Мати у себе в саду дерево зі смачними і соковитими грушами мріє кожен садівник. Цей фрукт має неповторний смак, з яким кожна людина знайомий з дитинства. Грушу можна використовувати як в свіжому вигляді, так і готувати з неї компоти, джеми, варення, пироги, сушити на зиму і потім варити ароматний компот із сухофруктів. Добре й плодоносить дерево груші обов'язково вам стане в нагоді, якщо у вас є діти. Адже це абсолютно гіпоалергенний продукт, який можна давати найменшим карапузам. І його користь і цінність збільшується удвічі, якщо грушу ви виростили самостійно. Звичайно, цей фрукт завжди можна купити в магазині. Але тільки груша з власного саду максимально безпечна і не шкідлива. Якщо ви сумніваєтеся посадити у себе в саду грушу чи ні, чи можливо вас лякають якісь труднощі у вирощуванні цього дерева, то обов'язково ознайомтеся зданої статтею. Ви дізнаєтеся про найбільш популярних і смачних сортах груші, а також всі хитрощі її посадки і вирощування. Доклавши мінімум праці і максимум старанності, ви обов'язково будете насолоджуватися багатим урожаєм груш з вашого саду.
Як виглядає дерево груші. фото
Груша належить до роду дерев і чагарників сімейства Рожевих. Її почали вирощувати ще в Стародавній Греції і Римі. В даний час існує більше 60 видів груші, в тому числі, і здатних рости і плодоносити в країнах з помірно прохолодним кліматом. Завдяки досягненням селекціонерів успішно вирощуються понад тисячу сортів. Велику частину займають дерева і чагарники з солодкими і десертними плодами. Груші відрізняються не тільки за смаком, але і за формою і забарвленню.
Корисні властивості і якості груш
Груша не тільки смачна, але і неймовірно корисна. Вона має низьку енергетичну цінність, через що так любима людьми, які дотримуються дієтичного і правильного харчування. У груші міститися такі корисні речовини, як:
- вітаміни А, С, РР, К, вітаміни групи В;
- фолієва кислота;
- пектин;
- сірка;
- калій;
- фосфор;
- цинк;
- залізо;
- клітковина;
- дубильні речовини та ін.
Такий багатий склад груші надає на організм людини просто чудове вплив. Кому ж особливо варто приймати груші в їжу? Цей фрукт буде корисний наступним категоріям людей:
- людям, що знаходяться в депресії. Ефірні масла, що містяться в груші, заповнюють захисні сили організму, підвищують імунітет і благотворно впливають на настрій людини;
- людям, що страждають на цукровий діабет або ожиріння. Зверніть увагу, що таким людям можна вживати в їжу тільки кисло-солодкі груші, тому що в них фруктози набагато більше, ніж глюкози;
- людям, що мають проблеми травлення та обміну речовин. Органічні кислоти, які входять до складу груш благотворно позначаються і на роботі нирок і печінки;
- людям, які страждають на серцево-судинними захворюваннями. Груша містить в собі калій - дуже важливий елемент для стабільної роботи серця;
- людям, що мають проблеми з щитовидною залозою. У груші міститься кобальт, який важливий для щитовидної залози.
Груші активно використовуються і в народній медицині. Наприклад, відвар з груш має сечогінну дію. Є відомості, що груша допомагає при кашлі, збиванні температури, допомагає зменшити потовиділення, лікує простату у чоловіків, насіння груші допомагають боротися з глистами. Груші можна сушити, заморожувати, готувати з них страви, але найбільша кількість корисних речовин ви отримаєте тільки зі свіжих і необроблених плодів. Слід уникати надмірного вживання груш людям, у яких є виразка шлунка.
Найпопулярніші і улюблені садівниками сорти груші
Різноманіття літніх сортів груші
Літні сорти груш починають заспівати в кінці липня. Головною особливістю цих сортів є дуже маленький термін зберігання. Вам потрібно дуже швидко зібрати урожай, інакше груші просто згниють на гілках. Такі сорти зазвичай відразу вживають в їжу в свіжому вигляді або використовують в кулінарії. Як правило, літні груші мають дуже соковиту і пухку м'якоть і незвичайний аромат. Серед найпопулярніших літніх сортів можна виділити наступні:
- Лимонка;
- Лада;
- Скороспілка;
- Рогнеда;
- Белолістка;
- Ліпотіка;
- Липнева рання;
- трапезниці;
- Рання річна;
- Пам'ятна і ін.
Різноманіття осінніх сортів груші
Середньостиглі груші дозрівають восени - з вересня по жовтень. На жаль, вони також не відрізняються великими термінами зберігання. Так само як і літні сорти, їх потрібно збирати оперативно. Зберігаються в кращому випадку 1,5 міс. Такі сорти активно використовують для консервації, приготування компотів, джемів, ну і звичайно, для використання в їжу в свіжому вигляді. Найулюбленішими сортами садівників є:
- Дюймовочка;
- Ошатна Єфімова;
- Отрадненського;
- Дюшес;
- Адмірал Жерве та ін.
Різноманіття зимових сортів груші
Зимові сорти груш починають заспівати в середині жовтня, після чого обов'язково повинні ще повисіти на гілці для досягнення повної стиглості. Однак, не допускайте їх осипання на землю. Найвдаліші сорти зимових груш можуть зберігатися аж до весни, не втрачаючи своїх смакових якостей і естетичного зовнішнього вигляду. Зазвичай садівники віддають перевагу наступним сортам:
- Білоруська пізня;
- Россошанская пізня;
- зимова Кубаревідная;
- Деканка зимова;
- кюре;
- Етюд Київський;
- Киргизька зимова та ін.
Вирощуємо грушу у себе в саду
Щоб насолоджуватися соковитими плодами груші з власного саду, уважно вивчіть технологію її посадки. У цьому процесі важливо абсолютно все: і час, і місце, і якість саджанця.
Етап 1. Вибираємо час для посадки
Грушу можна садити і навесні і восени. Деякі садівники віддають перевагу саме осінній посадці, вважаючи її більш вдалою. Тепла, але не спекотна, осіння погода сприятиме появи додаткових коренів до настання зими і, таким чином, груша краще підготується до періоду вегетації весною. Осінню посадку зазвичай виробляють в кінці вересня, коли сповільнюється сокодвижение в рослинах. Для весняної посадки підійде кінець квітня - початок травня, коли сокодвижение ще не почалося. Якщо ви вибрали весну для посадки груші, то грунт краще підготувати ще восени.
Етап 2. Яку грунт любить груша
Кращим місцем для груші буде досить сонячний, але не жаркий ділянку. Виберіть західну або південно-західну, південну сторону саду. Груша любить чорноземні грунти або сірі з суглинистой підґрунтям. Піщані або важкі глинисті грунти не підійдуть. Вибираючи місце для посадки груші, враховуйте, що її міцне коріння можуть йти в землю на 6-8 метрів. Так що ділянки з високо проходять ґрунтовими водами не підійдуть. Височина або пагорб - відмінне місце для груші.
Етап 3. Вибираємо саджанці
Саджанці краще купувати в спеціальних розплідниках. Так, ви будете точно впевнені в його якості. Купуючи саджанець на ринку або беручи його у сусідів, звертайте увагу на те, що саджанець не повинен бути:
- з підгнилими корінням;
- з пересушеними корінням;
- стовбур дерева повинен бути еластичним і без видимих вад.
Якщо вам все-таки здається, що коріння саджанця сухуваті, то занурте їх у воду на 12 годин для відновлення пружності та еластичності.
Етап 4. Посадка
Якщо грунт на вашій ділянці близька до ідеальної для груші грунті, то яму для посадки викопувати потрібно не набагато більшою, ніж коренева система саджанця. Якщо ж грунт потрібно зробити більш родючої, то яму готують глибиною в 1 метр, 70 * 70 см. До речі, краще яму підготувати за 3-4 тижні до посадки. Для приготування земляної суміші для наповнення ями вам стане в нагоді:
- компост, торф або гній - 30 кг .;
- суперфосфат - 1 кг;
- вапно - 1,5 кг;
- хлористий калій - 100 гр.
Половиною отриманої суміші заповнюють яму, в центр якої ставлять кілочок. Він повинен буде підніматися над поверхнею землі приблизно на 0,5 м.
Коріння саджанця корисно перед посадкою занурити в глиняну бовтанку. З північної сторони від кілочка встановлюємо саджанець і починаємо присипати його землею, періодично струшуючи для заповнення грунтом всіх пустот між країнами.
Після посадки потрібно втоптати землю і полити 2-3 відрами води. Після того, як вода вбереться, потрібно замульчувати грунт навколо саджанця тирсою або торфом шаром в 5-10 см. Саджанець потрібно також прив'язати до опори.
Навколо саджанця краще зробити коло з земляного валу. Ця хитрість дуже зручна при поливі: вода не буде розтікатися, а повністю піде до коріння. Техніка весняної та осінньої посадок груші нічим не відрізняється. Єдина відмінність в тому, що при весняній посадці яму готують з осені.
Доглядаємо за грушею в саду
Груша, як і будь-яке дерево у саду вимагає догляду. Без належного догляду, своєчасних дій по по профілактиці від захворювань і шкідників ви можете отримати дуже мізерний урожай або не одержати його зовсім. У кожному сезоні є свої нюанси догляду, про які ми і розповімо докладніше.
Як доглядати за грушею навесні
Весна - це час активного пробудження рослин і дерев після зимового періоду. Вашими основними завданнями в догляді за грушею навесні будуть:
- зняття утеплення, я их було приховано дерево взимку;
- розпушування грунту навколо дерева;
- проведення профілактики від захворювань і шкідників, які могли замовити в тріщинах кори, землі і т.д .;
- видалення пошкоджених за зиму гілок або пагонів;
- внесення добрив, що стимулюють початок вегетації.
Як доглядати за грушею влітку
Основними моментами догляду за грушею влітку будуть:
- своєчасний полив. У спекотну погоду дерево поливають ввечері. Так як коренева система груші досить розвинена, то вам буде потрібно до 3 відер води на одне дерево;
- проріджування крони. Якщо не обрізати гілки, то крона «загусне» і не всі плоди будуть отримувати достатньо сонячного світла;
- збір врожаю літніх сортів груші.
Як доглядати за грушею восени
Осінній догляд за грушею багато в чому схожий з весняним і повторює ті ж самі маніпуляції. До нових моментів догляду додасться підготовка дерева до холодів. Отже, догляд за грушею восени буде включати в себе:
- санітарна обрізка груші;
- внесення фосфорних і калійних добрив;
- побілка стовбура дерева і основних гілок для захисту від шкідників і від яскравого весняного сонця;
- профілактика від хвороб і шкідників;
- розпушування і рясний полив грунту біля дерева і його мульчування.
Готуємо грушу до зими
Підготовка груші до зимового періоду не доставляє багато складнощів. Особливу увагу потрібно приділити молодим саджанців, які будуть переносити зиму в перший раз. Їх обов'язково потрібно вкрити. Для цієї мети чудово підійде ялиновий лапник, яким обв'язується саджанець, і зверху ховається мішковиною. Дорослі дерева добре переносять зиму і без укриття. Але їм загрожує інша небезпека - гризуни. Щоб захистити «смачну» кору потрібно обернути її щільним папером, тканиною, яка просякнута спеціальним розчином, що відлякує гризунів. Коли випаде сніг, насипте замети навколо дерев. До кінця зими або в період відлиги, коли сніг починає танути, обережно струшуйте його, що він своєю вагою не зашкодив ніжні гілки.
Підживлення груші
Щоб ви могли порадувати себе і своїх близьких небувалим урожаєм груші, то без підгодівлі не обійтися. Який би родючою була грунт, постійно зростаючі коріння і саме дерево потребують додаткових підгодівлі. У досвідчених садівників зазвичай формується своя власна схема внесення добрив. Наприклад, ось одна з подібних:
- 1-ша підгодівля проводиться навесні, до набрякання бруньок, тобто до початку періоду сокоруху. Дерево обприскують сечовиною. Якщо ви забули і не встигли провести таку обробку то азотне добриво вноситься в ґрунт. Це може бути сечовина (80-120 гр на 5 л води для одного дерева), розчин селітри (30 гр на 1 кв.м. в співвідношенні 1:50).
- 2-а підгодівля проводиться в травні. Ця підгодівля проводиться для поліпшення вегетаційних процесів і якості майбутніх плодів. Органічне зелене добрив - це найкращий варіант для такої підгодівлі. Воно вноситься на глибину 8-10 см в пристовбурні кола. Якщо такого добрива немає, то підійде розчин нітроамофоски (1: 200 на 3 відра води).
- 3-тя підгодівля в кінці червня. Підживлення буде позакореневе азотним добривом. Спекотна погода перешкоджає хорошому постачання всього дерева корисними мікроелементами.
- 4-а підгодівля в липні. Проводиться знову позакореневе підживлення азотними добривами.
- 5-а підгодівля проводиться через 2 тижні після попередньої підгодівлі. Цього разу вноситься вже фосфорно-калійне добриво.
- 6-а підгодівля проводиться на початку-середині вересня. Вноситься останній раз азотне добриво способом обприскування, як це робилося навесні.
- 7-а підгодівля проводиться в пізні осінні місяці. Груші в цей час необхідні тільки мінеральні рідкі добрива (наприклад, 1 ст.л хлористого калію з 2 ст.л суперфосфату, розведені в 10 л води).
Говорячи про підгодівлі груші, слід сказати, що молодим деревам потрібні тільки азотні добрива. А якщо ви, до того ж, готували удобрённую посадкову яму, то перші 2 роки грушам взагалі не потрібна підгодівля.
Обрізка і формування крони груші
У який час краще починати обрізати грушу
Груша вимагає обрізки як мінімум 2 рази за рік: навесні та восени. Може знадобиться і обрізка влітку, щоб не допускати загущення крони дерева. Навесні обрізають грушу до початку процесів сокоруху при температурі не нижче 8 градусів. Осіння обрізка груші починається з кінця серпня і до половини вересня.
Правильна техніка обрізки груші
Найвдаліша і правильна форма крони груші - пірамідальна форма. Саме до неї і потрібно прагнути, проводячи обрізку дерева. Як ви зрозуміли, обрізка носить як санітарний характер, так і естетичний, для формування крони. На основний гілці має бути по кілька плодоносних гілок. Вертикальні пагони варто видаляти. Місця зрізів обробляють засобом Раннет. Восени пагони вкорочують, залишаючи по кілька бруньок, з яких навесні виростуть молоді пагони. Займатися обрізанням дорослих дерев набагато важче, тому що доводиться видаляти досить великі і важкі гілки для оздоровлення і омолоджування всього дерева.
Збираємо урожай груші
Урожай груш збирають таким же чином, як і яблука. Ранні сорти не повинні довго висіти на гілці після дозрівання, а повинні оперативно прибирати. Плід акуратно знімають з гілки, намагаючись не пошкодити тонку шкірку і соковиту м'якоть груші. Зимові сорти груші мають специфіку свого збору. Урожай зимових груш починають збирати, як тільки вони досягли початкової зрілості. Потім їх прибирають в ящики для зберігання, де вони будуть дозрівати. Такі ящики з грушами повинні зберігається при температурі від -1 до +2 градусів. Деякі сорти можуть зберігається понад 8 місяців.
Захищаємо грушу від хвороб і шкідників
Кращим способом боротьби з хворобами і шкідниками у садових дерев є своєчасна та регулярна профілактика, яка проводиться навесні і восени спеціально призначеними для цього засобами. Вірогідність зараження груші якоюсь хворобою або шкідниками збільшується в рази при неправильній агротехніці посадки і вирощування в цілому. Неправильний догляд - також фактор ризику. З найпоширеніших хвороб груші можна виділити:
- плодова гниль;
- чорний рак;
- парша;
- цитоспороз;
- іржа;
- борошниста роса;
- мозаїчна хвороба;
- підшкірна вірусна плямистість та ін.
Шкідників груші також величезна кількість. Варто відзначити, що уважно ставлячись до «здоров'ю» свого саду в цілому, ви значно спростите собі життя в плані боротьби з шкідниками. Сучасні засоби, які продаються в спеціалізованих магазинах в широкому асортименті, захищають плодові дерева практично від будь-яких комах. Також існує маса народних способів, покликаних захистити дерево або позбавити його від шкідників, що не менш ефективні. Серед найбільш поширених шкідників груші можна назвати:
- листовійка;
- грушева Мідяниця;
- галовий кліщ;
- червоний яблуневий кліщ;
- плодожерка;
- тля кров'яна і багато інших.
Сподіваємося, що поради по вирощуванню груші в даній статті обов'язково допоможуть вам зібрати свій перший або вже не перший, але такий великий, урожай соковитих і смачних груш. Трохи старання і старанності і вас все вийде! успіхів!