Фенхель - корисне ароматне рослина, яке часто використовується в медичних цілях і входить до складу багатьох страв. Виростити цю культуру можна власноруч на своїй присадибній ділянці. Про те, як садити і вирощувати фенхель, ми розповімо в цій статті.
Опис культури і поширені сорти
Фенхель є багаторічна трав'яниста рослина з сімейства зонтичних. Незважаючи на те, що культура відноситься до багатолітникам, садівники нашої країни вважають за краще розводити її як однорічник. Найпопулярнішою різновидом цієї рослини вважається фенхель овочевий, який має смачні плоди, широко використовувані в кулінарії.
Культура відноситься до високорослим видам, її прямостоячий стебло може виростати на 2 м в висоту. Відмінними рисами рослини є потужне кореневище, густе розгалуження і наявність білуватого нальоту на зеленій частині куща. Листя фенхеля по виду нагадує листя кропу і володіє яскравим зеленим відтінком. У період цвітіння культура випускає суцвіття зонтичного типу, вкриті дрібними жовтими квіточками.
Що стосується найбільш поширених сортів фенхеля, то російські садівники воліють вирощувати такі його види:
- Сорт «Аромат» відноситься до середньостиглих культурам, насіння якої дозрівають приблизно через 75-78 днів після посадки куща. Урожайність сорту становить 2-3 кг плодів на 1 м² засадженого ділянки.
- «Лідер» - це сорт фенхеля раннього дозрівання. Висота його стебла дорівнює 170-180 см, насіння культури зріють на 40-50 день після посадки.
- Сорт «молодець» відноситься до середньостиглих і середньорослі культурам, що виростають до 60 см у висоту. Вага одного плоду у фенхеля цього сорту становить приблизно 120 г.
- Серед середньостиглих сортів можна виділити фенхель «Лужниковський Семко». Його плоди досить великі і по вазі досягають 220 г. Насіння рослини визрівають на 75-80 день після посадки.
- «Осінній красень» - це ранньостиглий фенхель з терміном дозрівання в 37-40 днів. Висота стебла у цієї рослини досягає 1,5-1,8 м. Зелене листя має ніжний приємний аромат.
Особливості вирощування фенхеля
При культивуванні фенхеля на своїй ділянці важливо знати деякі тонкощі вирощування цієї культури:
- В саду або в городі грядку з фенхелем краще розташовувати окремо від інших рослин. Культуру слід добре зволожувати і дотримуватися всіх правил догляду. Якщо фенхелю буде недостатньо вологи або поживних речовин на своїй ділянці, він потягнеться корінням до грядок з іншими рослинами.
- Вирощуючи фенхель, важливо знати, що він відмінно розмножується самосівом.
- Культури, з якими буде сусідити фенхель, також мають значення. Наприклад, висаджувати його поруч з бобовими рослинами, помідорами, перцем, кмином і шпинатом небажано, оскільки фенхель буде пригнічувати своїх сусідів. Зате він сприятливо впливає на ріст капусти і огірків, відлякуючи попелиць своїм запахом.
- Саджаючи фенхель поблизу з огірками, не забувайте про часті поливи обох культур.
- Фенхель вважається корисною рослиною не тільки для людського організму, але і для городу. Аромат цієї рослини під час його цвітіння приваблює на ділянку комах-запилювачів.
Вирощування фенхеля з насіння
Популярним способом розмноження фенхеля вважається посів насіння. Схожість у посівного матеріалу цієї культури досить хороша і складає 2-3 роки після збору. Іноді фенхель розводять шляхом розподілу кореня, але такий спосіб застосовують вкрай рідко через більшу складність і гіршої приживлюваності.
Садити насіння фенхелю в грунт можна двічі на рік: на початку весни або восени. Перша посадка припадає на квітень-травень, друга - на серпень-вересень. Насіння при посадці поглиблюють в землю на 2 см. У грунт попередньо вносять добрива: перегній і гашене вапно. Пропорції поживних речовин приблизно такі: на 1 м² ділянки вноситься близько 1 відра перегною. Можна також додавати в грунт мінеральні склади, наприклад, 2 ст.л. суперфосфату на 1 м² землі.
Після весняного посіву насіння грядку вкривають поліетиленовою плівкою і залишають в такому вигляді, поки з ґрунту, не проб'ються паростки. Плівка допоможе забезпечити розсаді тепличні умови і достатню вологість.
Щоб виростити на ділянці фенхель, важливо вибрати якісний посівний матеріал. Придбати насіння можна в спеціалізованому магазині, де найчастіше пропонують два різновиди фенхеля: звичайний і овочевий. Звичайний або аптечний фенхель вирощується для отримання насіння або зелені, тоді як у овочевого сорту найбільш цінними є плоди-кочанчики, використовувані в кулінарних цілях.
Насіння фенхелю проростають приблизно через 10 днів після посадки. Молоді паростки необхідно пікірувати, видаливши зайві рослини, тоді інші качани будуть розвиватися повноцінно і урожай вийде високої якості.
Після пікіровки рослини повинні розташовуватися як мінімум в 15 см один від одного. Пророслі стебла потрібно удобрити розчином коров'яку.
Догляд за фенхелем
Своєчасні і рясні поливи - одне з найважливіших умов вирощування подібної культури. Фенхель любить воду і віддає перевагу добре увлаженной грунт. Якщо в землі буде недостатньо вологи, рослини почнуть пускати коріння на сусідні грядки, відбираючи воду у інших городніх культур. Також рекомендується періодично рихлити землю навколо посадок фенхеля, а щоб вода занадто швидко не випаровувалася з грунту, землю мульчують.
Щоб плоди фенхелю активно розвивалися, на початку літа стебла періодично підгортають, даючи коріння доступ кисню. Фенхель також рекомендується час від часу удобрювати, для цієї мети добре підійде рідкий розчин коров'яку або настій із зеленої трави.
Вирощування фенхеля розсадним способом
Деякі садівники вважають за краще не сіяти насіння відразу у відкритий грунт, а спочатку вирощувати розсаду в теплиці або в парнику. Посів насіння на розсаду здійснюють в кінці лютого або на початку березня. При такому способі пробилися паростки годі й пікірувати, але багато городників радять провести як мінімум одне проріджування безпосередньо перед посадкою паростків у відкритий грунт.
Для овочевого фенхеля рассадний метод вважається оптимальним варіантом, тому що дозволяє отримати відмінний урожай плодів згодом. Під час висадки насіння відразу на грядку фенхель іноді не може сформувати качанів, так як йому не підходить довжина світлового дня. У тепличних умовах цей фактор можна регулювати самостійно, рослина отримає достатню кількість світла, а плоди вийдуть великими.
Пересаджуючи розсаду овочевого фенхеля на грядку, потрібно дотримуватися між паростками відстань в 40 см. Принципи догляду в подібному випадку нічим не відрізняються від попередніх. Фенхель потребує якісного поливі, розпушуванні, періодичних підгодівлі.
Шкідники фенхеля
Якщо літо видасться холодним і дощовим, фенхель може піддаватися впливу сірої гнилі. Фенхель нерідко страждає від нападу кминної або морквяної молі. Приблизно в травні моль відкладає на рослинах свої личинки, а до початку літа вони перетворюються в гусениць. Гусениці активно поїдають зелені частини і плоди фенхелю, а також обплутують суцвіття павутиною. Для позбавлення від молі пошкоджені частини або навіть цілі рослини краще вирвати з коренем і спалити. Профілактикою шкідників можуть стати регулярні прополки, своєчасний збір насіння і обробка посадок спеціальними розчинами.
Застосування фенхеля в практичних цілях
Фенхель нерідко використовується в медицині завдяки тому, що має гарні лікувальні властивості. Він вважається протизапальним і бактерицидним засобом, здатний діяти на організм як сечогінний і антиоксидант. Крім іншого, за допомогою фенхеля лікують гельмінтоз, а його знеболюючі властивості дозволяють використовувати культуру при великій кількості захворювань, що супроводжуються болями і запаленнями.
Фенхель в складі комплексної терапії використовується для лікування бронхіту і інших захворювань дихальних шляхів. Його застосовують при метеоризмі і кишкових кольках у немовлят. Фенхель допомагає розширювати судини, виводити жовч, лікувати сечокам'яну хворобу, покращувати апетит і роботу травного тракту, усувати запори, діарею і дисбактеріоз.
Люди із захворюваннями ясен і неприємним запахом з рота можуть виконувати полоскання настоєм фенхеля. Аромат цієї рослини діє розслабляючи, знімає стрес, заспокоює нерви, покращує пам'ять і концентрацію уваги, тонізує організм і поліпшує роботу мозку. Жінки в період лактації приймають фенхель для збільшення кількості грудного молока, а чоловіки за допомогою цієї рослини борються з проблемами потенції. Відновлювальні властивості дозволяють використовувати фенхель в косметології, де він входить до складу засобів від зморшок.
Рослина знайшло широке застосування в кулінарії, де воно використовується майже безвідходним. У страви додають плоди, квіти, насіння, листя і стебла цієї культури. Фенхель вважається хорошою пряністю і прекрасно поєднується з рибними та м'ясними стравами. Знайти фенхель можна в овочевих салатах, гарнірах, супах, консервах і маринадах. Він нерідко входить до складу випічки і кондитерських виробів.
Насіння фенхелю переробляють на масло, яке вважається дуже корисним. Свіжі стебла і листя додають в блюда в якості зелені.
Фенхель, фото: