» » ​Як вибрати автоклав для дому: 6 ключових критеріїв

​Як вибрати автоклав для дому: 6 ключових критеріїв

Автоклав - це герметичний пристрій для приготування домашніх консервів завдяки високій температурі та тиску всередині ємності. При цьому в автоклаві:

  • продукти не варяться, а томляться;
  • зберігається природний смак м'яса та овочів;
  • у консервах знищуються всі бактерії.

Порівняно зі звичною стерилізацією по-старому (в каструлі), застосування автоклава в рази скорочує час приготування, а також збільшує термін зберігання солінь без ризику зіпсуватися.

тушонка в автоклаві

Використання автоклава-консерватора на 100% виключає необхідність стерилізації кришок і банок. Цей процес здійснюється в процесі готування.

Перед покупкою початківцю складно розібратися у всіх особливостях моделей автоклавів. Ця стаття якраз написана для тих, хто не знає як підібрати правильно автоклав для консервування. Ми виділили 6 основних критеріїв, на яких наголошує компанія UTEHO, розібравшись у яких ви зрозумієте, який автоклав вам потрібен.

Тип автоклава

Виділяють 3 типи:

  1. Парові автоклави. Стерилізація банок відбувається під дією гарячої пари. Вода заливається на дно автоклава, всього 2-3 літри. На кришці є спеціальний клапан, який автоматично закривається в разі сильного нагрівання і робить автоклав герметичним. Це найпопулярніший режим роботи, завдяки швидкому нагріванню й охолодженню.
  2. Рідинні автоклави. Стерилізація банок відбувається у водяному середовищі (банки повністю заповнюються водою). Через повільне нагрівання води виявляється більш щадний вплив на банки, мінімізуючи ризик зриву кришок. Однак нагрівання й охолодження відбувається в рази більше, ніж у паровому режимі.
  3. Автоклави з попереднім накачуванням тиску. Це ті ж рідинні автоклави, але тиск усередині створюється не за рахунок нагрівання, а за допомогою звичайного насоса. Такі автоклави виробляли раніше, але зараз вони порядком застаріли, але ще зустрічаються на ринку. Зазвичай вони важкі й масивні - часто виготовлялися з газового балона. Але це найбюджетніший тип, де використовується недорога вуглецева сталь.

Сучасні виробники найчастіше роблять автоклави таким чином, щоб він міг працювати як у паровому режимі, так і в рідинному режимі. Тому ідеальний варіант - вибрати таку модель.

А нижче в таблиці наведені плюси і мінуси кожного з типів.

Тип

Паровий

Рідинний

З попереднім накачуванням

Нагрівання

20-30 хв

90-120 хв

100-130 хв

Стерилізація

30-70 хв

20-60 хв

20-60 хв

Охолодження

від 2 годин

від 4 годин

від 4-5 годин

Плюси

1. Через малу кількість використовуваної води час нагріву й охолодження відбувається в рази швидше. 2. Через меншу вагу автоклав легше встановлювати на плиту і знімати з неї.

1. Завдяки тому, що вода нагрівається й охолоджується повільніше й рівномірніше, банки не зазнають різких температурних перепадів, які могли б вплинути на їхню цілісність. Якщо тара без сколів і зовнішніх дефектів, це не має значення. 2. Можна використовувати реторт-пакети.

1. Ті самі, що й у рідинних. 2. Найбюджетніші за ціною.

Мінуси

1. Не можна використовувати реторт-пакети 2. Трохи більше часу на стерилізацію

1. Довгий нагрів і охолодження, високе енергоспоживання.

1. Важкі. 2. Тривалий нагрів і охолодження, високе енергоспоживання. 3. Не можна модернізувати (найчастіше)

Залежно від типу автоклава ось схема приготування різних консервів:

  • паровий реж.
  • рідинний реж.

​​Зі схеми вище ви могли помітити, що в рідинному режимі час приготування (стерилізації) займає трохи менше часу, т.к. перебуваючи повністю у воді, банки "доходять" до готовності дещо швидше. Це пов'язано з тим, що вода нагрівається поступово і повільно, на відміну від пари.

Потрібно розуміти, що в схемі вище вказано час стерилізації при досягненні робочої температури. Нагрівання й охолодження не зараховуються. Для більш повного розуміння цього процесу є така ілюстрація:​

Правильна комплектація

Щоб консерви вийшли смачними, - не розварилися або підгоріли, потрібно стежити і підтримувати певну температуру і тиск усередині. Тому в сучасному автоклаві мають бути:

  • ​Термометр. Показує температуру всередині.
  • Манометр. Показує тиск усередині.
  • Клапан скидання тиску. Скидає надлишки тиску.
  • Клапан продувки. Автоматично робить автоклав герметичним при нагріванні.

Якщо чогось із цього немає в комплектації, то краще не розглядати таку модель.

Іноді в автоклави встановлюють термоманометри - термометр і манометр в одному корпусі. Це теж підходить, але точність і надійність таких пристроїв нижча за окремі.

Зверніть увагу, чи є в комплекті касети або індивідуальні затискачі для банок. Вони життєво необхідні, якщо ви будете використовувати класичні плоскі СКО кришки для стерилізації. Якщо їх не використовувати, то таку кришку просто зірве в автоклаві.​

Гвинтові кришки не зірве і для них касети або індивідуальні затискачі не потрібні.

Великим плюсом буде наявність зливного крана в нижній частині автоклава. Цей нюанс більш актуальний, якщо ви плануєте працювати в рідинному режимі. Після охолодження автоклава до 60°С можна легко злити воду і дістати банки.

Обсяг

Дайте відповідь на запитання: у яких об'ємах ви хочете заготовлювати соління?

Якщо виробляєте великими обсягами по 20-30 банок тушонки за раз (готуєте на продаж, у вас фермерське господарство), то придивіться до великих автоклавів на 40-50 літрів. З великим автоклавом ви приготуєте більше за один цикл.

Якщо ви часто готуєте малими порціями, по 8-10 банок, то виберіть малолітражний автоклав до 14-15 літрів. За компактність і легкість їх люблять домогосподарки.

Більшість же вибирають "золоту середину" з баком на 20-30 літрів, - баланс місткості та габаритів.

​Місткість популярних моделей:

Обсяг

0,5-літрові банки

1-літрові банки

14 літрів

10 шт

3 шт

20 літрів

15 шт

6 шт

30 літрів

20 шт

7 шт

48 літрів

40 шт

21 шт

Матеріал виготовлення та характеристики

Автоклави роблять із 2 типів матеріалів:

  • Нержавіюча сталь. Оптимальний варіант - легше, не іржавіють, працюють на індукції. Можна використовувати як самогонний апарат для виробництва напоїв.
  • Вуглецева сталь. Мають єдиний плюс порівняно з першим - низька ціна. За всіма іншими показниками програють - схильні до корозії, велика вага, найчастіше працюють тільки на газовій плиті.

Тепер про те, яким має бути дно автоклава. Товщина дна - не менше 1,5 мм. Оскільки він працює під тиском, тому сталь не повинна бути тонкою. Якщо ви плануєте працювати на індукційній плиті, то дно автоклава має бути феромагнітним, інакше кажучи - магнітиться. 

Використання індукційної плити дає змогу заощадити на електроенергії. Автоклав вимагає чималих енерговитрат оскільки нагрівання багатогодинне.

Можливість модернізації

Найчастіше автоклав модернізують у 3 цілях:

  • У самогонний апарат. На кришці автоклава має бути спеціальний клапан діаметром 1,5 або 2 дюйми для з'єднання з перегінним обладнанням.​
  • Встановлюють ТЕН. ТЕН використовують коли немає можливості використовувати плиту, автоклав не входить під витяжку, а також для більш точного та ефективного нагріву. Для підключення має бути роз'єм внизу бака.​
  • Встановлюють блок автоматичного керування. Автоклав стає автоматичним. Вам потрібно лише задати налаштування (режим, розмір банок, тип продуктів), а все інше автоклав зробить сам. Час роботи він не скорочує, але позбавляє вас необхідності постійно стежити за роботою. Для підключення має бути роз'єм внизу бака.

Не обов'язково купувати ці запчастини одразу. Головне, якщо вам важливі ці функції, - подбати про те, що автоклав має відповідні роз'єми для нового обладнання.

Гарантія виробника та відгуки

Купувати краще безпосередньо від виробника - у магазині або на офіційному сайті. Так ви гарантуєте найнижчу ціну на товар і повні гарантійні зобов'язання щодо ремонту. Перекупні організації змушені робити націнку на не свій товар і неохоче реагують на заявки клієнтів у разі виникнення неполадок.

Уточніть у виробника сертифікат відповідності ДСТУ на обладнання. Так ви будете впевнені, що автоклав багаторазово протестований і безпечний для домашнього використання.

І наостанок. Якщо ви вже запримітили якусь модель, то знайдіть відгуки покупців, бажано з фотографіями. Їх не повинно бути 2 або 3. Відгуків мають бути десятки. Вивчіть їх. Ви дізнаєтеся, що сподобалося користувачам під час експлуатації, а що ні.​

Що в підсумку

Резюмуючи все вищесказане, вибирайте автоклав, який:

  • може працювати в паровому и рідинному режимах;
  • має в комплектації окремі манометр, термометр, клапан скидання тиску, а якщо використовуєте СКО кришки, то касети або затискачі для банок;
  • вміщує стільки банок скільки вам потрібно;
  • виконаний з з нержавіючої сталі і має дно мінімум 1,5 мм;
  • може бути модернізований в самогонний апарат, має роз'єм для підключення ТЕНа й автоматики;
  • має гарантію заводу виробника і реальні відгуки користувачів.​