
Трав'яниста багаторічна рослина цибуля-шалот (Allium ascalonicum), яку ще називають шалоткою, цибулею старовірів, кущівкою, сімейною цибулею, ашкелонською цибулею, шарлотом, сорокозубкою або кущовкою, є представником сімейства Цибулеві. Батьківщиною такого різновиду ріпчастої цибулі є Мала Азія, проте на сьогоднішній день вона широко поширена в Молдавії, Західній Європі, Україні та на Кавказі. Для їжі використовують молоденьке листя рослини, а ще її невеликі цибулини, що вирізняються вишуканим смаком і гарним запахом. Для розмноження такої цибулі використовують насіннєвий спосіб, при цьому висів насіння проводять у відкритий ґрунт навесні або глибокої осені. Взимку цибулинки садять на вигонку для того, щоб отримати зелень. З давніх-давен людині відомо про те, що така культура володіє лікарськими властивостями.
Короткий опис вирощування

- Посадка. Для того щоб отримати зелень у травні, висадку цибулі-шалот у відкритий ґрунт проводять у березні-квітні. А щоб зелень була вже у квітні, вдаються до підзимового посіву, який проводять у середині жовтня.
- Освітленість. Потребує великої кількості яскравого світла сонця.
- Ґрунт. Земля має бути поживна пухка, пухка, нейтральна і помірно-волога. Найкраще підходить перегнійний суглинний або перегнійно-піщаний ґрунт.
- Полив. Протягом періоду вегетації кущики поливають не менше 3 разів. Коли до збору врожаю залишиться 30 днів, усі поливи потрібно припинити. Під час тривалого посушливого періоду поливати шалот треба 1 раз на 7 днів.
- Добриво. Для підживлення використовують мінеральні добрива та органіку. За 4 тижні до збирання врожаю цибулю перестають підживлювати.
- Розмноження. Шалот вирощують із насіння, а також його розмножують сівком (вегетативно).
- Шкідливі комахи. Цибулеві мухи.
- Захворювання. Борошниста роса, пероноспороз (несправжня борошниста роса), фузаріозне в'янення і шийкова гниль.
- Властивості. Така цілюща рослина належить до дієтичних продуктів.
Особливості цибулі-шалот

Цибуля-шалот - це трав'яниста багаторічна рослина, що формує «гнізда», через що її ще називають багатозачатковою або сімейною. Мичкувата система коренів розгалужується слабо, вона знаходиться в орному шарі. Порожнисті тоненькі трубчасті листові пластини конусоподібної форми протягом тривалого часу залишаються ніжними. Пір'я може бути забарвлене в різні відтінки зеленого, в деяких випадках на поверхні листя є наліт воску. На поверхні трохи подовжених цибулин є тоненькі луски. Маса цибулинок, як правило, варіюється від 20 до 50 грамів, але бувають такі гібридні сорти, у яких цибулина важить від 90 до 100 грамів. Як правило, внутрішні луски мають біле забарвлення з рожевим, фіолетовим або блідо-зеленим відтінком. Колір криючих лусок може варіюватися від фіолетового до білого.
Цибулинки прекрасно зберігаються в кімнатних умовах до висіву навесні. Така цибуля, що вирощується в регіонах із теплим кліматом, зазвичай має темне забарвлення і напівгострий смак. У регіонах з прохолодним кліматом часто культивується шалот, що має гострий смак.
Нещільне парасолькоподібне суцвіття розміщується на стрілці, висота якої може сягати близько 100 см, до його складу входять квіточки, що не становлять жодної декоративної цінності. Насіння схоже з насіннєвим матеріалом ріпчастої цибулі, але воно має меншу величину, схожим воно залишається протягом двох-трьох років. Найбільшою популярністю користується вегетативне розмноження шалота, проте через якийсь час цибулинки втрачають сортові якості, а ще в них спостерігається поступове накопичення захворювань, що вкрай негативно відбивається на врожайності. Щоб це виправити, треба купити свіжий матеріал для посадки або сіянку можна виростити з насіння своїми руками. При висіві насіння протягом першого року росту формується багатозачаткова цибулинка (схожа на часник), яка розпадається на 5 цибулин. Якщо їх посадити на початку наступного сезону, то у них утворюються гнізда, що складаються з більшої кількості цибулин.
Посадка цибулі-шалот у відкритий ґрунт

У який час садити
Висаджують цибулю-шалот на ріпку і на перо. Висадку цибулин у відкритий ґрунт проводять у березні-квітні після того, як ґрунт на ділянці добре прогріється, у цьому разі зрізку зелені можна буде провести вже в травні, а ріпка наросте в червні. Завдяки підзимовій посадці шалота можна отримати зелень ще раніше. Висадку проводять у середині жовтня з таким розрахунком, щоб цибулинки встигли добре вкоренитися, але не рушили в ріст. Зелень на такій цибулі виросте вже у квітні, при цьому ріпка наросте в червні. Щоб і в зимовий час на вашому столі була вітамінна зелень, цибулинки садять на вигонку в кімнатних умовах.
Ґрунт

Для посадки слід вибрати добре освітлену ділянку, а оскільки ця рослина може легко схрещуватися з цибулею ріпчастою, то постарайтеся не розміщувати їхні грядки неподалік одна від одної. Для такої культури підходить поживний пухкий ґрунт, який до того ж має бути нейтральним і помірно вологим. Підготовку ділянки під шалот проводять завчасно. Найкраще така культура росте на вологому перегнійно-піщаному суглинному або легкому перегнійному ґрунті.
Якщо запланована весняна посадка, тоді підготовкою ділянки займаються восени. Для цього з нього видаляють усю бур'ян, а потім проводять перекопування на глибину від 20 до 25 сантиметрів з одночасним внесенням у ґрунт 1 ч. л. суперфосфату, 2-3 ст. л. деревної золи, 3-4 кілограми перегною або компосту і 1 ч. л. сечовини з розрахунку на 1 квадратний метр грядки. Навесні перед посадкою в ґрунт слід внести азотне добриво (на 1 квадратний метр ділянки 25 грамів). Якщо ж посадка запланована на осінь, тоді підготовкою ділянки слід зайнятися в літню пору.
Хороші та погані попередники

Щоб культивування шалота було успішним, потрібно обов'язково дотримуватися правил сівозміни. Хорошими попередниками для такої рослини вважаються: огірки, кабачки, бобові, помідори, картопля і капуста. А ті ділянки, де до цього вирощували кукурудзу, часник, соняшник, буряк і моркву, не підходять для посадки цієї цибулі. Однак досвідчені городники рекомендують розміщувати поруч грядки з морквою і шалотом, оскільки ці овочеві культури здатні захищати одна одну, так, запах шалот може відлякати шкідників морквини і навпаки. А ще поруч із грядкою шалоту рекомендується вирощувати суницю, редис, різні види салату й огірки. На тій ділянці, де ріс шалот, його можна вирощувати знову не раніше ніж через 3 роки.
Правила посадки

Посадковий матеріал потребує передпосівної підготовки. Для початку його треба розсортувати. Найкращими вважаються цибулинки вагою близько 30 грамів, що досягають у поперечнику 30 мм, оскільки вони формують більшу кількість цибулинок. Цибулинки меншого розміру відрізняються нижчою врожайністю, тому їх рекомендується висаджувати під зиму. Більші цибулини формують надмірно багато маленьких цибулинок.
Коли до посадки у відкритий ґрунт залишиться близько 7 днів, для профілактики грибкових захворювань, зокрема і несправжньої борошнистої роси, посадковий матеріал прогрівають у теплій воді (від 40 до 42 градусів) протягом 8-10 год. Цього можна і не робити, тоді перед самою висадкою цибулинок у ґрунт їх на 30 хв. занурюють у розчин марганцівки або фунгіцидного препарату.
Висадку цибулин проводять у заздалегідь підготовлену борозенку, дотримуючись між ними дистанції близько 10 сантиметрів. Якщо висаджуються дрібні цибулинки, то відстань між рядами має бути від 8 до 10 сантиметрів, для середніх - від 15 до 18 сантиметрів, для великих - від 20 до 30 сантиметрів. Висадку проводять у зволожений ґрунт, при цьому після загортання цибулинки мають опинитися в ґрунті на глибині від 20 до 30 мм. При глибшій посадці спостерігається затримка росту листя і зниження врожайності, якщо ж висадити цибулинки на меншу глибину, то вони будуть випирати з-під землі. Коли шалот буде посаджено, поверхню грядки засипають шаром торфу або перегною. Для того щоб зелень з'явилася якомога швидше, безпосередньо перед висаджуванням сіянки, її потрібно обрізати по плічка, але треба враховувати, що в такому разі знизиться врожайність як ріпки, так і зелені.
Підзимова посадка

Висаджують шалот у відкритий ґрунт восени точно так само, як і навесні. Потім поверхню грядки треба засипати шаром мульчі (торфом), товщина якого має бути від 35 до 40 мм. Пам'ятайте, що при підзимовій посадці цибулинки заглиблюють у ґрунт сильніше, ніж при весняній.
Хоч така культура і відрізняється своєю морозостійкістю (може витримати морози до мінус 20 градусів, водночас після повного промерзання в неї зберігаються життєві сили), все одно посадку під зиму рекомендується проводити лише в південних регіонах. Річ у тім, що в середніх широтах, у Сибіру і на Уралі велика ймовірність того, що за такого способу посадки від морозів загине близько половини всіх цибулинок. Але ті цибулинки, що змогли вціліти в ґрунті в зимовий час, формують більше листя, порівняно з тими цибулинами, які були посаджені у весняний час. Після підзимової посадки зелені листочки починають рости відразу після сходу снігового покриву.
Вирощування цибулі-шалота з насіння
Якщо протягом декількох років для розмноження шалота використовувати тільки цибулинки, то це може стати причиною того, що цибулини подрібнюються, значно знизитися врожайність, а також у цьому випадку спостерігається поступове накопичення хвороб. Фахівці радять у зв'язку з цим 1 раз на 10-15 років оновлювати посадковий матеріал, для цього вирощують нові цибулинки з насіння. З насіння, висіяного навесні, сіянка сформується у вересні. Він являє собою маленькі гнізда, до складу яких входять невеликі цибулинки. Їх у наступному сезоні можна використовувати як посадковий матеріал.
Догляд за цибулею-шалотом

Виростити цибулю-шалот на своїй ділянці дуже просто. Для цього її треба своєчасно полоти, поливати, розпушувати поверхню ґрунту навколо кущиків у період інтенсивного росту, підживлювати, а ще за необхідності захищати від шкідливих комах і захворювань.
Розпушують поверхню грядки регулярно 1 або 2 рази на 7 днів, а з метою профілактики ураження кущиків вірусними хворобами, які на сьогоднішній день є невиліковними, треба своєчасно видаляти з ділянки бур'ян і боротися зі шкідливими комахами. У перші дні липня сходи слід прорідити, у цьому разі цибулинки будуть більшими. У цей період рекомендується призупинити поливи і підживлення, в іншому випадку кущики будуть активно нарощувати зелень, а не цибулинки. Як тільки з'явиться стрілка, її потрібно виламати, не допускайте, щоб вона виросла довше 10 сантиметрів.
Полив
У середньому протягом усього періоду вегетації грядку з такою цибулею поливають не менше 3 разів. Найбільше вологи кущики потребують на початку вегетаційного періоду. Коли до збору врожаю залишиться 30 днів, треба припинити поливати грядку зовсім. При зволоженні ділянки з шалотом треба дотримуватися такого принципу - не допускати надмірного пересушування ґрунту. Якщо в літню пору часто йдуть дощі, тоді слід скоротити кількість поливів, а в затяжну посуху цю процедуру, навпаки, проводять частіше. Якщо спостерігається посуха за умови високої хмарності, тоді поливи проводять 1 раз на 7 днів.
Добриво

Щоб зібрати гарний урожай шалоту, його треба своєчасно підживлювати. Для підживлення такої рослини можна використовувати органіку, наприклад, розчин коров'яку (1:10) або пташиного посліду (1:15). Ще для підживлення можна використовувати розчин комплексного мінерального добрива (на 1 відро води 40 грам). Коли до збирання врожаю залишиться 4 тижні, всі підживлення припиняють, інакше кущики будуть нарощувати не цибулинки, а зелень. Для того щоб збільшити розмір ріпки, досвідчені городники радять, коли гніздо повністю сформується, відгребти від нього землю і видалити всі маленькі цибулини разом із зеленню, які можна використовувати для приготування страв або для заморозки.
Шкідники і хвороби цибулі-шалот

Якщо стоїть сира і прохолодна погода, то велика ймовірність того, що відбудеться ураження цибулі грибковим захворюванням, а саме: несправжньою борошнистою росою (пероноспорозом), шийковою гниллю, борошнистою росою або фузаріозним в'яненням. Всі уражені кущики викопують і знищують одразу ж після їх виявлення, при цьому здорові рослини, які залишилися, треба обов'язково обробити розчином Мікосана, Квадріса або Пентофага. Пам'ятайте, що шалот, обприсканий хімічними засобами, вживати в їжу деякий час забороняється (тривалість впливу токсичних речовин можна відшукати в інструкції із застосування засобу). З метою профілактики грибковими хворобами посадковий матеріал безпосередньо перед висадкою на півгодини занурюють у розчин засобу Максим. Якщо наступного сезону вам знадобиться насіннєвий матеріал шалота, то перш ніж восени відправити його на зберігання, його також піддають обробці Максимом.
Нашкодити такій цибулі здатна цибулева муха, яка може з'явитися на ділянці під час цвітіння вишні та кульбаб. Кущики, на яких оселилася муха, починають гнити і в'янути. Для того щоб позбутися такої шкідливої комахи, рекомендується опудрити кущики і поверхню грядки деревною золою. Якщо ж на шалоті з'явилися черв'ячки, то для того, щоб їх позбутися, рекомендується обприскати листя рослин сольовим розчином (на 1 відро води 1 ст. л.). солі).
Сильно нашкодити даній культурі здатна цибулева нематода, яка сприяє викривленню донця батьківської цибулинки. Якщо заражену таким шкідником цибулину буде висаджено на грядку, то це може призвести до ураження інших цибулин. Перш ніж висаджувати такі цибулинки в ґрунт, їх слід кілька хвилин витримати в розчині Формаліну (4%) або прогріти протягом 60 хв, помістивши їх для цього в термос, наповнений теплою (близько 45 градусів) водою.
На ніжному листі такої цибулі може оселитися городня попелиця. Якщо такого шкідника на ділянці буде дуже багато, то це може стати для городника досить серйозною проблемою. Для боротьби з попелицею нерідко використовують різні народні засоби, наприклад: відвар шкірки картоплі, перцю або аптечної ромашки. Також можна використовувати для цієї мети й акарициди, наприклад, Вертицилін, який прекрасно справляється з попелицею, що оселилася на шалоті.
Збирання та зберігання цибулі-шалот

Прибирати цибулинки цибулі-шалот треба своєчасно, оскільки якщо вони перебуватимуть у ґрунті занадто довго, то можуть прорости. Як тільки більше ½ частини листя засохне, можна приступати до викопування гнізд. Витягнуті з ґрунту цибулинки поміщають на кілька діб у затінене місце для сушіння. Потім засохле листя зрізають, а гнізда розбирають на цибулини, які зсипають у коробки, шухлядки або сітки і прибирають на зберігання в сухе і прохолодне місце. Якщо листя не обрізане, то сплетіть із цибулі коси. За такого зберігання шалот зберігає свої якості впродовж 5-7 місяців, проте не забувайте систематично оглядати овочі, щоб своєчасно видаляти ті, на яких з'явилася гниль.
Зберігають таку цибулю і в очищеному вигляді. Для цього цибулинки очищають від шкірки, розрізають на шматки, трохи зволожують і поміщають у морозильну камеру для заморозки. Заморожену цибулю зсипають у ємності із пластику, які знову прибирають у морозилку на зберігання. Таким же способом можна заморозити зелень шалота. Ця цибуля в замороженому вигляді повністю зберігає свої якості.
Види і сорти цибулі-шалот

Існує безліч сортів цибулі-шалот, які поділяють на ранньостиглі, середнього терміну дозрівання і пізньостиглі. А ще сорти ділять на гострі, напівгострі та солодкі, а також за числом цибулинок у гнізді та за кольором покривних лусочок.
Найкращі ранні сорти
- Смарагд. Цибулинки округлої форми вкриті коричнево-рожевим лушпинням, важать вони 20-30 грамів. В одному гнізді виростає не більше 5 цибулинок з напівгострою м'якоттю білого кольору.
- Сніжок. Такий сорт має прекрасну лежкість. Важать щільні цибулинки яйцеподібної форми близько 32 грамів, біла соковита м'якоть має гострий смак.
- Спринт. Така цибуля входить до числа найкращих ранньостиглих сортів, вона стійка до несправжньої борошнистої роси. Смак великих цибулинок гострий, важать вони близько 40 грамів. В одному гнізді виростає не більше 10 цибулинок.
- Білозерець 94. Сорт вирізняється гарною лежкістю і високою врожайністю. Форма цибулинок овально-округла або округла, важать вони в середньому від 21 до 27 грамів. Їх покриває блідо-бузкове лушпиння з жовтуватим відтінком, а м'якоть у них гостра соковита бузково-фіолетового забарвлення.
- Каскад. Сорт має врожайність і прекрасну лежкість. Важать цибулинки широкояйцевидної форми близько 35 грамів. Забарвлення лушпиння і соковитої м'якоті рожеве.
- Сімейний. Сорт відрізняється високою стійкістю до хвороб і напівгострим смаком. Округлі цибулинки вкриває коричнево-жовте лушпиння з фіолетовим відливом, важать вони близько 22 грамів, м'якоть біла. В одному гнізді виростає не більше 3-4 цибулин.
- СІР-7. Цей сорт має прекрасну лежкість і високу врожайність. Важать цибулинки гострого смаку близько 32 грамів. В одному гнізді виростає 4-7 цибулинок.
Ще серед городників популярні такі ранньостиглі сорти, як: Зірочка, Міжсезоння, Сибірський жовтий та ін.
Найкращі сорти середнього терміну дозрівання

- Альбік. Такий сорт напівгострого смаку вирізняється стабільною врожайністю і прекрасною лежкістю. Форма цибулинок плоско-округла, а важать вони близько 20-30 грамів. В одному гнізді виростає 4-8 цибулин.
- Кубанський жовтий. Цей урожайний сорт має напівгострий смак. В 1 гнізді виростає 3 або 4 цибулинки плоско-округлої форми, які в середньому важать від 25 до 30 грамів. Забарвлення криючих лусок коричнево-жовте, а соковитої м'якоті - біле або блідо-зелене.
- Койнарський. Високоврожайний сорт напівгострого смаку. Важать рожево-коричневі цибулини близько 25 грамів, м'якоть у них світло-бузкова з білим відливом.
- Гуран. Сорт має напівгострий смак. Важать цибулинки округлої форми близько 26 грамів. Забарвлення криючих лусочок коричнево-сіре. В одному гнізді виростає не більше 5 цибулинок.
- Жар-птиця. Сорт має напівгострий смак. Важать плоско-округлі цибулинки від 25 до 30 грамів, їх покриває коричнево-жовте лушпиння.
Ще досить часто вирощують такі сорти середнього терміну дозрівання, як: Чапаєвський, Уральський 40, Уральський фіолетовий, Гарант, Гірник, Афоня, Адрейка, Великоцибулевий, Кущівка харківська, Серьожка, Софокл, гібриди Атлас, Бонілла та ін.
Найкращі пізньостиглі сорти

- Кунак. Смак такого сорту напівгострий. Цибулинки покриває жовте лушпиння, вони мають плоско-округлу або округлу форму. В одному гнізді виростає 3 або 4 цибулини.
- Здоровань. Цей сорт напівгострого смаку вирізняється стійкістю до стрілкування і до гниття. В одному гнізді формується 4-5 цибулинок, які можуть важити 23-52 грами. Їх покривають сухі рожеві лусочки. Соковита м'якоть має блідо-червоне забарвлення.
- Сибірський бурштин. В одному гнізді виростає 6 або 7 плоско-округлих цибулинок із жовтими криючими лусками і білою м'якоттю. У середньому цибулини важать близько 28-30 грамів.
- Мернеульський (Баргалінський). Сорт високої врожайності. Великі цибулинки подовжено-овальної форми важать 50-90 грамів. Забарвлення сухих покривних лусочок жовто-рожеве, м'якоть соковита і біла. В одному гнізді формується 4-6 цибулинок.
- Вонський. Сорт має стійкість до захворювань і шкідливих комах, а ще до несприятливих умов вирощування. В одному гнізді формується 3 або 4 цибулинки вагою 30-70 грамів, криючі луски червоні, а м'якоть біла.
Властивості цибулі-шалот: шкода та користь
Корисні властивості цибулі-шалот

Цибуля-шалот за своїм складом дуже схожа на ріпчасту цибулю. До складу цибулинок і листя входить ефірна олія, вітаміни групи B, каротиноїди та фітонциди. Але аскорбінової кислоти, мінеральних речовин і цукрів у цибулі ріпчастій менше, ніж у шалоті. У такій цибулі ще містяться солі фосфору, заліза, калію, кальцію, а також кобальт, нікель, хром, молібден, кремній, ванадій, титан і германій.
Віддавна в нетрадиційній медицині такий овоч застосовували для лікування захворювань очей і шлунка. У кулінарії використовують молоденькі цибулини та листя такої рослини як свіжі, так і мариновані. Шалот вирізняється більш тонким смаком порівняно з ріпчастою цибулею, завдяки цьому її дуже цінують у французькій кухні, її додають до супів і соусів для додання їм аромату, а ще її кладуть до делікатесів із дичини та птиці.
Протипоказання
Треба з обережністю вживати шалот тим, у кого є проблеми з органами шлунково-кишкового тракту та сечостатевої системи, адже він підвищує кислотність, через що може бути спричинено подразнення слизової оболонки кишківника або утруднення процесу сечовипускання... Ще такий овоч не можна їсти в разі ниркових і печінкових захворювань, бронхоспазмів, закрепів, хвороб підшлункової залози, бо він може спровокувати загострення.