Ранньою весною, коли тане останній сніг, на наших ринках з'являються перші сезонні вітаміни - черемша. Багато любителів зелені із задоволенням купують дикий лук, як ще інакше називають черемшу. Дика черемша росте в лісах, на луках, у річок і озер, але будь-який садівник без проблем може виростити цю пряність на своїй ділянці.
Опис рослини
Черемша відноситься до багаторічного трав'янистому рослині сімейства цибулевих, а ось за смаком і ароматом більше схожа на часник. Її листя часто плутають з конвалією, але це до тих пір, поки черемша не почне цвісти одиночній стрілою з квіткою-парасолькою у вигляді невеликого кулі, що складається з білих дрібних квіточок. Має плоди-тригранник у вигляді коробочки, в якій до кінця червня дозрівають чорні округлі насіння. У висоту рослина досягає 40-50 см, має білі коріння-цибулинки.
Як цвіте черемша, ви можете побачити на фото.
Види черемші
Черемшею називають два види дикорослої лука, що мають спільні характеристики і відрізняються в основному розміром і часом цвітіння:
- цибуля ведмежа (черемша європейська) - має 2-3 листочка, цибулину довжиною в 1 см, стрілою-медоносом до 30 см у висоту. Зацвітає в кінці травня, а перші паростки можна збирати відразу після танення снігу. Зростає на просторах Скандинавії, Середземномор'я, на Кавказі, в Центральній і Західній Європі;
- цибуля переможний - зовні виглядає також, як черемша європейська, але має більші листя, цибулину до 2 см в довжину, цветонос вище, а саме суцвіття щільне, біло-зеленого кольору. Лук переможний випускає перші паростки трохи пізніше, зацвітає на початку серпня, вегетативний період триває до кінця літа. Зустріти цибулю переможний можна на Уралі, Алтаї, в Сибіру, на Камчатці, Сахаліні, Кавказі. Культура настільки користувалася популярністю, що виснажила свої запаси і була занесена в Червону книгу.
Корисні властивості черемші
Черемшу можна їсти в свіжому вигляді, додавати в салати, вінегрет, перші страви, квасити і маринувати, солити на зиму, сушити для приправ до м'яса, риби і навіть заморожувати. До вживання придатні листя, цибулини і стріли. З давніх-давен черемша була одним з популярних рослин, корисні властивості яких використовували в лікувальних цілях:
- Черемша здатна підвищувати апетит і активізувати роботу шлунково-кишкового тракту при колітах, гастритах і гастродуоденітах.
- Дикий цибулю показаний в вживання при підвищеному тиску, захворюваннях судин, щитовидної залози, дихальних органів (бронхітах, пневмонії), а також при захворюваннях ясен (цинзі), атеросклерозі, ішемічній хворобі серця, ожирінні будь-якого ступеня, онкології і променевої хвороби.
- Черемша, завдяки своєму багатому на мікроелементи, вітаміни і ефірні масла складу, має загальнозміцнюючу дію, протимікробну і протизапальну, а також сечогінну і потогінну.
- При регулярному вживанні черемші в сезон можна позбутися від паразитів.
- Черемша здатна виводити з організму токсини, солі важких металів та інші шкідливі речовини.
Вирощування черемші на садових ділянках
Черемша - прянощів не вибаглива, але її вирощування все-таки зажадає від садівників деяких знань і мінімального досвіду. Важливо, щоб умови були максимально наближені до природних, природним.
Вибір місця і грунту:
- Черемша добре росте в тіні і півтіні. Найкраще місце для посадки - під кроною великих дерев, в тіні невеликих будівель і чагарників. Рослина не любить прямих сонячних променів, і, висадивши черемшу в незатемненном місці, будьте готові до частого поливу і прополці. Листя черемші, що виросла в таких умовах, будуть не соковитими і дрібними, їх смак не буде яскраво виражений, рослина може взагалі усохнути.
- Грунт для вирощування культури підходить нейтральна або слабокисла, але обов'язково пухка. У кислому ґрунті черемша не росте, а ось піщані і глиняні грунти прянощі не перешкода. А ще дикий лук не переносить сильні зволоження, особливо ранньою весною - його коріння загнивають і рослина гине.
розмноження черемші
Черемша розмножується 2 способами:
- цибулинами;
- насінням.
Розмноження цибулинами має свої недоліки: в результаті посадки одного втечі виростає всього одна нова зав'язь. Тому садівники більше схиляються до розмноження черемші насінням. Процес починається зі збору або закупівлі насіння:
- Перед тим як виростити черемшу з насіння, потрібно придбати посадковий матеріал сьогодні не проблема, він є в кожному спеціалізованому магазині. Закупівлі потрібно робити з середини липня до початку осені. Звертайте увагу на термін придатності - прострочені насіння у вас не зійдуть або дадуть неякісні паростки. Також дивіться на зовнішній вигляд насіння. Вони повинні бути гладкими і трохи округлими, а зморщені не купуйте, вони не проростуть.
- Якщо у вас вже росте кілька кущів черемші, а ви хочете їх розмножити, то отримаєте насіння самостійно. Дозрівають вони в кінці червня - початку липня. В цей час коробочки вже починають жовтіти. Їх потрібно зняти як можна швидше, поки оболонка не почала укріпляти, тоді її буде складно розкрити. Висипати насіння з коробочки і дайте їм просохнути, після цього покладіть в сухе темне місце.
Розмноження насінням
Розмноження черемші насінням складається з декількох етапів.
Підготовка ґрунту до засіву
Оскільки черемша рослина багаторічна і на одному і тому ж місці росте роками, грунт перед засівом потрібно добре підготувати:
- Ділянка, на якому буде рости черемша, потрібно якось обмежити і поставити позначки, щоб до перших сходів посіви не загубилися. Так ви будете знати точно, де вони починаються і закінчуються, зможете спокійно прополювати і поливати землю.
- Якщо ваша ділянка знаходиться близько до джерел води (біля ставка, озера, річки) або грунтові води знаходяться близько до поверхні землі, необхідно дренувати ділянки під засів черемші. Як дренаж можна використовувати щебінь або невеликий бита цегла.
- Для початку ділянку, планований під засів, необхідно очистити від бур'янів і скопати. Обробляється земля на глибину не менше 50 см, оскільки коріння у черемші досить великі. Кислий грунт повинна бути вапнувати, інакше сходів чекати не доведеться.
- Після очищення можна підгодувати грунт органікою. Найкраще зробити це перегноєм листя, гною або курячим послідом. На кожен метр квадратний досить 1 відра добрива. Можна ще раз скопати ділянку, тоді земля більше збити і буде краще пропускати кисень.
Осіння посадка
Кращий час для посадки черемші - осінь, перші числа вересня. Процес складається з наступних етапів:
- Зробіть в землі невеликі борозенки рядками. Вони повинні бути не глибше 5 см. Відстань між рядами не повинно перевищувати 20 см. Можна сіяти насіння і не в борозенки, але в цьому випадку є небезпека їх змиву поливами або природними опадами.
- Тепер садимо черемшу - викладаємо насіння в борозенки з розрахунку 10 г на 1 кв. м.
- Присипте насіння торфом, а зверху землею.
- Якщо посадкового матеріалу у вас не багато, можна посадити їх в окремі горщики і закопати в землю.
Весняна посадка
Черемшу можна сіяти і навесні, але в цьому випадку процес буде трохи відрізнятися від осіннього:
- Спочатку потрібно підготувати насіння - помістити їх в ємності з мокрим піском і проморозити при температурі від -1 ° C до -3 ° C. Якщо насіння не стратифікована, то перші паростки вони дадуть тільки через рік.
- За першими росточками потрібен ретельний догляд - регулярна прополка і зволоження. Робити це потрібно акуратно, оскільки саджанці дуже ніжні.
- Приблизно через 1-2 роки, коли паростки зміцняться, їх можна буде пересадити на постійне місце зростання.
Розмноження цибулинами
Розмноження черемші цибулинами не користується великою популярністю у садівників, оскільки дає не такий високий урожай, як при насінному вирощуванні, але деякі вдаються і до цього способу:
- Кращий час для висаджування цибулин черемші серпень-жовтень або квітень-травень.
- Ділянка під посадку цибулин черемші готують так само, як у випадку вирощування насінням. Це повинно бути затінене деревами, кущами або будівлями місце, куди не потраплятимуть прямі сонячні промені.
- Грунт потрібно очистити від бур'яну, підживити органічними добривами, скопати і зволожити.
- Під кожну цибулину потрібно зробити поглиблення в землі на відстані 15 см один від одного. При необхідності дренувати їх. Відстань між рядками не повинно перевищувати 20 см.
- Цибулину поглиблюють в землю, закопують і мульчують перегнившей листям або торфом.
- Якщо робити все правильно, то черемша добре приживеться і вже через 3 роки можна буде зняти перший урожай пряної трави.
Догляд за черемшею
Черемша не вимагає особливої агротехніки, догляд за нею потрібен мінімальний:
- Регулярно зволожуйте грунт під рослиною, особливо відразу після посадки. Але дивіться, не перестарайтеся, зайва волога дуже шкідлива - коріння загинє, а рослина загине.
- Землю під черемшею можна рихлити неглибоко, мульчуючи рослини листяним перегноєм. Він буде утримувати вологу в ґрунті, а також підгодовувати траву корисними мінералами.
- Періодично удобрюйте саджанці органікою. Через брак перегною можна використовувати настояний гній (ні в якому разі не свіжий), коров'як з водою (1:10), пташиний послід (1:20).
- Черемша має потребу в регулярному прополюванні. Найбільшої шкоди рослині може завдати пирій, який своїм корінням здатний протикати цибулини черемші. Кропива також здатна нашкодити молодим саджанців.
- Через специфічного запаху шкідники не надто шанують черемшу. Хіба тільки в посушливий період на рослині з'являються личинки мінуючої мухи, які риють собі тунелі в листі, тим самим роблячи їх непридатними до вживання. Вести боротьбу з цим шкідником не складно - розчиніть у воді кухонну сіль (50 г на відро води) і полийте траву цим розчином на ніч.
- Черемшу може вражати іржа, якій її заражають сусідні рослини. Зовні іржу відразу видно - листя покриваються світло-жовтими або бурими плямами-пухирями. Іржа дуже небезпечна для дикого лука, вона може його знищити. В якості профілактики захворювання рекомендується не висаджувати черемшу занадто густо. Заражені листя потрібно виривати і знищувати. Для лікування використовується розчин хлорокись міді (1 ст. Л. На 10 л води), в який додають 2 ст. л. господарського мила. Обприскування проводять двічі. Протягом 2 тижнів оброблені листя не можна приймати в їжу. Але і після цього терміну черемшу потрібно буде ретельно мити під проточною водою, щоб не отруїтися.
- Через 2-3 роки, коли у рослини починають з'являтися нові гнізда на місці однієї цибулини, черемшу необхідно розсаджувати. Якщо цього не робити, трава буде сильно розростатися, хворіти і в'янути.
- Кожні 7 років необхідно міняти місце для вирощування черемші, інакше вона почне вироджуватися.
Збір врожаю
Правильний збір врожаю полягає в наступному:
- Саме в квітні молоді листочки черемші мають найніжніший смак і приємний аромат, склад багатий на мінерали, мікроелементи, фітонутрієнти і ефірні масла. Але пам'ятайте, що чим раніше буде зібраний урожай, тим більше часу знадобиться цибулин на відновлення.
- Через 3 роки після посадки на молодняку можна буде зібрати перший урожай. Два верхніх листа не вириваються, а акуратно зрізаються ножем. Третій, нижній лист, потрібно залишати, щоб цибуля швидко відновлювався і давав нові паростки.
- На дорослих рослинах дозволено зрізати все листя, не залишаючи нижні, вони відновлюються і зростають швидше, ніж молодняк. Єдине, не рекомендується робити це щорічно, тоді і доросла рослина не встигатиме накопичувати в собі сили для зростання. Правильніше буде вирощувати черемшу таким чином, щоб у вас завжди були дорослі рослини і молоді саджанці.
Тепер, коли ви дізналися все про таку прянощі, як черемша, її вирощування з насіння і цибулин не завдасть вам великих проблем.