк, фтор, мідь, селен.
Лук Стурон: фото