Давня і корисна культура, ріпа, несправедливо забута в наш час. Хоча багато городники і раніше вирощують «казковий» вітамінний коренеплід на своїх грядках, збираючи високі і стабільні врожаї.
Культура досить невибаглива і витривала, легко культивується і вимагає мінімум трудовитрат. Найголовніше, що потрібно знати при посадці: Коли сіяти ріпу? Який догляд їй потрібен? Як зберігати коренеплоди? Як самостійно розмножувати культуру?
У даній збірці матеріалу зібрано максимум інформації з цих питань. Фото галерея і відео майстер-клас по вирощуванню ріпи наочно допоможуть систематизувати матеріал.
Ріпа, особливості рослини
- Трав'яниста рослина з роду Капуста, ріпа, відома, перш за все, своїм їстівним м'ясистим коренем.
- Коренеплоди бувають, в залежності від сорту, різної форми (округлі, овальні, плескаті) і забарвлення (білі, жовті, рожеві або зеленуваті). Вага плодів варіюється від 0,2 до 0,5 кг.
- Це культурна рослина вирощують з найдавніших часів. Ще в стародавньому Єгипті і Греції широко культивували ріпу для використання в їжу. Батьківщиною рослини вважають Західну Азію. На Русі, до 18 століття, ріпа вважалася одним з головних овочів в раціоні харчування. І тільки в період масового поширення картоплі, ріпа кілька «здала позиції популярності».
- Ріпа може бути однорічної або дворічної культурою. У перший рік наливається корінь і ростуть прикореневі листя. На другий рік вирощування з'являється подовжений облиственний стебло з квітками, зібраними в суцвіття кисть або щиток. Віночки квіток пофарбовані в золотисто-жовті кольори. Після цвітіння з'являються стручки з дрібними червоними насінням.
- Прикореневі листя у коренеплоду зеленого кольору, перисто-надрізані, довгочерешкові, покриті дрібними жорсткими волосками. Салатні сорти ріпи відрізняються ніжною і гладенькою листям, використовуваної в їжу.
- Ріпа є не просто смачною овочевою культурою, вона багата поживними речовинами, вітамінами (А, С, В1, В2, В6, РР), мінеральними солями, жирами і кислотами. Особливо багато в коренях кальцію, калію, фосфору, заліза, магнію і каротину.
Популярні сорти ріпи
Сорти ріпи поділяють на кормові та столові, причому, серед останніх окремо виділяють салатні різновиди культури. Столові сорти придатні в їжу завдяки їстівного коренеплоду, а салатні цінуються за смачний коренеплід і ніжну листя, використовувану в салатах.
Інша класифікація сортового різноманіття ріпи заснована на терміни дозрівання. Такі різновиди ділять на ранні (зріють за 1,5-2 місяці), середньостиглі (зріють за 2-3 місяці) і пізні сорти (зріють за 3-3,5 місяці).
Розглянемо найбільш популярні, з точки зору життєстійкості, морфологічних особливостей і смакових якостей, сорти ріпи.
- Ріпа «Петровська-1»
Популярний сорт із середніми термінами визрівання, невибагливий і витривалий. Коренеплоди жовтого кольору, плескаті, відмінно зберігаються. Плід соковитий, солодкуватий.
- ріпа «Біла ніч"
Високоврожайний, середньостиглий сорт відрізняється великими (до 0,5 кг) коренеплодами білого кольору. М'якоть плоду соковита, біла. Сорт не вимогливий у догляді.
- Ріпа «Гейша»
Ранній, холодостійкий урожайний сорт, з білими невеликими (до 0,2 кг) плодами округлої форми. Коренеплоди м'якого, приємного смаку, без гіркоти. салатний сорт.
- ріпа «Снігуронька »
Дрібноплідний (до 60 г), ранній і високопродуктивний салатний сорт з округлими білими коренеплодами. М'якоть плоду соковита, ніжна, покрита тонкою шкіркою.
- ріпа «Травнева жовта зеленоголова»
Сорт скоростиглий, не придатний для зберігання. М'якоть коренеплоду ніжна, соковита, без гіркоти.
- ріпа «сапфір »
Салатний сорт ріпи з дуже ніжними, гладкими і соковитими салатним листям.
- Ріпа «Білосніжка»
Салатний ранньостиглий сорт, з округлими білими коренеплодами, масою до 80 р Холодостійка, тіньовитривала різновид ріпи відрізняється високими смаковими якостями, білої, соковитою і щільною м'якоттю.
- ріпа «Золота куля »
Невибагливий сорт із середніми термінами дозрівання. Відрізняється високою врожайністю і холодостійкістю. Коренеплід округлої форми, жовтий, з щільною і соковитою м'якоттю, злегка гострої на смак. Вага плоду близько 150 г.
- ріпа «Ранньостигла пурпурна »
Відомий ранній сорт з білими круглими плодами і рожевою верхівкою. Плоди невеликі, з солодкою і соковитою м'якоттю.
- ріпа «Білий м'яч»
Високоврожайний салатний сорт, середньостиглих термінів визрівання. Великі білі коренеплоди (близько 0,5 кг) округлої форми виділяються м'яким, без гіркоти, смаком.
- ріпа «Міланська белаякрасноголовая »
Скоростиглий сорт, з приплюснутим коренеплодом. Забарвлення плодів зверху - фіолетово-бордовий, у кінчика - білий.
- Ріпа «Комета»
Середньостиглий сорт відрізняється циліндричної формою коренеплоду. Плоди не великі (близько 100 г), соковиті, злегка солодкуваті.
Вирощування ріпи
Вирощуючи ріпу, важливо враховувати особливості і переваги культури:
- Ріпа - невибагливий і холодостійкий коренеплід, насіння якого починають проростати вже при температурі + 2 ° C. Може культивуватися навіть в деяких регіонах крайньої півночі.
- Ріпа - скоростигла культура, яку можна сіяти кілька разів за сезон. Як правило, її вирощують в 2 або 3 етапи.
- Ріпа - світло- і вологолюбна рослина. Особливо важлива наявність хорошого освітлення на ранніх етапах формування рослини. Гарна освітленість, до того ж, сприяє утворенню в коренеплодах вітаміну С.
- Як правильно виростити ріпу, щоб порадувати себе і близьких високими врожаями солодкої смачної м'якоті коренеплодів і соковитою салатної листям?
- Існує два варіанти: посів насіння безпосередньо у відкритий грунт і вирощування ріпи розсадним методом. Розглянемо особливості і агротехніку виконання кожного з них.
Підготовка насіння ріпи до посіву
- Перед посівом проводять калібрування насіннєвого матеріалу, видаляючи пошкоджені або пустотілі насіння. Для цього насіння заливають розчином солі (5 г на 100 мл води), добре перемішують і залишають лише ті, які залишилися на дні. Спливли насіння викидають.
- Потім відібрані насіння знезаражують в гарячій воді (температура близько 500С) або 2% розчині перманганату калію. Час обробки в обох випадках - 20 хвилин.
- Після знезараження насіння ретельно промивають в проточній воді і залишають для набухання. Набухають насіння 2-3 дня на вологій поверхні (вата, марля) або у воді, яку міняють двічі на добу.
- Підготовлені таким чином насіння готові до посадки.
Вирощування розсади ріпи
- Час посіву насіння розраховують, орієнтовно, за 1,5-2 місяці до настання стійкої теплої погоди, коли розсаду вже можна висаджувати у відкритий грунт.
- Сіють насіння на розсаду в контейнери з почвосмесью або в спеціальні торф'яні таблетки.
- При посадці в таблетки, їх спочатку замочують у воді і, коли торф'яна суміш досить набухає, викладають на кожну по 3-4 насінини. Всі таблетки з насінням вкривають плівкою, ставлять в світле (без прямих сонячних променів) місце для проростання. Температура в кімнаті повинна бути близько 10-150С. Періодично плівку потрібно піднімати, забезпечуючи провітрювання і зволоження грунту.
- Коли сіянці розкриють сім'ядолі, можна проріджувати сходи, залишаючи найсильніші і життєздатні. Проріджувати можна пальцями або ножицями, вирізавши непотрібні сходи.
- Догляд за розсадою традиційний: полив, підживлення і розпушування. Рихлити ґрунт потрібно акуратно, не пошкоджуючи сіянці.
- Підрослу розсаду за 2 тижні до висадки на грядку, починають гартувати. Для цього, потроху, розсаду виносять на свіже повітря, з кожним днем збільшуючи тривалість процедури. При стійкої теплої температурі повітря, розсаду залишають на вулиці і вночі.
- Ніжні сіянці ріпи дуже «примхливі» при пересадці і погано переносять цю операцію. У зв'язку з цим, пікірувати розсаду не варто. В даному випадку, посадка в торф'яні таблетки матиме незаперечні переваги, так як сходи при посадці на грядку (разом з торф'яної таблеткою) практично не травмуються.
Посадка ріпи у відкритий грунт
- Терміни посадки ріпи у відкритий грунт залежать від кліматичних умов регіону, сорти ріпи і цілі її вирощування.
- Весняний посів (в квітні-травні) насіння забезпечить річний урожай ріпи. Якщо ріпа вирощується для зимового зберігання, її висаджують дещо пізніше (влітку, в червні-липні). Для отримання більш раннього весняного врожаю, насіння можна сіяти навіть в зиму (в жовтні-листопаді).
- Осінній посів насіння на зимовий період вимагає більш глибокої закладення в грунт, ніж при весняній і літній посадці. Крім цього, борозенки з насінням краще присипати торфом або піском, при цьому грядку намітити кілочками. Взимку, для запобігання вимерзання насіння, на грядку краще насипати більше снігу.
- Оптимальний тип ґрунту для посадки ріпи - легкі нейтральний суглинки, супіски або торфовища. У разі кислого середовища, грунт попередньо вапнують.
- При виборі ділянки для посіву ріпи, слід звернути увагу на рослини-попередники, які раніше росли на грядці. Краще, щоб до ріпи на ділянці культивувалися боби, огірки, помідори, картопля. Щоб уникнути зараження сходів ріпи, не варто висаджувати її після «родичів»: редьки, редиски, капусти, дайкона або тієї ж ріпи. Це пояснюється загальними для сімейства капустяних шкідниками і хворобами, що вражають рослини.
- Для посадки ріпи ідеально підійде рівна або трохи занижена місцевість, де максимально буде зберігатися необхідна рослині волога.
- Підготовка ділянки для посадки ріпи включає в себе: перекопування з внесенням органічних (перегній, компост, перепрілий гній, деревна зола) і мінеральних добрив (калійно-азотно-фосфатних). Готують ділянку завчасно, восени.
- Навесні, безпосередньо перед посівом, ділянку знову розпушують і накочують.
- З огляду на дрібні розміри насіння, їх змішують (для баласту) з піском або наклеюють на паперову стрічку. Часто застосовується схема посадки ріпи за допомогою двустрочним стрічки. Такий спосіб є більш трудомістким, хоча в подальшому дозволить уникнути проріджування сходів. Відстань між стрічками (або рядами) витримують не менше 20 см. Практикується також гніздовий спосіб посіву, по 2-3 насінини в гніздо (лунку), з подальшим проріджуванням сходів.
- Для посіву роблять борозенки, глибиною 2 см і висівають насіння з інтервалом, приблизно, 1 насінину на 0, 5 см борозенки. Після посіву ділянку добре проливають водою (без напору), уникаючи розмивання грунту.
- Щоб прискорити процес проростання, грядку можна накрити поліетиленовою плівкою або замульчувати торфом.
- На етапі появи другої пари листочків, сходи на грядці проріджують, залишаючи відстань між рослинами від 6 до 10 см (в залежності від сорту). У міру зростання коренеплодів, додатково вибраковують слабкі або пошкоджені сіянці.
Догляд за ріпою
Ріпа - невимоглива в догляді, рослина, потребує своєчасного проріджування сходів, поливі, розпушуванні і підгодівлі. При дотриманні всіх агротехнічних заходів, середній урожай коренеплодів складе не менше 3-4 кг з 1 м2 земельної ділянки.
Полив ріпи
- Вологолюбна ріпа потребує регулярного і рясного поливу, особливо на ранніх етапах формування рослини.
- В період появи і проростання сходів ріпи, приблизний витрата води становить близько 8-10 л на 1 м2 грядки.
- На етапі формування і потовщення коренеплоду, витрата дещо збільшується і становить 10-12 л на 1 м2 грядки.
- Коли плоди досить виростуть в обсязі, витрата води скорочують, щоб уникнути розтріскування коренеплодів ріпи.
- Як правило, при відсутності регулярних опадів, поливають культуру 2 рази в тиждень.
- Полив проводиться рано вранці або після заходу сонця, методом дощування. Причому, ніжні молоді сходи краще поливати лійкою з дрібним ситом, а для зміцнілих, що підросли рослин можна вже використовувати шланг.
- Краще, щоб вода для поливу не була надто холодною. Для цього можна набрати воду завчасно в бочку або іншу вільну ємність.
- Недолік вологи негативно позначається на якості коренеплодів: вони помітно грубеют, а м'якоть починає гірчити. Надлишок і застій вологи також призводить до небажаних наслідків: рослина гниє і провокує ряд захворювань.
Розпушування ріпи
- Щоб після поливу не утворювалася корочка і не порушувалася природна аерація грунту, необхідно постійно рихлити ґрунт і видаляти бур'ян.
- Перед першим розпушуванням садівники радять посипати грядку золою або гірчицею, убезпечивши таким чином сіянці від хрестоцвітих блішок.
- Щоб не рихлити землю після кожного поливу, можна замульчувати міжряддя сіном або соломою.
Підживлення ріпи і внесення добрив
- Підживлення ріпи проводять 1-2 рази за весь вегетаційний сезон. Використовуються як мінеральні, так і органічні добрива.
- З органіки найчастіше застосовують деревну золу, компост, гній-сипець.
- У разі досить родючого грунту, додаткові підгодівлі можна виключити.
Боротьба зі шкідниками та хворобами ріпи
- Найбільш часто зустрічаються шкідники ріпи - хрестоцвіті блішки. Особливо вони небезпечні на ранніх етапах розвитку культури. В якості профілактики, після посадки і поливу, грядку обробляють відлякують комах речовинами: тютюновим пилом, деревною золою, гірчицею. Після цього міжряддя розпушують разом з цими компонентами. Якщо ж подібні заходи не допомогли впоратися з шкідниками - проводять обприскування інсектицидами, типу Карбофос, Актеллік і ін.
- Сімейство хрестоцвітних має ряд загальних шкідників: капустяні блішки, клопи, мухи, міль, тля, совка, довгоносик і ін. Тому, щоб уникнути зараження, не варто висаджувати ріпу поруч з «родичами».
- Із захворювань, що вражають ріпу, найбільш відомі: фомоз, кила, бактеріоз, сіра гниль і чорна ніжка. Пошкоджені рослини видаляють, а решта сходи обробляють лікувальними засобами. На перших стадіях захворювання можна спробувати «народні» рецепти (відвар картопляної або томатної гички, мильний розчин). Якщо хвороба продовжує прогресувати, застосовують відповідні фунгіциди (Фундазол, Топсин).
Збір і зберігання врожаю ріпи
- Щоб якомога довше зберігати врожай, важливо правильно прибирати і зберігати коренеплоди.
- Для споживання в їжу збирають коренеплоди, які досягли 6 і більше сантиметрів в діаметрі.
- Коренеплоди обережно викопують або висмикують, щоб не пошкодити цілісність плода і не спровокувати процес гниття. Бадилля при зборі врожаю зрізують на рівні коренеплоду (можна залишити хвостик не більше 1 см), також не допускаючи пошкодження м'якоті плода.
- Викопану ріпу очищають від землі, сортують і просушують в сухому і прохолодному приміщенні.
- Зібрані коренеплоди складають в ящики і пересипають піском. Зберігають таку ріпу при температурі 0-3 ° С близько 3-х місяців.
- Невелика кількість ріпи можна зберігати в холодильнику, в поліетиленовому пакеті, до 1 місяця.
- При кімнатній температурі ріпа може «лежати» не більше 2-х тижнів. Після чого вона втрачає смакові якості, починає гірчити і в'янути.
- Якщо ріпа зазнала впливу заморозків, її вже не варто залишати на зберігання.
- Вирощування ріпи з насіння власного виробництва - легко здійсненна задача. Для цього добре зберігся екземпляр ріпи висаджують навесні у відкритий грунт, забезпечуючи рослині регулярний полив. Після цвітіння на ріпі з'являються стручки з насінням. Дозрілі сухі стручки зривають і досушують ще близько тижня. Обмолочені насіння зберігають в сухому, прохолодному місці.
Застосування ріпи
- Ріпа - смачний і корисний продукт харчування. Відомо безліч страв, де коренеплоди відварюють, запікають, смажать або фарширують. Салатні сорти ріпи цінуються ще й їстівними ніжними листям.
- Крім харчового призначення, ріпа є цілющим засобом при захворюваннях дихальної системи (кашлі, ларингіті, астмі), застудах, подагрі і порушеннях перистальтики кишечника. Цінний коренеплід має протизапальну, сечогінну, антисептичну та знеболювальну дію.
- Не рекомендується вживання ріпи при хронічних захворюваннях печінки, нирок і хворобах шлунково-кишкового тракту в гострому періоді.
Таким чином, розглянувши ключові моменти, що стосуються того, коли і як слід садити ріпу, можна зробити наступні висновки:
- Корисний і поживний продукт легко виростити на своїй ділянці, причому, навіть кілька разів за сезон.
- Сортове різноманіття ріпи дозволяє вибрати продукт на свій розсуд, смаковим уподобанням і кліматичних умов зростання.
- Холодостійка культура поширена в багатьох країнах світу, в тому числі і в середній смузі Росії.
- Невибаглива у догляді рослина потребує проріджуванні сходів, поливі і розпушуванні.
- На питання: «Коли краще садити ріпу?» Існує кілька варіантів відповідей. Це може бути весняний, літній і навіть осінній посів.
- Розбираючись із завданням «Як правильно садити ріпу насінням?» Можна вибрати два існуючих способу: сіяти насіння прямо у відкритий грунт або висаджувати розсадним способом.
- Збираючись зберігати коренеплоди взимку, важливо знати особливості успішного збереження врожаю.
- Дотримуючись основні агротехнічні прийоми посадки і догляду ріпи у відкритому грунті, будь-який бажаючий зможе без праці виростити смачні соковиті плоди ріпи.
Відео: «Як виростити споконвічно російська овоч - ріпу»