Мигдаль являє собою чагарник або дерево, яке набуло популярності в південних районах багатьох країн світу (перш за все в Азії). Ця рослина приваблює багатьох людей не тільки унікальним зовнішнім виглядом, але і плодами, які відрізняються колосальної користю.
Фахівці відзначають, що дерево (або чагарник) мигдалю можна з легкістю виростити практично в будь-яких умовах, однак при цьому потрібно пам'ятати, що для цього процесу потрібно докласти чимало зусиль і завзятості, особливо якщо щось подібне планується на місцевості, де мигдаль практично не зустрічається.
Потрібно відзначити, що цвітіння мигдалю - це унікальне явище, яке не можна порівняти ні з чим іншим. Тому посадка даного чагарнику буде відмінним рішенням для людей, які бажають істотно змінити на краще зовнішній вигляд ділянки. При посадці відразу декількох дерев територія буде виглядати фантастично.
У деяких випадках мигдаль може являти собою велике дерево, яке буде створювати велику тінь на ділянці.
Окремо хотілося б поговорити і про плоди мигдалю. Їх активно використовують і в медицині, і в кулінарії, тому такий чагарник буде приносити тільки користь, причому всебічну. У даній статті ми докладно зупинимося на особливостях посадки і догляду за мигдалем, а також розглянемо основні деталі, пов'язані з даними деревом.
Особливості мигдалю
Для початку варто відзначити, що мигдаль - це по-справжньому древня рослинна культура, яка з'явилася в Західній Азії ще за кілька століть до нашої ери. З тих пір мигдаль ніяк не втратив популярність - навпаки, тепер його плоди використовують в найрізноманітніших сферах, і найчастіше вони є незамінними.
Використання мигдалю в кулінарії
Звичайно ж, в першу чергу необхідно розглянути всі ті сторони мигдалю, які пов'язані з використанням плодів в кулінарії:
- Зерна мигдалю. Їх використовують в їжу, проте вони повинні бути свіжими, солоними і підсмаженими. Також насіння можна задіяти в якості прянощів, і найчастіше їх використовують при приготуванні шоколаду, виробів з тіста, лікерів і багато чого іншого. В кінцевому підсумку виходить приємний тонкий смак продуктів. Можна відзначити італійський лікер «Амаретто», який має той самий неповторний аромат мигдалю. Багато цінителів смаку насіння мигдалю нерідко використовують їх в якості своєрідного снека під пиво.
- Молоко мигдалю. Цікаво те, що саме воно є замінником звичайного коров'ячого молока, таким чином, молоко мигдалю користується чималою популярністю серед строгих вегетаріанців. У багатьох європейських країнах активно проводяться напої на основі мигдалевого молока, яке змішують з іншими інгредієнтами. Наприклад, у Франції така вода називається «оршад».
- Що стосується повноцінних страв, то має сенс відзначити марципан. Це «кулінарне диво» створюється на основі цукрового сиропу і меленого мигдалю, а також праліне. Звичайно ж, дане блюдо не має аналогів, і багато в чому завдяки мигдалю.
- Мигдалеві крем використовується для приготування безлічі тортів. Цей же крем нерідко є основою начинки для булочок. Мигдальне печиво - це також незвичайні ласощі, яке в світі користується колосальним попитом.
Особливо часто мигдаль використовують в китайській і індонезійській кухнях. Причому даний інгредієнт додається в переважна більшість страв, в тому числі і в рис, і в м'ясо.
Практично щороку в продажу з'являються нові продукти, що випускаються на основі (або з невеликим використанням) мигдалю. Немає сумнівів, що і в найближчим часом присутність мигдалю в продуктах буде істотно розширено.
Використання мигдалю в медицині
Напевно багато хто чув про те, що мигдаль є незамінним ресурсом в косметології та медицині. І це дійсно так, особливо, якщо мова йде про виготовлення косметичних засобів.
- Мигдальне масло і насіння. Перш за все варто мати на увазі, що мигдальне масло активно використовується серед людей, охочих омолодити шкіру, зробити її більш м'якою і шовковистою. Цілком можливо, що очікування, пов'язані з ефектом від масла, занадто завищені, проте певна користь від нього все ж є.
- Так звані «Мигдальні висівки» теж застосовуються в якості лікувально-косметичного засобу.
- Народна медицина. Звичайно ж, з огляду на, що мигдаль активно використовується в різних сферах уже тисячоліття, можна сміливо стверджувати, що в певні періоди він був поширеним медичним засобом. Навіть сьогодні мигдаль застосовується в народній медицині, наприклад, його приймають при цукровому діабеті. Окремі знахарі стверджують, що мигдаль допомагає від безсоння, а також може діяти як заспокійливий засіб. У деяких випадках рекомендується приймати мигдаль під час метеоризму, при хворобах горла.
Цікаво те, що з кожним роком використання мигдалю в виробництві збільшується, причому мова йде про найрізноманітніші продукти. На сьогоднішній день абсолютне лідерство на ринку займають США, які в 2011 році випустили 731 тисячу тон мигдалю.
Зерна мигдалю
Звичайно ж, найголовніше гідність мигдалю полягає саме в тих самих заповітних зернах. Багато виробників напоїв, а також інших продуктів використовують мигдаль, причому найчастіше акцентуючи на цьому увагу. В кінцевому підсумку виходить, що споживачі, які не кращим чином орієнтуються в такого роду «екзотичних» компонентах, вирішуються спробувати продукцію і залишаються задоволеними.
Самі зерна є досить великими, і на чагарнику можна буде виявити велику кількість таких плодів.
Ми вже згадували раніше, що мигдаль має безліч корисних властивостей. Крім того, незамінні компоненти даного продукту незамінні для деяких людей, які страждають певними недугами. В цей же час зерна мигдалю володіють і деякими недоліками, на які варто звернути увагу. В першу чергу не можна вживати занадто багато зерен мигдалю, також не рекомендується пробувати ще незрілі плоди. На смак вони кислі, і в них міститься багато кислоти, яка може спровокувати алергічну реакцію.
Медики відзначають, що мигдаль сам по собі вкрай важко перетравлюється, тому людям зі слабким кишечником слід бути обережним з даною продукцією. В абсолютно не чарують біди ситуаціях мигдаль може привести до отруєння. Якщо мигдаль має гіркий присмак, то від нього краще відмовитися. Синильна кислота в зернах - це по-справжньому отруйна речовина. Воно трапляється в плодах вкрай рідко, однак подібні ситуації все ж мали місце бути.
Ну і в кінці хотілося б відзначити, що регулярне вживання мигдалю не найкращим чином впливає на людей, що мають проблеми з серцем. Має сенс обмежити себе в цьому плані, тому що від невеликої кількості мигдалю нічого поганого статися не може.
Посадка мигдалю
Очевидно, що для посадки мигдалю можна використовувати 2 варіанти. Перший полягає в посадці безпосередньо кісточки плоду, а другий - в посадці саджанця. Звичайно ж, рекомендується використовувати другий спосіб, так як він найбільш простий і ефективний. Виростити мигдаль з кісточки - вкрай складно, так як спроб на цю справу піде чимало.
У тому випадку, якщо є бажання виростити дерево з кісточки, найкраще займатися цією справою навесні. Тоді є найбільший шанс відносно швидко отримати потрібний результат.
Крім того, що стосується посадки саджанців, то для гарантованої плодоносності потрібно використовувати як мінімум 3 рослини. При такому розкладі мигдаль буде радувати своїми плодами регулярно. Найкраще купувати саджанці з грудкою землі на корені. Це істотно спрощує процес посадки. Необхідно всього лише вирити невелику ямку.
Що стосується місця посадки мигдалю, то рекомендується звернути увагу на місце посадки. Не можна садити мигдаль в занадто сонячних місцях, тим більше, де немає вітру. Потрібно шукати помірно вологий грунт, який є кращою основою для даної рослини. Доцільно вирити кілька ям, відстань між якими буде складати 3 м. Глибина самих ям повинна бути близько 25 см.
Також саджанці потрібно прив'язати до невеликих опор, так як в природній ситуації деревце може зламатися від самих різних чинників. Краще за все звернути увагу на очеретяні опори, які можна легко знайти в великих супермаркетах або в садових магазинах.
Дно посадкової ями доцільно засипати щебенем, а також шаром піску. Крім того, в грунт часто додають вапно. У тому випадку, якщо грунт має багато піску в своєму складі, то посадка пройде вдало і без якихось додаткових заходів. Якщо ж ми маємо родючий грунт, то, можливо, це стане не кращою основою для посадки мигдалю. Така вже специфіка даної культури.
Люди, які мали справу з мигдалем, відзначають, що це дерево насправді непередбачуване. Йдеться про те, що мигдаль може чудово рости на одному ґрунті, і в той же час раптово перестати розвиватися на інший. Як вже говорилося, краще використовувати кілька саджанців, щоб збільшити шанс успіху.
Полив мигдалю
З поливом все досить просто. В першу чергу потрібно розуміти, що мигдаль також вимагає певної вологості, тому в разі, якщо грунт стала сухою, існує необхідність рясного поливу поверхні. Можна відразу задіяти ціле відро води.
- Але при цьому не можна переборщувати. У тому випадку, якщо грунт вже волога, і тут же було вилито відро води, на кореневій системі це може позначитися не кращим чином.
- Якщо ж полив відбувається занадто рідко, то це також не найкраща ситуація для дерева. Мигдаль скоротить період свого цвітіння, а також зменшиться кількість плодів. Тому хоча б з невеликою регулярністю потрібно приділяти увагу цьому рослині.
Догляд за мигдалем
Обрізка мигдалю
Незважаючи на те, що мигдаль в деяких місцевостях чудово росте і розвивається без участі людини, при вирощуванні дерева на дачній ділянці все ж необхідно проводити регулярну обрізку. В першу чергу потрібно зрізати сухі гілки, а також ті частини дерева, які були вражені тією чи іншою хворобою. Для того щоб сформувати крону дерева нерідко обрізаються однорічні пагони. Очевидно, що і з обрізанням гілок потрібно бути стриманим, так як кожна жива і здорова гілка має колосальне значення, особливо, якщо мигдаль ще перебуває у фазі активного зростання.
Добриво мигдалю
Звичайно ж, добриво мигдалю однозначно дасть позитивний ефект, особливо якщо умови, в яких знаходиться дерево, не найкращі. Відповідно, для добрива доцільно використовувати гній (в осінній період), а також сірчистий калій і суперфосфат (зимовий період). Занадто часто проводити удобрення грунту немає сенсу.
Якщо мигдаль активно росте і розвивається в існуючих умовах, ніяких додаткових коштів краще не використовувати. Додатково слід все ж проконсультуватися з людьми, які мають досвід у вирощуванні мигдалю, так як ситуацій і умов, в яких може перебувати це дерево, ціле безліч.
Хвороби і шкідники мигдалю
- Найчастіше мигдаль вражає так звана «сіра гниль». Це поширена хвороба, і, що найважливіше, по-справжньому ефективних способів захисту просто не існує. В цей же час, для профілактики, фахівці рекомендують проводити обрізку гілок, які виглядають зараженими або просто сухими. Якщо зробити це вчасно, то проблеми, швидше за все, вдасться уникнути.
- Хотілося б відзначити ще одну хворобу - Моніліоз. Даний недуга зустрічається не так вже й часто, проте можна проводити регулярну профілактику, яка однозначно позбавить від даної проблеми. Йдеться про обприскування дерева бордоською водою. Занадто часто цього робити не потрібно, однак певну регулярність все ж слід дотримуватися.
Існує ще чимало інших хвороб, проте вони зустрічаються ще рідше, а також часто вони спільні з багатьма іншими деревами.
Що стосується шкідників, то найчастіше ними є тварини, які знаходяться в господарстві. Вони можуть пошкодити мигдаль, з'їдаючи листя і плоди. Щоб мінімізувати цю проблему, варто звернути увагу на можливість створення огорожі навколо посадок. У тому випадку, якщо мигдаль атакують комахи або жуки, варто звернути увагу на можливість обробки милом листя рослини. Найчастіше це вирішує проблему.
Знову ж таки, як і в багатьох інших випадках, захист мигдалю від шкідників і хвороб залежить від місцевості, на якій росте дерево або кущ. Відповідно, саме від цього і потрібно відштовхуватися при виборі кращих захисних методів. У цих питаннях допоможуть фахівці.
Сорт мигдалю
Найчастіше господарі, охочі виростити мигдаль, приймають рішення посадити саме той сорт даної культури, який відрізняється великими розмірами і плодовитістю. Однак не все так просто, як може здатися на перший погляд. Сорти мигдалю вибираються на основі території, на якій і буде відбуватися посадка. Відповідно, якщо ми виберемо не той сорт, то ймовірність успішного росту культури - вкрай мала.
У грунті часто вирощується сорт «Ялтинський» або «Форос». Відповідно, в цьому випадку посадка відбувається в південних районах. Цікаво те, що навіть на території Криму мигдаль може так просто не взятися, і для його зростання потрібно використовувати спеціальний сорт.
У північних регіонах доцільно проводити вирощування мигдалю в так званих діжках. Звичайно ж, занадто великий кущ виростити не вийде, проте чималих розмірів така рослина все ж може досягти. Крім того, можна буде спробувати пересадити мигдаль. Безпосередньо в діжці вирощується степової сорт мигдалю. Погана новина полягає в тому, що степової мигдаль є отруйним, тому на плоди розраховувати не доводиться.
Специфіка збору зерен мигдалю
Очевидно, що люди, які вирощують мигдаль, перш за все зацікавлені в зборі плодів даного дерева. Таким чином, потрібно знати специфіку даного процесу, а також деякі цікаві деталі.
- Цвітіння мигдалю починається в квітні. В цей же час дерево починає приємно пахнути.
- Уже після того, як проходить цвітіння, починають формуватися плоди мигдалю. Найчастіше дозрівання відбувається ближче до середини літа, проте деякі сорти радують своєю стиглістю вже на початку червня.
- Для того щоб збирати мигдаль, потрібно переконатися, що плоди починають розтріскуватися. Відразу ж можна відокремити зовнішню оболонку від самого плоду. Після цього відбувається просушування плода протягом декількох днів. Ну а далі можна вживати зерна в їжу, або для якихось інших цілей.
Варто звернути увагу на те, що завчасно зібрати мигдаль навряд чи вийде, тому що зовнішня оболонка мигдалю (НЕ шкаралупа) буде досить жорсткою. Це дає зрозуміти, що час для збору ще не настав.