Вишня шоколадница - це порівняно молодий сорт культури. Вона була виведена в 1996 році російськими селекціонерами внаслідок схрещування таких сортів, як Ширвжиток чорна і Любская. Свою назву ця плодова культура отримала завдяки ягодам, які після дозрівання набувають темно-бордовий забарвлення і візуально нагадують шоколад. Розглянемо всі особливості посадки і догляду за деревом більш детально.
Вишня шоколадница: опис сорту
Дерево досягає в довжину 2,5 м. Гілки прямі коричневого кольору, покриті сіруватим нальотом. Нирки мають конусоподібну форму, щільно притиснуті до втечі. За розміром вони досягають 4 мм. Листя матового зеленого кольору з гострим підставою і закругленою верхньою частиною. Суцвіття вишні складається з трьох білих квіток.
Форма крони схожа на перевернуту піраміду. Шоколадниця відноситься до ранніх сортів, її плоди дозрівають в середніх числах липня. Період плодоношення починається на 4 рік після посадки. З одного дерева можна зібрати 11-11,5 кг врожаю. Вага ягоди становить 3-4 г. Форма плодів округла, а колір м'якоті - темно-червоний. Якщо розглядати смакові якості вишні шоколадниці, то можна помітити переважання солодкого присмаку і незначна присутність кислого.
Вишня шоколадница. фото:
Як вибрати місце
Найбільш сприятливим середовищем для вирощування цієї культури є нейтральні або слабокислі грунту, збагачені поживними елементами і володіють хорошою дренажною системою. В грунтах з підвищеним рівнем вологості шоколадница погано приживається. Вишню цього сорту можна назвати світлолюбна культурою, тому що для її зростання потрібна достатня кількість сонячного світла. Тому до вибору місця для посадки підходять дуже відповідально.
Дерево висаджують на добре освітленому ділянці, уникаючи затінених зон. У тіні шоколадница також здатна рости і плодоносити, але її врожайність при цьому значно знижується. До переваг цього сорту відноситься стійкість до низької температури і посухи. Вишня зберігає свою життєздатність в умовах морозів і відсутності вологи. Однак врахуйте, що дані фактори не роблять позитивного впливу на культуру, тому слід дотримуватися вимог догляду.
Правила посадки
Крім саджанця вишні вам також буде потрібно шпагат, лопата і кол. Посадку здійснюють в весняний період або восени. Найбільш придатними місяцями для цього є квітень і вересень. Досвідчені садівники радять вибирати весну, оскільки це дасть можливість уберегти молоде дерево від морозів. Процес посадки виглядає наступним чином:
- Робота починається з вбивання в грунт кола.
- Потім на землі креслять коло, відповідний розмірами майбутнього поглиблення.
- Спочатку викопується яма 60 см глибиною і 80 см діаметром. Вийнятий в результаті цього грунт перемішується з органічними добривами - перегноєм і золою, після чого насипається на дно підготовленого поглиблення.
- Далі в яму на верхній шар ґрунту потрібно помістити саджанець і розпрямити його корінці.
- Потім кореневу систему засипають землею і поливають. Для цього рекомендується використовувати відстояну воду.
- Шийка кореня після посадки повинна розташовуватися на 3-4 см вище рівня грунту. Якщо верхня частина саджанця зів'яла, її слід обрізати. Але не можна видаляти більше третьої частини довжини рослини.
- Навколо стовбура насипають суміш перегною і тирси. Біля кореневої системи грунт необхідно трохи утрамбувати.
- Далі поруч з саджанцем вбивають кілок, до якого прикріплюють стовбур дерева.
Вишня шоколадница: догляд
Щоб шоколадница радувала садівника багатим урожаєм з плодами великого розміру, необхідно дотримуватися певних правил по догляду за рослиною. До основних з них можна віднести наступні:
- Шоколадниця здатна самозапилюватися, але в цілях збільшення кількості врожаю рекомендується висаджувати біля неї запилювачі. Для цього підійдуть вишні інших сортів або черешні. При посадці кількох дерев даного сорту необхідно дотримуватися простір між ними в 2-3 м.
- Протягом року вишня виростає на 0,7 м. Догляд за цією культурою передбачає внесення добрив, розпушування грунту, видалення бур'янів, обрізку, а також проведення заходів, спрямованих на захист дерева від шкідників і захворювань.
- Поливати дерево починають на стадії цвітіння і при дозріванні ягід. Загальний обсяг рідини, який виливають під вишню протягом цього часу, дорівнює 30-40 л.
- Якщо в процесі посадки в яму була внесена грунт, збагачена живильними речовинами, перші 3 роки життя культура не потребує добривах.
- Догляд за рослиною слід починати навесні з моменту вегетації. В ході цього процесу шоколадница споживає велику кількість поживних елементів, тому їх зміст в грунті потрібно заповнювати.
Добрива для вишні
Для нормальної життєдіяльності вишні потрібні як органічні, так і мінеральні компоненти. В осінній період грунт під деревом перекопують і вносять 70-80 г калійних і 200 г фосфорних добрив.
Один раз протягом 2-3 років перед перекопування використовують компост або перегній. Навесні в грунт вносять азотні добрива в кількості 60-70 м Це може бути сечовина або аміачна селітра.
Протягом вегетаційного процесу двічі проводиться підгодівля. Перший раз вишня повинна отримати поживні компоненти в кінці цвітіння, другий - через 13-15 днів після цього періоду. Склад для підгодівлі готується наступним чином:
- до 50 л води додають 10 л коров'яку і 1 кг золи;
- отриману суміш настоюють протягом 4-6 діб;
- далі під дерево виливають спочатку 5 л складу, потім 3 відра води.
Підживлення готують і на основі мінеральних добрив. Для цього в наповнене водою відро додають по 15 г хлористого калію і сечовини, а також суперфосфат в кількості 25 м Вноситься даний склад так само, як і органічна суміш.
Обрізка вишні
Сорт шоколадница потребує обрізання. Ця процедура сприяє правильному формуванню крони, збільшення обсягу врожаю, видалення хворих гілок і омолодженню дерева. Обрізка повинна проводитися щорічно навесні і в осінній період. Її починають проводити з молодого віку, а при необхідності це виконується відразу після посадки.
Навесні вишню обрізають вже в перших числах березня. Приступити до цього процесу потрібно до початку руху соку. Особливості процедури зводяться до таких факторів:
- Спочатку видаляються гілки в центральній частині крони. Ті, які розташовані дуже близько один до одного і ускладнюють проникнення сонячного світла.
- Обрізають гілки, зростання яких спрямований до стовбура, а також хворі і мають тріщини.
Восени дану процедуру проводять з вересня по листопад. В цей час видаляють великі гілки, які перешкоджають розвитку вишні. Осінню обрізку проводять один раз протягом трьох років. Не рекомендується обрізати дерева після першої вегетації. Це послабить їх гілки, внаслідок чого культура втратить стійкість до морозів. Обрізка, що проводиться в осінній період, носить профілактичний характер. Видаленню підлягають сухі і хворі гілки.
Хвороби культури
Важливим етапом в процесі догляду є профілактика і лікування грибкових хвороб, до яких схильні кісточкові культури. Не стала винятком і вишня шоколадница, опис якої вказує на її нестійкість до даних захворювань. Дерева піддаються впливу коккомікоза і монилиоза. Розпізнати ці хвороби можна за такими ознаками:
- Коккомікоз в першу чергу вражає листя, на яких утворюються пурпурні невеликі плями. Зі зворотного боку можна виявити спори грибка, вони мають вигляд рожевого нальоту.
- Уражені цим захворюванням листя опадає раніше покладеного часу. Така вишня важко переносити морози, а в наступному році без відповідного лікування може загинути.
- Грибки розміщуються і на ягодах. При цьому починається деформація плодів, і вони стають непридатними для вживання.
- Вишня, уражена моніліозом, зовні нагадує обпалене вогнем дерево. На початковому етапі захворювання на гілках і корі з'являються сірі моховидні плями.
- Згодом аналогічні прояви можна помітити і на плодах. При відсутності необхідного лікування грибком покривається вся поверхня кори, і вона дає тріщини. Гілки і ягоди висихають, після чого відмирають.
Дерево, уражене даними хворобами, лікують за допомогою таких засобів:
- При Коккомікоз вишню обробляють трипроцентним розчином бордоської рідини на етапі появи нових листя.
- Перед цвітінням культуру обприскують препаратом «Скор», а після цього періоду - хлорокисью міді слабкої концентрації.
- Восени проводять ще одну обробку з використанням будь-якого з перерахованих препаратів.
- При ураженні культури моніліозом спочатку потрібно зібрати всі хворі ягоди і гілки. Грибок може ховатися під здоровою на вигляд корою. Якщо його пропустити виникне нова хвиля захворювання. З цієї причини при видаленні гілок захоплюють 10-15 см здорової частини.
- До початку періоду цвітіння дерево необхідно обробити спеціальним засобом. Для цього можна вибрати тривідсотковий складу залізного купоросу, бордосскую рідина, олеокупріт, нітрафен або мідний купорос.
Попередити розвиток грибкових захворювань допоможуть профілактичні заходи. Двічі на рік штамби дерева і грунт біля нього слід обробляти розчином вапна. У разі появи на вишні тріщин їх зачищають і замазують садовим варом. Щоб культура могла чинити опір хворобам її потрібно своєчасно підгодовувати.
Методи розмноження
Розмноження вишневих культур здійснюється двома способами:
- живцюванням;
- щепленням.
Для реалізації першого методу потрібно підготувати ящик глибиною 10 см і розміром 25х50 см. Його наповнюють сумішшю торфу з піском. Компоненти змішуються в рівній кількості. Торф можна замінити чорноземом. Грунтову суміш поливають спочатку слабким розчином калію перманганату, потім водою. Зволожувати грунт слід помірно. У зворотному випадку на дні ящика буде накопичуватися вода, що призведе до гниття живців.
Заготовляють їх в кінці червня, в цей час відбувається інтенсивний ріст пагонів:
- Живці зрізають з добре розвинених, що ростуть вгору зелених пагонів. Після обрізки їх потрібно Обризнута водою. Верхня частина втечі погано вкорінюється, тому її видаляють. Необхідна довжина - 10 см.
- Верхній зріз повинен розташовуватися над ниркою, а нижній під нею. Живці на 2-3 см заглиблюють в грунтову суміш, дотримуючись відстань в 6-8 см.
- Ящик накривають плівкою. Під нею утворюється необхідний рівень вологості, який сприяє укоріненню пагонів.
- Живці погано переносять прямі сонячні промені, але при цьому мають потребу в гарному освітленні. При появі коренів плівку періодично знімають. Спочатку це роблять на короткий період, потім поступово часовий проміжок збільшують. Ця процедура дозволяє загартувати пагони.
- На зиму живці прикопують, а навесні висаджують.
Ще одним способом вирощування саджанців є щеплення. Восени в грунт поміщають кісточки вишні. З настанням весни з'являться сходи, які потрібно прорідити. Між ними має бути простір не менше 20 см. Восени сходи підгодовують і видаляють бур'яни. На наступний рік навесні під час набухання бруньок виконується щеплення черешком.
Висновок
Шоколадниця має певні переваги, які займають значне місце в описі сортів вишні. Ця плодова культура відрізняється стійкістю до дії низької температури, здатністю плодоносити в умовах посухи і високим рівнем урожайності. Слабкою стороною вишні є її схильність грибкових хвороб, але дотримання профілактичних заходів дозволить зберегти дерево здоровим.
Особливості посадки вишні: