Підгортання - один з найголовніших етапів у вирощуванні картоплі. Багато городників вважають, що цю культуру можна вирощувати і без цієї процедури, однак це далеко не так.
Основні моменти
Підгортання несе в собі кілька головних функцій:
- Збереження бульб від сонячних променів.
- Збереження вологи після поливу.
- Боротьба з бур'янами.
Справа в тому, що коріння більшості культур, що ростуть вниз, не вимагають підгортання, так як захищені від сонячного світла шаром землі. Коренева система картоплі, на якій утворюються бульби, в свою чергу, може рости убік і навіть вгору. Тому без цієї процедури молоді бульби картоплі можуть виявитися на поверхні і прірву. Це істотно знижує врожайність культури. Всі ті, хто хоч раз в житті вирощували картоплю у себе на грядці, стикалися з бульбами, у яких шкірка на одному з боків була зеленого кольору. Таке відбувається через дії на бульбу, який виявився на поверхні, сонячних променів.
До того ж всередині так званого терикону можуть утворитися додаткові зав'язі, що допоможе збільшити кількість бульб на одному кущі.
На початку сезону підгортання може зберегти посадковий матеріал від заморозків. Під час цієї процедури коріння бур'янів викопуються на поверхню, від чого гинуть, що знижує їх кількість в подальшому. Підгортання може допомогти в боротьбі з колорадським жуком - головним ворогом картоплі. При контакті з землею яйця жука, відкладені на стеблах рослини, як правило, гинуть.
Скільки разів необхідно підгортати картоплю:
- Як правило, цю процедуру проводять 2-3 рази. Перше підгортання виконують, коли стебла культури підростуть НЕ 5-10 см від землі. При загрозі нічних заморозків рекомендується повністю накрити кущі рослини шаром грунту. Під землею їм не страшні ніякі зниження температури. Якщо ж синоптики не прогнозують заморозків, то накривати кущі землею нема чого, адже ця процедура може уповільнити їх зростання.
- Другий раз підгортають картоплю приблизно через 2-3 тижні після першої процедури. Робити це потрібно перед цвітінням культури.
- Третє підгортання роблять, коли висота кущів буде приблизно 20-25 см. При цьому кущі не потрібно занадто обкопувати, досить трохи прикрити підставу. Щоб прискорити зростання картоплі, в середину куща підкидають трохи грунту. В цьому випадку гілки куща розлучаться в сторони, дозволяючи волозі потрапляти в центр.
Підгортання картоплі вручну
Таким способом дану операцію проводять уже кілька століть. Процедура ця досить важка і вимагає чималих фізичних зусиль. Для неї нам знадобиться сапа з широким і гострим лезом.
Підгортання ніколи не проводять в полудень, коли стоїть спекотна погода. Краще робити це рано вранці або ввечері. Так як підгортання - є ніщо інше, як втручання в систему «грунт-рослина», овочева культура переживає своєрідний шок. В результаті дії палючого сонця травмоване рослина може зів'янути.
Безпосередньо перед початком робіт необхідно підготувати до них грядки. Ні в якому разі не можна підгортати картоплю пересушеній землею. Цим ви тільки пошкодите рослинам. Тому перед роботою грунт необхідно полити. Також варто прибрати всі бур'яни. Їх можна вирвати і залишити на грядці. Після того як бур'яни зів'януть, вони утворюють собою своєрідне покриття, здатне ефективно затримувати вологу і захищати покрив від сонця.
Вручну підгортати картоплю можна двома способами. Перший спосіб передбачає підгортання культури з усіх боків, другий - висипання грунту в середину куща. Найбільш популярним є перший метод, так як він набагато легше і дає відмінний результат.
Починати підгортати рядки картоплі краще в одному напрямку. Тобто спочатку підгортаємо одну сторону всіх рядків, потім зворотний. В закінчення рядків краще зробити невелику насипну дамбу. Завдяки їй під час дощу або поливу вода буде залишатися між рядами, що дуже добре для картоплі, який прекрасно росте у вологих місцях.
Підгортання ручним культиватором
Ручні культиватори здатні помітно полегшити обробку картоплі. Їх можна як купити в магазині, так і зробити самому. Культиватор працює наступним чином. Підрізної ніж поглиблюється в грунт і піднімає його, а два диска, між якими проходить кущ, підгортають землю до куща. Працювати з цим інструментом необхідно вдвох. Перша людина тягне культиватор, а інший вдавлює його в землю.
Зробити цей інструмент, якщо ви володієте навичками зварних робіт і обробки металів, не складно. Для цього нам будуть потрібні:
- Труба сталева діаметром 1 "довжиною приблизно 1 м.
- Металеві пластини, увігнуті в середину для виготовлення відвалів. Зверніть увагу, на те, з якої марки стали вони виготовлені. Сталь повинна бути легованої, нержавіючої.
- Шматок сталевого листа товщиною 4 мм з вуглецевої твердої стали для виготовлення ножа.
- Труба сталева діаметром 3/4 "довжиною приблизно 1 м для виготовлення передньої і задньої тяг.
- Зварювальний апарат, паяльна лампа, болгарка.
Порядок робіт:
- З дюймової труби виготовляємо вертикальну стійку, внизу якої приварюють кріплення для відвалів. Вони являють собою два фланця, до яких відвали будуть прикручувати болтами і гайками.
- Зверху до вертикальної стійки приварюється задня тяга. Вона являє собою півдюймових трубу, приварену до стійки перпендикулярно.
- Кінці тяги необхідно загнути під прямим кутом, щоб зручно було на неї опиратися. В середині вертикальної стійки під кутом 70⁰ приварюється передня тяга. Являє собою вона трубу з привареним на кінці невеликим відрізком, який буде служити рогачем.
- Труби гнуть за допомогою паяльної лампи і шматка арматури. Трубу затискаємо в тиси, нагріваємо лампою, вставляємо в неї довгий шматок арматури, щоб був важіль, і потроху гнемо. Якщо робити це швидко, нагрітий метал може лопнути.
- Після зварювання шви необхідно зачистити болгаркою. Після обробки конструкцію потрібно прогрунтувати і пофарбувати.
Підгортання картоплі мотоблоком
Природно, якщо ви вирощуєте картоплю тільки на своїй присадибній ділянці, робити це можна вручну або ручним культиватором. Однак якщо мова йде про посадкової площі від половини гектара, то без мотоблока вам не обійтися. Як підгортати картоплю мотоблоком, поговоримо далі.
Перевагою цього пристрою є те, що за відносно короткий проміжок часу можна обробити великі площі посадки і при цьому не витратити велику кількість сил.
Також незаперечною сильною стороною мотоблоків є їх універсальність. Змінюючи насадки цей апарат можна використовувати і в якості плуга, і в якості окучувач, і як культиватор. Багато мотоблоки, у яких потужність перевищує 8 кінських сил, можна використовувати як транспортний засіб, а також як водний насос для поливу.
Аналогічно, як і при ручному окучивании, перед роботою з допомогою мотоблока грунт необхідно рясно полити.
Полив краще почати ввечері перед заходом сонця. Після поливу до початку робіт по підгортання має пройти трохи менше доби. Земля за цей час повинна підсохнути. Якщо необхідну паузу не витримати, колеса мотоблока просто застрягнуть в грязі, яка буде осідати на відвалах і ножах. Природно, на таких площах бур'яни ніхто не рве вручну. Від них позбавляються за допомогою ножа.
Як правило, промисловий мотоблок має три пари відвалів, завдяки чому за один прохід можна обробити три рядка. Це помітно економить час і паливо. З ручними мотоблоками трохи складніше. Так як їх потужності не вистачає для одночасного розпушування грунту і підгортання, ці операції доведеться проводити по черзі. Спочатку необхідно розпушити землю, потім проводити підгортання. Для розпушування грунту використовується широке дисковий колесо, а для підгортання - вузьке. Воно розбиває утворені під час розпушування грудки землі, від чого вона стає м'якою. Ззаду мотоблока встановлюється плуг, який нагортає грунт на кущі.
Фахівці рекомендують проводити підгортання мотоблоком в одному напрямку. Тобто, робимо один прохід, об'їжджаємо посадку з боку, стаємо на наступні грядки і робимо ще один прохід.
При проведенні робіт по обробці картоплі необхідно вибрати оптимальні параметри: швидкість руху і глибину ножа. Якщо ніж буде встановлений занадто глибоко, він може пошкодити коріння картоплі. Те ж можна сказати і про швидкість.
Картопля: фото